Menu

Bladerdeeg plaattaart met spinazie en ricotta

Ik vind deze bladerdeeg plaattaart met spinazie en ricotta zelf echt een superleuk recept! Hij bevat lekker veel groenten, zelfs de saus die je maakt is groen. Je mixt de spinazie door de ricotta. Zo krijg je niet alleen een hele lekkere saus maar ook lekker veel groenten binnen. Deze bladerdeeg plaattaart is heel gemakkelijk en snel om te maken. Natuurlijk kun je zelf lekker creatief zijn met de groenten en de topping. Zorg voor iets lekker knapperigs, iets romigs en een zoute pittige smaak. Zoals in dit recept de romige ricotta, de knapperige walnoten en de zoute geitenkaas en pittige chilivlokken. Met deze gouden combinatie zet je sowieso wat lekkers op tafel.

Mooi randje

Natuurlijk kun je alle ingrediënten gewoon op het bladerdeeg leggen. Je hoeft niet per se een randje te maken. Dus wanneer je niet zoals ik een beetje een teut bent met hoe het eten er uit ziet, dan sla je al deze tips lekker over! Dat is helemaal prima! De plaattaart is net zo lekker. Maar stel je bent wel in voor zo’n mooi opstaand randje probeer dan eens deze tips. Snijd met de achterkant van een mesje het deeg voor de helft in op 1 centimeter vanaf de rand. Dus 1 centimeter vanaf de linker, rechter, boven en onderkant. Snijd het niet helemaal door. Prik dan met een vork gaatjes in het midden van het deeg. Op deze manier bolt het deeg in het midden niet op, maar de rand aan de randen wel. Beleg dan de taart (niet op de randen). Zet in de oven. Bestrijk aan het einde nog even met een losgeklopt ei. Dan worden de randen ook nog heel mooi glanzend bruin.

4 personen

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 rol vers bladerdeeg op rol
  • 200 gr spinazie
  • 0,5 courgette
  • 120 gr bimi
  • 1 citroen
  • 120 gr ricotta
  • 70 gr geitenkaas
  • 30 gr walnoten
  • 2-3 takjes basilicum
  • 1-2 tl chillivlokken
  • Peper en zout naar smaak
  • eventueel 1 ei, om de randen te bestrijken voor extra glans

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch) / 180 graden (hetelucht).

  2. Laat de spinazie in een klein beetje olijfolie in een koekenpan slinken. Laat iets afkoelen, doe het samen met de ricotta en geitenkaas (houd iets achter ter garnering) in het hakmolentje van de staafmixer (misschien is het nodig om dit in meerder batches te doen) of keukenmachine en mix tot er een glad mengsel ontstaat. Breng verder op smaak met zout en peper. Zet even apart.

  3. Kook de bimi beetgaar in een pan met ruim gezouten water. Giet af en laat goed uitlekken, dep eventueel voorzichtig droog met keukenpapier. Snijd de courgette in dunne plakjes.

  4. Haal het deeg uit de koelkast en kerf het 1 cm vanaf de rand in met de achterkant van een mesje. Het is niet de bedoeling dat je het doorsnijd, alleen inkerven. Op deze manier gaat de rand mooi omhoog staan. Prik met een vork gaatjes het midden (niet in de rand). Besmeer het midden met het ricotta spinazie mengsel.

  5. Beleg met de bimi en plakjes courgette. Zet de bladerdeeg plaattaart voor 20-25 minuten in de oven tot de rand mooi goudbruin is. Wil je extra mooie goudbruine randjes, klop dan 1 ei los en bestrijk de randen.

    Garneer met blaadjes basilicum, walnoten, verkruimelde geitenkaas en de rasp van een citroen. Bestrooi voor wat extra pit met wat chillivlokken.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Bestel nu ons jubileummagazine FEEST