Appel peren crumble met kruidnoten

Appel peren crumble met kruidnoten

Appel peren crumble met kruidnoten is echt zo’n dessert dat perfect past in het najaar. Warm, kruidig, knapperig én een beetje Sinterklaas-achtig door de kruidnoten. Het ruikt tijdens het bakken al heerlijk in huis: pfoe, die geur van speculaaskruiden en geroosterde kruimels, daar kunnen we geen genoeg van krijgen! We maken dit toetje vaak in de herfst, als de appels en peren op hun best zijn, maar eigenlijk kan het het hele jaar door. Het is makkelijk, snel en altijd een succes als afsluiter van een etentje. Tip: serveer de crumble warm met een bolletje vanille-ijs dat langzaam wegsmelt over het fruit.

ingredient appel
Appel peren crumble met kruidnoten

Ingrediënten voor 4 personen

  • 3 appels
  • 2 peren
  • 30 gr rozijnen
  • 75 gr kruidnoten
  • 50 gr koude roomboter
  • 1 el + 50 gr suiker
  • 100 gr bloem
  • 2 tl speculaaskruiden
  • Snuf zout

Lekker met

  • Vanille-ijs
  • Slagroom

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte). Wel de rozijnen in een schaaltje warm water om ze wat zachter te maken.

  2. Schil de appels en peren, verwijder het klokhuis en snijd ze in stukken van circa 1,5 x 1,5 cm. Doe het in een ovenschaal of ovenbestendige pan. Verdeel de speculaaskruiden en één eetlepel suiker over het fruit en roer even om. Voeg vervolgens de rozijnen toe en laat de smaken goed op elkaar inwerken.

  3. Bereid in de tussentijd het kruimeldeeg. Snijd de (koude!) boter in blokjes en doe deze in een kom. Voeg de bloem en de suiker toe en meng dit door elkaar. Het deeg moet geen massa worden, maar allemaal losse kruimels. Dit doe je door het deeg een beetje tussen je handen heen en weer te wrijven.

  4. Hak de kruidnoten in grove stukken. Voeg deze bij de kruimels en meng om. Verdeel de kruimels over de appels en peren heen.

  5. Bak de appel peren crumble in 30 minuten af in de voorverwarmde oven. Serveer het liefst met ijs of slagroom.

Veelgestelde vragen over dit recept

Variatietips

  • Gebruik alleen appels of alleen peren, net wat je in huis hebt.
  • Geen kruidnoten in de supermarkt? Vervang de kruidnoten dan door verkruimelde speculaasjes.
  • Voeg een handje gehakte walnoten of amandelen toe aan het kruimeldeeg voor extra crunch.
  • Meng wat sinaasappelrasp door het fruit voor een frisse twist.

Bewaartip

Heb je nog wat over? Lucky you! Bewaar de appel peren crumble afgedekt in de koelkast, dan blijft hij nog 1-2 dagen goed. Warm hem voor het serveren kort op in de oven op 180 graden, dan wordt de kruimellaag weer knapperig.

Appel peren crumble met kruidnoten
Appel peren crumble met kruidnoten

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 (13 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten