fbpx
Menu

5 x healthy havermout ontbijt

Havermout is hip and happening! Op instagram zie ik ze dagelijks voorbij komen, havermout ontbijtjes met fruit, noten en zaden. Ik at als kind al havermoutpap, mijn moeder kocht dat kant en klaar in van die bekers. Een havermout ontbijt is een goed begin van de dag, het vult goed en geeft je veel energie.

Ik eet het nu vaak als lunch. Lekker en het houdt me ook op gewicht. Je kunt havermoutpap op verschillende manieren klaar maken.

Overnight Oats
Dit is voor de snelle ontbijter. Je zet voor het slapen gaan een kommetje havermout (40 gr) met melk (200 ml) in de koelkast. De volgende dag haal je het schaaltje uit de koelkast en garneer je het met fruit en noten.

In een pannetje
Breng de havermout met de melk aan de kook en laat het gedurende 5 tot 8 minuten zachtjes koken. Serveer de havermoutpap met vers fruit en noten.

In de magnetron
Zo doe ik het altijd. Doe de havermout en de melk in een kommetje. Zet het gedurende 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Serveer de pap met fruit en noten.

Ter inspiratie heb ik nog 5 ideetjes voor je havermout ontbijt.

havermout pap

Voeg plakjes banaan, walnoten en een tl kaneel toe.

havermout pap

Voeg een (verse) abrikoos toe, een el geraspte kokos en een handje amandelen.

havermout ontbijt

Voeg 1 verse vijg, een halve banaan, een paar walnoten en een scheutje honing toe.

havermout ontbijt

Voeg een pruim en wat pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad toe.

havermout ontbijt

 

Voeg een handje studentenhaver toe en wat plakjes banaan.

Hoe eet jij je havermout ontbijt het liefst?

Word MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

139 reacties

 • Corina van Dijk
  15 augustus 2017 om 08:26

  Ik ben me de tweede dag bezig met de 30 dagen challenge en ik maak hem als volgt klaar. Iets meer water ( dan havervlokken )met ongeveer een lepel honing aan de kook brengen dan de havervlokken erbij. Nog even aan de kook brengen. En iets kaneel erbij kun je ook weglaten.

  Beantwoorden
 • Jolanda van Vliet
  26 juni 2017 om 13:43

  Bij mijn blijft de havermout zo dun, weet iemand hoe dat kan, Ik gebruik de havermout van quaker en laat het 1 nacht in de koelkast staan. Alvast bedankt. Jolanda

  Beantwoorden
 • Lotte
  22 augustus 2016 om 20:38

  Dit ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. zeker geen slecht idee om havermout als ontbijt te nemen! Power en kom goed voor de dag.

  Beantwoorden
 • Maartje
  9 maart 2016 om 11:30

  Ik doe er altijd een handje rozijnen, wat pompoenpitten, wat zonnebloempitten en stukjes appel erin. Lekker veel kaneel erover en dan in de magnetron. Jum!

  Beantwoorden
 • Bert
  31 juli 2015 om 13:11

  Anyway, wie heeft er een tip voor mij hoe ik havermoutpap kan koken in de magnetron zonder dat de hele oven onder de troep komt te zitten vanwege overkoken? :-s :-)

  Beantwoorden
 • Ids
  31 juli 2015 om 21:27

  Lepel erin zetten. En niet te lang laten brullen die magnetron dus. Ik doe nog wel eens 60 g havermout met 300 ml melk. Dan gaat het net goed op 3 minuten met 600 Watt. Met minder melk wordt ie wel dikker de pap maar dan moet ik ook 1,5 minuut, doorroeren en nogmaals 1,5 minuut. Succes!

  Beantwoorden
 • tipgever
  24 augustus 2015 om 11:39

  Gewoon goed in de gaten houden en elke 20 a 30 secondes even doorroeren totdat het de goede textuur heeft

  Beantwoorden
 • HealthyGirl
  15 april 2016 om 15:53

  ik zou er geen ijzeren lepel in zetten ivm straling, maar zet de magnetron op 600w roer het (3X) om de minuut om

  Beantwoorden
 • Edwin
  17 juni 2015 om 10:04

  @katerina
  wat is er mis met een magnetron?

  Beantwoorden
 • Pipotje
  30 juli 2015 om 19:05

  De microgolfstraling waarmee je voedsel opgewarmd wordt, komt ook in je lijf. En dat is niet zo gezond...

  Beantwoorden
 • Bert
  31 juli 2015 om 13:09

  De straling van een magnetron is electromagnetisch, het zet moleculen in beweging wat tot warmte leidt, Zodra de magetron stopt is alle straling 100% verdwenen. Electromagnetisme kent geen halfwaardetijd, het stopt wanneer de bron stopt. Deze straling kan dus niet in het voedsel achterblijven. Dit geldt evenzeer voor inductiekoken. Alleen voedsel dat is bestraald met radioactiviteit kan straling blijven dragen, mits de halfwaardetijd langer is dan de opslagtijd van voedsel voordat het geconsumeerd wordt.

  Beantwoorden
 • Katerina
  3 juni 2015 om 16:23

  Leuke site heb je!
  Ik vraag me alleen af, eigenlijk vraag ik het me niet af, als je zo gezond mogelijk eet, waarom in hemelsnaam dan de magnetron gebruiken?
  Zonde voor al het goede van je lekker ontbijtje als je het in de magnetron doet ;)

  Beantwoorden
 • eve
  31 mei 2015 om 09:28

  In de winter vind ik havermout heerlijk. In de zomer heb ik geen zin in een warm ontbijt. Dus nu maak ik m'n overnight oats met yoghurt. S avonds maak ik de yoghurt wat dunner met een scheutje water en in de ochtend lekker fruit er bij of waar ik dan zin in heb.

  Beantwoorden
 • mariana
  30 april 2015 om 08:54

  Hai... ik kreeg gisteren een recept met havermout maar hoe ik het moet maken hoelang enz ben ik aan het uitzoeken.
  ei, amandelmelk, havermout ,ahorn siroop, in de magnetron, vruchten naar wens erbij.

  Weet iemand meer van dit recept of manier van havermout bereiden?

  Beantwoorden
 • Jennifer
  13 april 2015 om 22:08

  Hi! Ik heb nog nooit havermout op maar wil het graag gaan proberen ondat ik na mijn ontbijt altijd zo snel weer trek heb. Dit artikel is dus heel handig! Dankjewel :)

  Beantwoorden
 • Rian
  11 april 2015 om 09:17

  Ik maak mijn havermout soms met koffie als basis, lekker krachtig! Scheutje amandel-, soja- of rijstmelk erbij en het wordt een cappucino-havermout met cacao of kaneel eroverheen..

  Beantwoorden
 • Pauline (jep)
  8 april 2015 om 22:01

  Ik maak mijn havermoutpap met Choco-oatmilk... Dubbel havermout dus maar verdraag geen koemelk en daarmee is dit een lekker alternatief! Een nacht wellen en dan 's ochtends even opwarmen en opleuken met kokosrasp, rozijntjes, en/of een lepel pindakaas met stukjes:)

  Beantwoorden
 • Barbara
  3 april 2015 om 18:37

  Welke havermout/vlokken kan ik het beste kopen. Gr Barbara

  Beantwoorden
 • Rianne
  2 april 2015 om 14:34

  's avonds laat:
  4 el. Havermout, 150 ml. amandelmelk, flinke scheut citroensap, halve thee lepel cacao en 1 theelepel kaneel mengen in een schaaltje tot dat het de structuur heeft van een dikke pap/half gesmolten ijs. Hierover heen veel frambozen en blauwebessen uit de vriezer (budget tip). Afdekken met folie. En de volgende ochtend is het echt genieten!
  ps: Dit heeft echt geen suiker nodig ;)

  Beantwoorden
 • Sietske
  28 maart 2015 om 06:35

  40 gr. Havermout
  200 ml amandel melk
  2 min. in de magnetron
  2 theelepels Honing
  1 banaan
  Een handje rozijnen
  2 theelepels kaneel

  Beantwoorden
 • Marijke
  21 maart 2015 om 23:30

  Ik lees het boek van Amber Albarda sinds kort en daar zat een pamflet met recept (de wraps, die overigens zalig zijn) van je in. vanavond ben ik even bij je op je site geweest en zag ik de tip van mensen of van jouw om 's avonds havermout met melk in je koelkast te wellen tot 's morgens vroeg. Dat heb ik nu gedaan en ga het morgenochtend uitproberen met blauwe bessen. Ik vind je site onwijs leuk en heb me ook geabonneerd op je youtube kanaal!! groetjes en tot snel!

  Beantwoorden
 • Amy Jane
  18 februari 2015 om 19:53

  Hey Pauline! Even een vraag; ik heb namelijk weleens ergens gelezen dat het voedingsstoffen kan aantasten als je iets (voornamelijk op een hoge stand) in de magnetron zet. Geldt dat ook voor de havermout dan?

  Beantwoorden
 • Christa
  15 oktober 2015 om 11:40

  Ha Amy, Ik zie dat jouw vraag niet is beantwoord maar het klopt idd dat op molecul niveau de producten worden aangetast en dan geen enkele voedingswaarde meer hebben. Een Zwitserse wetenschapper heeft er ooit een rapport over gemaakt maar dat is in de doofpot verdwenen, hij is monddood gemaakt.....op het internet is er wel een hoop te vinden over dit onderwerp!
  Succes!!

  Beantwoorden

Reactie plaatsen