Appel peren crumble met kruidnoten
Appel peren crumble met kruidnoten is echt zo’n dessert dat perfect past in het najaar. Warm, kruidig, knapperig én een beetje Sinterklaas-achtig door de kruidnoten. Het ruikt tijdens het bakken al heerlijk in huis: pfoe, die geur van speculaaskruiden en geroosterde kruimels, daar kunnen we geen genoeg van krijgen! We maken dit toetje vaak in de herfst, als de appels en peren op hun best zijn, maar eigenlijk kan het het hele jaar door. Het is makkelijk, snel en altijd een succes als afsluiter van een etentje. Tip: serveer de crumble warm met een bolletje vanille-ijs dat langzaam wegsmelt over het fruit.
Ingrediënten voor 4 personen
- 3 appels
- 2 peren
- 30 gr rozijnen
- 75 gr kruidnoten
- 50 gr koude roomboter
- 1 el + 50 gr suiker
- 100 gr bloem
- 2 tl speculaaskruiden
- Snuf zout
Lekker met
- Vanille-ijs
- Slagroom
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Wel de rozijnen in een schaaltje warm water om ze wat zachter te maken.
Schil de appels en peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken van circa 1,5 x 1,5 cm. Doe het in een ovenschaal of ovenbestendige pan. Verdeel de speculaaskruiden en één eetlepel suiker over het fruit en roer even om. Voeg vervolgens de rozijnen toe en laat de smaken goed op elkaar inwerken.
Bereid in de tussentijd het kruimeldeeg. Snijd de (koude!) boter in blokjes en doe deze in een kom. Voeg de bloem en de suiker toe en meng dit door elkaar. Het deeg moet geen massa worden, maar allemaal losse kruimels. Dit doe je door het deeg een beetje tussen je handen heen en weer te wrijven.
Hak de kruidnoten in grove stukken. Voeg deze bij de kruimels en meng om. Verdeel de kruimels over de appels en peren heen.
Bak de appel peren crumble in 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer het liefst met ijs of slagroom.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik dit ook van tevoren maken?
Ja, dat kan! Maak de appel peren crumble helemaal klaar, maar bak hem nog niet af. Bewaar afgedekt in de koelkast en bak hem vlak voor het serveren.
-
Welke appels zijn het lekkerst voor crumble?
Wij gebruiken graag Elstar of Jonagold, die zijn lekker friszoet en behouden goed hun structuur tijdens het bakken.
-
Kan ik de suiker verminderen?
Zeker, vooral als je fruit al lekker zoet is. Je kunt gerust 30% minder suiker gebruiken zonder dat het recept mislukt.
-
Hoe krijg ik de crumble extra krokant?
Gebruik koude boter en wrijf de kruimels niet te lang door. Een klein beetje havermout toevoegen helpt ook voor extra crunch.
Variatietips
- Gebruik alleen appels of alleen peren, net wat je in huis hebt.
- Geen kruidnoten in de supermarkt? Vervang de kruidnoten dan door verkruimelde speculaasjes.
- Voeg een handje gehakte walnoten of amandelen toe aan het kruimeldeeg voor extra crunch.
- Meng wat sinaasappelrasp door het fruit voor een frisse twist.
Bewaartip
Heb je nog wat over? Lucky you! Bewaar de appel peren crumble afgedekt in de koelkast, dan blijft hij nog 1-2 dagen goed. Warm hem voor het serveren kort op in de oven op 180 graden, dan wordt de kruimellaag weer knapperig.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
