fbpx

5 x healthy havermout ontbijt

havermout pap

5 x healthy havermout ontbijt

Havermout is hip and happening! Op instagram zie ik ze dagelijks voorbij komen, havermout ontbijtjes met fruit, noten en zaden. Ik at als kind al havermoutpap, mijn moeder kocht dat kant en klaar in van die bekers. Een havermout ontbijt is een goed begin van de dag, het vult goed en geeft je veel energie.

Ik eet het nu vaak als lunch. Lekker en het houdt me ook op gewicht. Je kunt havermoutpap op verschillende manieren klaar maken.

Overnight Oats
Dit is voor de snelle ontbijter. Je zet voor het slapen gaan een kommetje havermout (40 gr) met melk (200 ml) in de koelkast. De volgende dag haal je het schaaltje uit de koelkast en garneer je het met fruit en noten.

In een pannetje
Breng de havermout met de melk aan de kook en laat het gedurende 5 tot 8 minuten zachtjes koken. Serveer de havermoutpap met vers fruit en noten.

In de magnetron
Zo doe ik het altijd. Doe de havermout en de melk in een kommetje. Zet het gedurende 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Serveer de pap met fruit en noten.

Ter inspiratie heb ik nog 5 ideetjes voor je havermout ontbijt.

havermout pap

Voeg plakjes banaan, walnoten en een tl kaneel toe.

havermout pap

Voeg een (verse) abrikoos toe, een el geraspte kokos en een handje amandelen.

havermout ontbijt

Voeg 1 verse vijg, een halve banaan, een paar walnoten en een scheutje honing toe.

havermout ontbijt

Voeg een pruim en wat pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad toe.

havermout ontbijt

 

Voeg een handje studentenhaver toe en wat plakjes banaan.

Hoe eet jij je havermout ontbijt het liefst?

Gevulde pastaschelpen met spinazie
Pauline’s Culi Nieuws #6
Bewaar

Pauline

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat we die avond gaan eten.

139 Comments
 • Corina van Dijk

  15 augustus 2017 at 08:26 Beantwoorden

  Ik ben me de tweede dag bezig met de 30 dagen challenge en ik maak hem als volgt klaar. Iets meer water ( dan havervlokken )met ongeveer een lepel honing aan de kook brengen dan de havervlokken erbij. Nog even aan de kook brengen. En iets kaneel erbij kun je ook weglaten.

 • Jolanda van Vliet

  26 juni 2017 at 13:43 Beantwoorden

  Bij mijn blijft de havermout zo dun, weet iemand hoe dat kan, Ik gebruik de havermout van quaker en laat het 1 nacht in de koelkast staan. Alvast bedankt. Jolanda

 • Lotte

  22 augustus 2016 at 20:38 Beantwoorden

  Dit ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. zeker geen slecht idee om havermout als ontbijt te nemen! Power en kom goed voor de dag.

 • Maartje

  9 maart 2016 at 11:30 Beantwoorden

  Ik doe er altijd een handje rozijnen, wat pompoenpitten, wat zonnebloempitten en stukjes appel erin. Lekker veel kaneel erover en dan in de magnetron. Jum!

 • Bert

  31 juli 2015 at 13:11 Beantwoorden

  Anyway, wie heeft er een tip voor mij hoe ik havermoutpap kan koken in de magnetron zonder dat de hele oven onder de troep komt te zitten vanwege overkoken? :-s 🙂

  • Ids

   31 juli 2015 at 21:27 Beantwoorden

   Lepel erin zetten. En niet te lang laten brullen die magnetron dus. Ik doe nog wel eens 60 g havermout met 300 ml melk. Dan gaat het net goed op 3 minuten met 600 Watt. Met minder melk wordt ie wel dikker de pap maar dan moet ik ook 1,5 minuut, doorroeren en nogmaals 1,5 minuut. Succes!

  • tipgever

   24 augustus 2015 at 11:39 Beantwoorden

   Gewoon goed in de gaten houden en elke 20 a 30 secondes even doorroeren totdat het de goede textuur heeft

  • HealthyGirl

   15 april 2016 at 15:53 Beantwoorden

   ik zou er geen ijzeren lepel in zetten ivm straling, maar zet de magnetron op 600w roer het (3X) om de minuut om

 • Edwin

  17 juni 2015 at 10:04 Beantwoorden

  @katerina\r\nwat is er mis met een magnetron?

  • Pipotje

   30 juli 2015 at 19:05 Beantwoorden

   De microgolfstraling waarmee je voedsel opgewarmd wordt, komt ook in je lijf. En dat is niet zo gezond…

   • Bert

    31 juli 2015 at 13:09 Beantwoorden

    De straling van een magnetron is electromagnetisch, het zet moleculen in beweging wat tot warmte leidt, Zodra de magetron stopt is alle straling 100% verdwenen. Electromagnetisme kent geen halfwaardetijd, het stopt wanneer de bron stopt. Deze straling kan dus niet in het voedsel achterblijven. Dit geldt evenzeer voor inductiekoken. Alleen voedsel dat is bestraald met radioactiviteit kan straling blijven dragen, mits de halfwaardetijd langer is dan de opslagtijd van voedsel voordat het geconsumeerd wordt.

 • Katerina

  3 juni 2015 at 16:23 Beantwoorden

  Leuke site heb je!\r\nIk vraag me alleen af, eigenlijk vraag ik het me niet af, als je zo gezond mogelijk eet, waarom in hemelsnaam dan de magnetron gebruiken? \r\nZonde voor al het goede van je lekker ontbijtje als je het in de magnetron doet 😉

 • eve

  31 mei 2015 at 09:28 Beantwoorden

  In de winter vind ik havermout heerlijk. In de zomer heb ik geen zin in een warm ontbijt. Dus nu maak ik m’n overnight oats met yoghurt. S avonds maak ik de yoghurt wat dunner met een scheutje water en in de ochtend lekker fruit er bij of waar ik dan zin in heb.

 • mariana

  30 april 2015 at 08:54 Beantwoorden

  Hai… ik kreeg gisteren een recept met havermout maar hoe ik het moet maken hoelang enz ben ik aan het uitzoeken.\r\nei, amandelmelk, havermout ,ahorn siroop, in de magnetron, vruchten naar wens erbij.\r\n\r\nWeet iemand meer van dit recept of manier van havermout bereiden?

 • Jennifer

  13 april 2015 at 22:08 Beantwoorden

  Hi! Ik heb nog nooit havermout op maar wil het graag gaan proberen ondat ik na mijn ontbijt altijd zo snel weer trek heb. Dit artikel is dus heel handig! Dankjewel 🙂

 • Rian

  11 april 2015 at 09:17 Beantwoorden

  Ik maak mijn havermout soms met koffie als basis, lekker krachtig! Scheutje amandel-, soja- of rijstmelk erbij en het wordt een cappucino-havermout met cacao of kaneel eroverheen..

 • Pauline (jep)

  8 april 2015 at 22:01 Beantwoorden

  Ik maak mijn havermoutpap met Choco-oatmilk… Dubbel havermout dus maar verdraag geen koemelk en daarmee is dit een lekker alternatief! Een nacht wellen en dan ‘s ochtends even opwarmen en opleuken met kokosrasp, rozijntjes, en/of een lepel pindakaas met stukjes:)

 • Barbara

  3 april 2015 at 18:37 Beantwoorden

  Welke havermout/vlokken kan ik het beste kopen. Gr Barbara

 • Rianne

  2 april 2015 at 14:34 Beantwoorden

  ‘s avonds laat: \r\n4 el. Havermout, 150 ml. amandelmelk, flinke scheut citroensap, halve thee lepel cacao en 1 theelepel kaneel mengen in een schaaltje tot dat het de structuur heeft van een dikke pap/half gesmolten ijs. Hierover heen veel frambozen en blauwebessen uit de vriezer (budget tip). Afdekken met folie. En de volgende ochtend is het echt genieten!\r\nps: Dit heeft echt geen suiker nodig 😉

 • Sietske

  28 maart 2015 at 06:35 Beantwoorden

  40 gr. Havermout\r\n200 ml amandel melk\r\n2 min. in de magnetron\r\n2 theelepels Honing\r\n1 banaan \r\nEen handje rozijnen \r\n2 theelepels kaneel

 • Marijke

  21 maart 2015 at 23:30 Beantwoorden

  Ik lees het boek van Amber Albarda sinds kort en daar zat een pamflet met recept (de wraps, die overigens zalig zijn) van je in. vanavond ben ik even bij je op je site geweest en zag ik de tip van mensen of van jouw om ‘s avonds havermout met melk in je koelkast te wellen tot ‘s morgens vroeg. Dat heb ik nu gedaan en ga het morgenochtend uitproberen met blauwe bessen. Ik vind je site onwijs leuk en heb me ook geabonneerd op je youtube kanaal!! groetjes en tot snel!

 • Amy Jane

  18 februari 2015 at 19:53 Beantwoorden

  Hey Pauline! Even een vraag; ik heb namelijk weleens ergens gelezen dat het voedingsstoffen kan aantasten als je iets (voornamelijk op een hoge stand) in de magnetron zet. Geldt dat ook voor de havermout dan?

  • Christa

   15 oktober 2015 at 11:40 Beantwoorden

   Ha Amy, Ik zie dat jouw vraag niet is beantwoord maar het klopt idd dat op molecul niveau de producten worden aangetast en dan geen enkele voedingswaarde meer hebben. Een Zwitserse wetenschapper heeft er ooit een rapport over gemaakt maar dat is in de doofpot verdwenen, hij is monddood gemaakt…..op het internet is er wel een hoop te vinden over dit onderwerp!\r\nSucces!!

Plaats een reactie