Menu

5 x healthy havermout ontbijt

Havermout is hip and happening! Op instagram zie ik ze dagelijks voorbij komen, havermout ontbijtjes met fruit, noten en zaden. Ik at als kind al havermoutpap, mijn moeder kocht dat kant en klaar in van die bekers. Een havermout ontbijt is een goed begin van de dag, het vult goed en geeft je veel energie.

Ik eet het nu vaak als lunch. Lekker en het houdt me ook op gewicht. Je kunt havermoutpap op verschillende manieren klaar maken.

Overnight Oats
Dit is voor de snelle ontbijter. Je zet voor het slapen gaan een kommetje havermout (40 gr) met melk (200 ml) in de koelkast. De volgende dag haal je het schaaltje uit de koelkast en garneer je het met fruit en noten.

In een pannetje
Breng de havermout met de melk aan de kook en laat het gedurende 5 tot 8 minuten zachtjes koken. Serveer de havermoutpap met vers fruit en noten.

In de magnetron
Zo doe ik het altijd. Doe de havermout en de melk in een kommetje. Zet het gedurende 2 minuten op vol vermogen in de magnetron. Serveer de pap met fruit en noten.

Ter inspiratie heb ik nog 5 ideetjes voor je havermout ontbijt.

havermout pap

Voeg plakjes banaan, walnoten en een tl kaneel toe.

havermout pap

Voeg een (verse) abrikoos toe, een el geraspte kokos en een handje amandelen.

havermout ontbijt

Voeg 1 verse vijg, een halve banaan, een paar walnoten en een scheutje honing toe.

havermout ontbijt

Voeg een pruim en wat pompoenpitten, zonnebloempitten en lijnzaad toe.

havermout ontbijt

 

Voeg een handje studentenhaver toe en wat plakjes banaan.

Hoe eet jij je havermout ontbijt het liefst?

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

139 reacties

 • Corina van Dijk
  15 augustus 2017 om 08:26

  Ik ben me de tweede dag bezig met de 30 dagen challenge en ik maak hem als volgt klaar. Iets meer water ( dan havervlokken )met ongeveer een lepel honing aan de kook brengen dan de havervlokken erbij. Nog even aan de kook brengen. En iets kaneel erbij kun je ook weglaten.

 • Jolanda van Vliet
  26 juni 2017 om 13:43

  Bij mijn blijft de havermout zo dun, weet iemand hoe dat kan, Ik gebruik de havermout van quaker en laat het 1 nacht in de koelkast staan. Alvast bedankt. Jolanda

 • Lotte
  22 augustus 2016 om 20:38

  Dit ontbijt zorgt voor een goede start van de dag. zeker geen slecht idee om havermout als ontbijt te nemen! Power en kom goed voor de dag.

 • HealthyGirl
  15 april 2016 om 15:53

  ik zou er geen ijzeren lepel in zetten ivm straling, maar zet de magnetron op 600w roer het (3X) om de minuut om

 • Maartje
  9 maart 2016 om 11:30

  Ik doe er altijd een handje rozijnen, wat pompoenpitten, wat zonnebloempitten en stukjes appel erin. Lekker veel kaneel erover en dan in de magnetron. Jum!

 • Christa
  15 oktober 2015 om 11:40

  Ha Amy, Ik zie dat jouw vraag niet is beantwoord maar het klopt idd dat op molecul niveau de producten worden aangetast en dan geen enkele voedingswaarde meer hebben. Een Zwitserse wetenschapper heeft er ooit een rapport over gemaakt maar dat is in de doofpot verdwenen, hij is monddood gemaakt.....op het internet is er wel een hoop te vinden over dit onderwerp!
  Succes!!

 • tipgever
  24 augustus 2015 om 11:39

  Gewoon goed in de gaten houden en elke 20 a 30 secondes even doorroeren totdat het de goede textuur heeft

 • Ids
  31 juli 2015 om 21:27

  Lepel erin zetten. En niet te lang laten brullen die magnetron dus. Ik doe nog wel eens 60 g havermout met 300 ml melk. Dan gaat het net goed op 3 minuten met 600 Watt. Met minder melk wordt ie wel dikker de pap maar dan moet ik ook 1,5 minuut, doorroeren en nogmaals 1,5 minuut. Succes!

 • Bert
  31 juli 2015 om 13:11

  Anyway, wie heeft er een tip voor mij hoe ik havermoutpap kan koken in de magnetron zonder dat de hele oven onder de troep komt te zitten vanwege overkoken? :-s :-)

 • Bert
  31 juli 2015 om 13:09

  De straling van een magnetron is electromagnetisch, het zet moleculen in beweging wat tot warmte leidt, Zodra de magetron stopt is alle straling 100% verdwenen. Electromagnetisme kent geen halfwaardetijd, het stopt wanneer de bron stopt. Deze straling kan dus niet in het voedsel achterblijven. Dit geldt evenzeer voor inductiekoken. Alleen voedsel dat is bestraald met radioactiviteit kan straling blijven dragen, mits de halfwaardetijd langer is dan de opslagtijd van voedsel voordat het geconsumeerd wordt.

 • Pipotje
  30 juli 2015 om 19:05

  De microgolfstraling waarmee je voedsel opgewarmd wordt, komt ook in je lijf. En dat is niet zo gezond...

 • Edwin
  17 juni 2015 om 10:04

  @katerina
  wat is er mis met een magnetron?

 • Katerina
  3 juni 2015 om 16:23

  Leuke site heb je!
  Ik vraag me alleen af, eigenlijk vraag ik het me niet af, als je zo gezond mogelijk eet, waarom in hemelsnaam dan de magnetron gebruiken?
  Zonde voor al het goede van je lekker ontbijtje als je het in de magnetron doet ;)

 • eve
  31 mei 2015 om 09:28

  In de winter vind ik havermout heerlijk. In de zomer heb ik geen zin in een warm ontbijt. Dus nu maak ik m'n overnight oats met yoghurt. S avonds maak ik de yoghurt wat dunner met een scheutje water en in de ochtend lekker fruit er bij of waar ik dan zin in heb.

 • mariana
  30 april 2015 om 08:54

  Hai... ik kreeg gisteren een recept met havermout maar hoe ik het moet maken hoelang enz ben ik aan het uitzoeken.
  ei, amandelmelk, havermout ,ahorn siroop, in de magnetron, vruchten naar wens erbij.

  Weet iemand meer van dit recept of manier van havermout bereiden?

 • Jennifer
  13 april 2015 om 22:08

  Hi! Ik heb nog nooit havermout op maar wil het graag gaan proberen ondat ik na mijn ontbijt altijd zo snel weer trek heb. Dit artikel is dus heel handig! Dankjewel :)

 • Rian
  11 april 2015 om 09:17

  Ik maak mijn havermout soms met koffie als basis, lekker krachtig! Scheutje amandel-, soja- of rijstmelk erbij en het wordt een cappucino-havermout met cacao of kaneel eroverheen..

 • Pauline (jep)
  8 april 2015 om 22:01

  Ik maak mijn havermoutpap met Choco-oatmilk... Dubbel havermout dus maar verdraag geen koemelk en daarmee is dit een lekker alternatief! Een nacht wellen en dan 's ochtends even opwarmen en opleuken met kokosrasp, rozijntjes, en/of een lepel pindakaas met stukjes:)

 • Barbara
  3 april 2015 om 18:37

  Welke havermout/vlokken kan ik het beste kopen. Gr Barbara

 • Rianne
  2 april 2015 om 14:34

  's avonds laat:
  4 el. Havermout, 150 ml. amandelmelk, flinke scheut citroensap, halve thee lepel cacao en 1 theelepel kaneel mengen in een schaaltje tot dat het de structuur heeft van een dikke pap/half gesmolten ijs. Hierover heen veel frambozen en blauwebessen uit de vriezer (budget tip). Afdekken met folie. En de volgende ochtend is het echt genieten!
  ps: Dit heeft echt geen suiker nodig ;)

 • Sietske
  28 maart 2015 om 06:35

  40 gr. Havermout
  200 ml amandel melk
  2 min. in de magnetron
  2 theelepels Honing
  1 banaan
  Een handje rozijnen
  2 theelepels kaneel

 • Marijke
  21 maart 2015 om 23:30

  Ik lees het boek van Amber Albarda sinds kort en daar zat een pamflet met recept (de wraps, die overigens zalig zijn) van je in. vanavond ben ik even bij je op je site geweest en zag ik de tip van mensen of van jouw om 's avonds havermout met melk in je koelkast te wellen tot 's morgens vroeg. Dat heb ik nu gedaan en ga het morgenochtend uitproberen met blauwe bessen. Ik vind je site onwijs leuk en heb me ook geabonneerd op je youtube kanaal!! groetjes en tot snel!

 • Natasha
  7 maart 2015 om 13:18

  Als je de smoothie de avond van tevoren maakt, dan kun je de havermout daarin wellen. En als je de smoothie helemaal vers wilt hebben, dan kun je de havermout ook een in een beetje water laten staan.

 • Amy Jane
  18 februari 2015 om 19:53

  Hey Pauline! Even een vraag; ik heb namelijk weleens ergens gelezen dat het voedingsstoffen kan aantasten als je iets (voornamelijk op een hoge stand) in de magnetron zet. Geldt dat ook voor de havermout dan?

 • Magali
  18 februari 2015 om 08:30

  Havermout met cacao, en geraspte kokos en en wat plakjes banaan (of kersen).
  Of havermout met gedroogd krenten en rozijnen, stukjes sinaasappel en kaneel.
  Maar mijn favoriet blijft havermout met zelfgemaakt notenpasta, verse sappig peer, lijnzaden en kaneel. Heerlijk!
  Met honing, noten, zaden of pitten en verse of gedroogd fruits kan het altijd lekker zijn. Zo veel combinatie mogelijk! :)

 • Hanneke
  17 februari 2015 om 22:45

  Havermout met geprakte banaan, nootjes en kaneel! Yum!!

 • nynke
  17 februari 2015 om 19:50

  Havermoutpap is niet zo mijn ding, maar ik doe het door mijn mug cake! Erg lekker!

 • geertje
  17 februari 2015 om 19:11

  6 scheppen havermout en magere yoghurt.zet ik savonds klaar in de koelkast dat eet ik smorgens en neem het ook mee naar mijn werk in speciale koel beker en daar eet ik het als lunch met fruit.

 • Sophie
  17 februari 2015 om 18:40

  Wow havermout met thee dat is echt slim & creatief

 • Linda
  17 februari 2015 om 17:59

  30/150 is voor mij een betere verhouding. Met allerlei toevoegingen wordt het wel een hele hap. Maar ik vind het verrukkelijk!

 • Peeters C
  17 februari 2015 om 17:23

  Ik eet altijd "rauwe" ongekookte havermout gemengd onder smoothie van banaan , kiwi , appel.....wat bessen, noten , zaden erbij.
  Is rauwe ongekookte of ongeweekte havermout misschien niet gezond? Ik vind het heel lekker. Soms doe ik er een paar eetlepels griekse yoghurt bij .

 • Jeanine
  17 februari 2015 om 17:23

  Ik zet het de avond van te voren klaar. Havermout, sojamelk en wat fruit. De volgende ochtend blend ik het in de blende. Nog tips voor shakevariaties?

 • Kim
  14 februari 2015 om 21:29

  Love overnight oats! 30g havermout, 150 ml magere melk, kaneel, eetlepel gebroken lijnzaad. Een nachtje in de koelkast en 's morgens een appeltje erdoor!

 • shirley
  12 februari 2015 om 20:55

  Ik kook het met banaan en voeg later pruimen, kaneel en kokosrasp toe... yummm!!

 • miranda``
  1 februari 2015 om 17:44

  hoi, ik maak het vaker met een snelle "appeltaart"vulling. Appelblokjes in de pan, wat rozijntjes/krentjes/gehakte amandelen, beetje kaneel, evt beetje vanillesuiker. Als de appel zachter is gaat de melk en wat havermout erbij. Paar minuutjes op laten staan en smakelijk eten!

 • Margot Du Bois
  28 januari 2015 om 22:49

  Havermout met de helft water, de helft sojamelk, kaneel en kokosrasp en verschillende noten en zaden (pecannoten, amandelen, lijnzaad,pompoenpitten, gedroogd fruit,..) een nachtje laten staan, de volgende ochtend mix ik het met de staafmixer en roer ik er vers gesneden vijgen aan toe en eventueel als ik in een hartige bui ben wat himalayazout...

 • Lotte
  24 januari 2015 om 23:34

  Hoi ! De laatste tijd eet ik mijn havermout met wat banaan erdoor die ik zachtjes laat mee 'borrelen' op het vuur, een beetje kaneel, hennepzaad, gebroken lijnzaad, chia zaad, én een dikke vette lepel pindakaas met stukjes pinda. Wauw! Die pindakaas maakt het echt helemaal geweldig. Zeker het proberen waars hoor!! ;) Je blog is heerlijk, kan niet wachten op je nieuwe boek! liefs

 • Nico
  16 januari 2015 om 16:03

  50 gram havermout in 250 cc rijstemelk of sojamelk opwarmen in een pannetje en dan gedroogde pruimen en abrikozen in stukjes gesneden er door. Heerlijk als ontbijt.

 • Ilse
  5 januari 2015 om 22:36

  Ik doe meestal overnight oats met sojamelk, lijnzaad, granberry's en rozijnen. S'ochtends even opwarmen en beetje kaneel erdoor

 • Bernou
  13 december 2014 om 09:18

  Elke dag mee naar school werk stage trein.. Altijd met water. Is minder lekker dan met melk natuurlijk maar ik ben niet anders gewend eigenlijk. Ik doe vaak fruit en gedroogde vruchten erdoor of rauwe cacao. Ook wel eens eiwitpoeder als ik eens extra honger heb. Havermout met matcha extract is ook lekker.. En super gezond! Nog een tip misschien. Maak je havermout met je favo thee :) of hartige havermout!

 • Wanda
  3 december 2014 om 12:43

  Ik ontbijt iedere dag met 250 gram magere yoghurt met 20 gram speltmuesli. Als lunch neem ik vaak (zo'n 3x per week) 45 gram havermout met 300 ml amandelmelk. Zijn dit gezonde keuzes als ontbijt en lunch?

 • Pauline
  2 december 2014 om 11:02

  Yes!

 • Ana
  1 december 2014 om 12:02

  Hoi! Is het de bedoeling dat ik bij alle bereidingen 40 gram havermout en 200 ml melk aanhoud?

 • Drumles in Den Haag
  30 november 2014 om 00:18

  Klinkt lekker. IK ga zeker eens variëren met jouw havermout recepten :) Dankje

 • Soera
  27 oktober 2014 om 19:12

  Havermout met water kaneel en wat lekkere helse aspartaam. Dan in de duivelse magnetron lepel vette pindakaas en theelepel cacao hmmmm kan ik elke morgen eten.

 • Sandra
  25 oktober 2014 om 09:42

  Hoi Pauline,
  Heerlijke variaties, be. Je je bewust dat het gebruik van de magnetron de levensenergie uit je voeding haalt. Mijn advies zou zijn, gebruik een pannetje ophef vuur.

 • Thea
  11 oktober 2014 om 23:29

  niet de oven maar magnetron bedoel ik;)

 • Thea
  11 oktober 2014 om 23:28

  Ook ik vind havermout heerlijk!

  Ik doe regelmatig 's avonds een kommetje yoghurt met havermout en chiazaadjes in de koelkast en de volgende morgen vul ik die aan met stukjes banaan, walnoten en een beetje honing. Ik vind het echt een toetje;)

  Als ik zin heb in een warm ontbijt maak ik 's ochtends een kommetje melk warm in de oven, zo'n 2 minuten. Hierna roer ik er havermout door en laat dit eventjes staan zodat het wat steviger wordt. Dan maak ik het af door wat moerbeien, gojibessen en wat noten er aan toe te voegen.

  Zo wissel ik mijn havermout ontbijtjes af.

 • karin
  8 september 2014 om 22:13

  ja ziet er lekker uit. Maar...havermout pap vind ik echt niet te eten.
  Ik lust havermout wel door de yoghurt, maar ik heb ergens gelezen dat je dan de gezonde eigenschappen van de havermout mist, het zou nl. altijd eerst gekookt moeten worden. Klopt dit?

 • Maria
  8 september 2014 om 20:26

  Hoi Pauline,

  Als aanvulling:

  Kris Verburgh is een jonge gedreven arts. Laat hem aub ook weten dat DE MAGNETRON AL DE VOEDING VAN HET ETEN KAPOT MAAKT EN DE STRALING ENORM SCHADELIJK IS VOOR ONS LICHAAM.

  Ieder weldenkend mens voelt dat op de klompen aan.

  En

  als zijn boek de Voedselzandloper in herdruk gaat er geen advies meer gegeven wordt voor het gebruik maken van de magnetron en in plaats daarvan het gebruik ervan dringend afgeraden wordt.

  Alvast bedankt

  Warme gezonde groet
  Maria

 • Maria
  8 september 2014 om 20:17

  Houd het voedsel gezond en maak GEEN GEBRUIK van de MAGNETRON. De straling van de magnetron is zeer schadelijk voor de gezondheid.

  Gewoon in een pannetje op het gas.
  Succes
  Gezonde groetjes van Maria

 • Maria
  8 september 2014 om 20:10

  Dat havermout gezond is is wel heel duidelijk.
  Maar...houd het ook gezond en maak GEEN GEBRUIK van de MAGNETRON. De straling van de magnetron is zeer schadelijk voor de gezondheid. Ook gaat het grootste gedeelte van de voedingswaarde verloren door de straling.

  Gewoon in een pannetje op het gas.
  Succes
  Gezonde groetjes van Maria

 • Mariska
  7 september 2014 om 14:00

  Proef je de curcuma hierin niet terug?

 • Jol
  4 september 2014 om 00:34

  Ik eet mijn havermout zonder te koken. Ik laat het wellen in een mix van sinaasappelsap, rode vruchtensap en melk. Verder voeg ik rozijnen, gojibessen, en vers fruit, kaneel en curcuma, pijnboompitten, zonnebloempitten, lijnzaad en sesamzaad toe. Smullen maar.

 • Lieve
  27 augustus 2014 om 11:05

  Ik werk op t gevoel. De ene heeft graag een dikke pap, de andere een meer vloeibare :)

 • Lieve
  27 augustus 2014 om 11:04

  Met stukjes dadel en een wat geraspte kokos :) heerlijk!

 • Sognia
  25 augustus 2014 om 16:40

  Je maakt gezonde voeding toch niet klaar in de magnetron!!! Deze warmt de boel op maar verwoest alle voedingsstoffen, zo zonde!

 • Johan
  22 augustus 2014 om 09:02

  http://www.skepsis.nl/aspartaam.html
  Lees dit maar eens.

 • Jaap
  11 augustus 2014 om 17:25

  Ik lees een van de recepten hier op de site van,
  Nathalie 27 Julie 2014 geschreven om 22.46.
  Die gaat na de blender zoeten met aspartaam naar behoefte.

  Waar is die vrouw mee bezig!! met het ergste gif wat er bestaat,
  Die denkt gezond bezig te zijn maar doet precies het omgekeerde,
  ik ben blij dat het niet mijn moeder of wat dan ook is.
  Ga stoppen met die troep of lees eerst wat aspartaam veroorzaakt.

 • sigrid
  29 juli 2014 om 08:18

  Hallo, ik maak nog wel eens havermoutpannekoekjes. 150 gr havermout ( de goedkoopste) 100 ml water, 100 ml notenmelk(of rijstmelk) 2 losgeklopte eieren. Even roeren en 20 min laten staan. Daarna amerikaanse pannekoekjes van bakken. Lekker ontbijt/lunch voor de kinderen, beleggen met honing of suikervrije jam.

 • Nathalie
  27 juli 2014 om 22:46

  Ik snij een appel (jonagold) in heel kleine blokjes, bak ze tot ze bijna zacht zijn, dan doe ik 2 eetlepels rozijnen erbij en kaneel, die laat ik nog meebakken. Pot van het vuur nemen. Dan 300 ml magere melk en 4 a 5 eetlepels fijne havermout (heb er altijd klaarstaan die uit de blender komt). Aspartaam erbij (naar smaak) en alles goed mengen, terug op het vuur en nog 1 a 2 minuutjes doorkoken. Klaar!

  Havermout pannenkoek: 5 eetlepels fijne havermout (blender), 1 ei, 100 ml melk, aspartaam naar smaak. Goed mengen, genoeg voor 1 vullende pannenkoek waar je eventueel aardbeien kunt op leggen. Je kunt eventueel in het mengsel ook rozijnen of blauwe bessen doen en dan kleinere Amerikaanse pannenkoekjes bakken. Smakelijk :)

 • Michelle
  8 juli 2014 om 17:05

  Ik eet mijn havermout ontbijt (en vaak ook lunch, zo lekker vind ik het) het liefste met soya yoghurt (mild&creamy naturel), banaan (in schijfjes) en kaneel, jammie, net een toetje zo lekker alleen dan onwijs gezond en een goede basis voor de hele dag :) Deze versie is geheel voedselzandloper proof ook!

 • Roos
  29 juni 2014 om 12:30

  Ben een beginnend havermout-eter, dus heb een simpele vraag:
  hoe moeten de verhoudingen melk - havermout, als je bijv, 250 ml. melk neemt, hoeveel eetlepels havermout voeg je dan toe? En lepels afgestreken of met een berg? ;-)

 • Pauline
  26 juni 2014 om 10:29

  Dat kan ik helaas niet beantwoorden. Ik ben geen diëtiste. Ik gebruik zelf ongeveer 40 gr in mijn ontbijt maar ik sport niet. En ik eet ook gewoon koolhydraten.

 • laura
  25 juni 2014 om 19:06

  Hallo.
  even een vraagje. K eet dagelijks 100gram havermout. Telkens 2x 5eetlepels nu mijn vraag is is dit te veel voor gezond te zijn laat k er wel bij vermelden. K eet geen brood en geen vlees. Ik doe ook minstens 3 keer tt 4 keer per week aan touwspringen zo een 45 tt 60min lang. Kan ik hier dan van verdikken alsk dagelijks 100gram havermout eet. Of wordk hiervan dik ?

 • Pauline
  20 juni 2014 om 12:54

  Gewoon de simpelste die er is, van AH Basic.

 • Hannah
  19 juni 2014 om 23:07

  Welke havermout raad jij aan? Gewoon uit de supermarkt of bijvoorbeeld van Marqt?

 • Mandy
  4 juni 2014 om 11:52

  Ook ik ben na het proberen van diverse ontbijten heel erg te spreken over mijn havermout ontbijt. Het vult goed en heb minder trek in tussendoortjes en geeft energie.
  Ik maak een variatie met mango (uit de vriezer), sojamelk en havermout. Voeg er ook nog wel eens wat rozijnen aan toe en wat pure chocoladehagelslag voor de smaak.

  Verder zet ik het heel eenvoudig 1,5 minuut in de magnetron en klaar!

 • Jet
  27 mei 2014 om 12:36

  Pauline, welke havermout vind jij het beste? Ook met de voedselzandloper in gedachte. In je kookboek staat dat de havermout die 15 minuten moet koken het beste is. Ik heb havermout geprobeerd waarvan de verpakking zegt het 1 minuut moet koken, maar ook waarop staat dat het 15 minuten moet koken. Beide soorten vind ik na 1 a 2 minuten koken te eten en ze lijken gewoon hetzelfde te zijn. ik wil graag havermout waar ik lichamelijk het meeste profijt van heb (gezond en langdurig een verzadigd gevoel).

  Gegeten:
  AH basic - instant
  De Holm - 15 min
  Duits b merk van dekamart - 15 min
  Duits b merk van Jumbo - instant

 • Pauline
  21 mei 2014 om 22:22

  Bij de gekneusde versie uit de supermarkt niet. Die grove vlokken hebben wel wat langer nodig.

 • astrid
  21 mei 2014 om 14:16

  is het nodig om de havermout lang te koken of te wellen? Ik giet er wat kokend water overheen wel de havermout maar zo'n twee minuten.

 • Nanja
  4 mei 2014 om 08:48

  Hallo allemaal,

  Inderdaad, havermout met water! Ik ben ook door 'De voedselzandloper' aan de havermoutpap elke ochtend. Maar zonder dierlijke zuivel, ook geen sojamelk. Ik begrijp die keus niet van Kris Verburgh, het gaat namelijk om ongefermenteerde soja. Met amandelmelk zoals vermeld in het bijbehorende kookboek wil ik nog wel eens proberen. Ook het opwarmen in de magnetron vind ik trouwens echt geen aanrader!
  Ik gebruik 250 ml water met 50 gram havermout per persoon. Om de pap te zoeten roer ik er een geprakte banaan door, dan hoeft er ook geen suiker in. Verder voeg ik nog verschillende zaden en pitten toe en een beetje kaneel. Verveelt me na ruim een jaar nog steeds niet.

 • Angela
  14 april 2014 om 22:20

  Hoihoi
  Wat ik hier nog niet gelezen heb is havermout met water... Ik doe altijd havermout van de gezondheidswinkel in een kom met kokend water en goji bessen, dan laat ik alles 10 min. wellen. Daarna doe ik er walnoten en kaneel bij. Heel voedzaam en alleen maar goede voedingsstoffen :)

 • Pauline
  8 april 2014 om 11:20

  Oh dat lijkt mij ook wel wat, thanks for sharing.

 • Margriet
  7 april 2014 om 17:08

  Ik heb dit weekend noten/havermoutcrackers gebakken op deze manier: 100gr walnoten fijngemalen, 100gr havermout, handje geraspte kaas, 2 eieren. Vorm hiervan een deegje, rol er een dunne laag van tussen 2 vellen bakpapier, haal het bovenste vel eraf en bak 20/25 minuten in een voorverwarmde oven (180gr).
  Heerlijk met of zonder beleg als ontbijt of lunch!

 • Mys
  31 maart 2014 om 18:23

  Ook ik eet al jaren iedere morgen een kom havermout. Ik doe water met een klein scheutje melk in een kom en dan 8 eetlepels basic havermout (AH) erbij, de havermout van Quaker vind ik niet te eten veel te brijerig.vervolgens 3,5 min in de magnetron op 600 watt. Dan is hij lekker stevig en voor de smaak 2 theelepeltjes suiker. Makkelijk en lekker !

 • Maarten
  16 maart 2014 om 13:15

  Ik eet m'n havermout bijna altijd met banaan en pecan, maar onlangs ontdekte ik dat confituur (van bosbessen of andere) ook enorm lekker is... Voor als het snel moet en je geen verse ingrediënten hebt :)

 • Sanne
  13 maart 2014 om 08:33

  Ik gebruik ook de basic havermout van AH, maar ik vind na het koken de structuur nog zo klonterig en slijmerig. Is er een havermout die fijner is of is bij andere bereidingswijzen de klonterigheid/slijmerigheid minder?

 • Claudio
  4 maart 2014 om 13:17

  De eerste 18 jaar van m'n leven grootgegroeid met dagelijks een bord havermout als ontbijt. Nu op m'n 62e herontdekt en voel me beter dan ooit. Ik kan het alle bejaarde azijnpissers en de rest aanbevelen -;)

 • Joke Kottman
  1 maart 2014 om 19:38

  Ik gooi altijd wat havermoutvlokken ongekookt door mijn yoghurt. Met wat rood fruit erbij een heerlijk ontbijtje.
  Als ik er een half glas verse sinaasappelsap bij gooi maak ik er heerlijke smoothie van dat is ook heerlijk!

 • Belinda
  26 februari 2014 om 16:21

  Ik ben sinds 2 dagen begonnen met havermoutontbijt. Ik heb wel eens overnight oats gegeten van yoghurt met havermoutvlokken en fruit, maar sinds afgelopen 2 dagen de gekookte versie. Ik had het voor 2 dagen vooruit gemaakt. De eerste morgen met kaneel en rozijnen gegeten en vanmorgen met heel veel rood fruit, zoals aardbeien, bosbessen, bramen en granaatappelpitjes. Ik vond beide erg lekker, maar die van vanmorgen was echt heerlijk en vullend.
  Morgen weer eens een andere combi proberen, want het valt me niet tegen zo'n havermoutontbijtje :-)

 • Thea
  25 februari 2014 om 09:35

  Pijnboompitten moet het natuurlijk zijn. Op het laatst de gesneden spullen met de havermout vermengen en doorroeren. Het beste kun je de lecithine en de lijnzaadolie er op het allerlaatst bij doen nadat je de rest door elkaar geroerd hebt. Het is niet goed als je lecithine en lijnzaadolie verhit namelijk

 • Thea
  25 februari 2014 om 09:30

  Ik kook 3 eetlepels havermout in 'n bodempje water. Als het kookt zet ik het uit. Dan doe ik in een kom 1 of 2 soorten fruit wat ik lekker vind en wat voorradig is. 1 amandel, 1 paranoot en 1 walnoot kleinsnijden en erbij doen, 1 dessertlepel cranberriemoes zonder suiker ( zelf gemaakt ) goed tegen de blaasontsteking. 1eetlepel met gemengde zaden zoals zonnebloem- en pompoenpitten met een weinig pinboompitten ertussen, 1 eetlepel lechitine ooit eens op advies van iemand gaan gebruiken. 1 eetlepel lijnzaadolie, 1/3 potje biogarde van 500 gram. Je mag best meer pakken, maar ik beperk de dierlijke produkten zoveel mogelijk, maar ik kan niet zonder de biogarde. Voor mij is het elke morgen feest om dit weer te kunnen eten. En je hebt 's ochtends geen honger meer.

 • Manuela
  13 februari 2014 om 20:06

  Zitten er veel calorieën in havermout?

 • Sylvia
  13 februari 2014 om 18:34

  Mmm, ik eet deze pap het liefste met kaneel en havermelk. Als het echt feest is, doe ik er een klein beetje roomboter bij, nootjes en honing...

 • Anna
  13 februari 2014 om 11:17

  Naast de zoete varianten, met fruit, is ook de hartige variant, met vijgen (vers in het seizoen maar anders gedroogde) met geitenkaas en nootjes, erg lekker!

 • Mirjam
  4 februari 2014 om 21:20

  Ik had gisteravond havervlokken in melk in de koelkast gezet en vanochtend in de magnetron. Beetje honing erbij en wat cranberries.
  Jeetje, wat was dat smerig!! Ik hou het voorlopig weer even op mijn eigen gemaakte granola met yoghurt. ;)
  De havermoutmuffins ga ik ook nog proberen. :)

 • lie
  30 januari 2014 om 06:29

  Mijn havermout is gevuld met soyamelk, chiazaden, gojibessen en agave siroop. Vanmorgen banaan en speculaaskruiden erbij geprobeerd. ..erg lekkere aanvulling en vult goed
  :-). Van t weekend ga ik walnoten erbij proberen.

 • Marja
  23 januari 2014 om 08:57

  Ik neem havervlokken ipv havermout. Deze worden niet papperig, maar behouden een bite. Koken in rijstemelk en dan met een schepje chiazaad, lijnzaad en hennepzaad. Daarbij wat gedroogd fruit en als het heel koud is buiten voeg ik er wat kaneel, kardemom en gemberpoeder aan toe

 • Fabienne
  19 januari 2014 om 09:33

  's Morgens na mijn volkorenboterham en verse sinaasappelsap maak ik mijn lunch alvast klaar.
  Omdat ik geen koemelk gebruik, maar soyamelk zet ik de pap 's morgens al te weken.
  4 eetlepels havermout, 2 eetlepels haverzemelen, 1 eetlepel halfgedroogde en gezoete cranberries, 4 gedroogde abrikoosjes, 6 gepelde walnoten, 1 eetlepel lijnzaad, 1 eetlepel zonnebloempitten.......
  Lekker hoor, EN een goede spijsvertering: bijna elke dag stoelgang.
  De ingrediënten koop ik hier op de markt. Ik woon in Spanje sinds 1 jaar.
  Heb mijn goede eetgewoontes niet hoeven te veranderen.
  Omdat het hier in de zomer heel warm is, ga ik zeer zeker de pap met zout en olijfolie (+tomaat.......) proberen. Bedankt Naima, goeie tip!

 • Pauline
  15 januari 2014 om 13:51

  Oh dat is bijzonder inderdaad, heb ik ook nog niet eerder gehoord. Misschien moet ik het maar eens uitproberen ;)

 • Naima
  14 januari 2014 om 23:08

  Ik geloof dat ik de enige in NL ben die ook wel eens havermoutpap op hartige manier eet. Vind het heel lekker met zoetig fruit maar eet het net zo lief met beetje zout en olijfolie. Erg lekker!

 • Karin
  14 januari 2014 om 11:53

  ik maak havermoutpap met rijstemelk. Lichter dan die met koemelk. Als je er aan gewend bent lust je geen koemelk meer in de pap. Nog wel in de koffie verkeerd hoor...

 • Pauline
  25 december 2013 om 19:37

  Ik denk het niet want gierst is hetzelfde als couscous volgens mij. Maar met mate kan echt geen kwaad volgens mij.

 • grietje
  25 december 2013 om 16:29

  ik heb ook nog gierstvlokken mogen die ook.
  ik doe half om half gierst en havervlokken, ik vraag me af of gierst vlokken passen in het Voedselzandlopers dieet
  boven dien heb ik ook nog gewone gierst, en zilvervlies rijst enz..
  gooi het niet weg, maar eet het gewoon nu maar met kleinere portie op.

 • Pauline
  21 december 2013 om 18:40

  Of muffins? Die zijn ook lekker!

 • Mariette
  21 december 2013 om 17:17

  Helaas behoor ik niet tot de mensen die gek zijn op havermout. En ik heb het geprobeerd, meermaals, omdat het zo gezond is maar ik hou niet van de structuur ervan. Door de blender hept ook al niet. Maar ik hou ook niet zo van papppppp.. Dus op zoek naar manieren waarop ik het wel lust...Koekjes ervan bakken misschien?

 • Jannie
  18 december 2013 om 08:04

  Ik doe meestal alle ingrediënten in mijn blender. Appel, kaneel, peer havermout en een glas sojamelk. Kaneel vervang ik ook regelmatig door een stuk verse gember. Theelepel lijnzaad er door en je hebt een topontbijt. Voor het einde van de dag maak ik een extra beker hiervan om mee te nemen. Mijn snoepbehoefte is dan weg als ik thuis kom

 • Daniella
  1 december 2013 om 11:06

  40 gram havermout, 200 ml amandelmelk en dan n half banaantje er door en wat kokosschaafsel of een paar stukjes pure hagelslag er door. Of met frambozen.Erg lekker allemaal! :-)

 • Mirjam
  28 november 2013 om 11:00

  Ik ben sinds een week ook een echte havermout fan. Ik vind alle varianten lekker en ga door de week voor de overnight versie vanwege het gemak. Hierboven lees ik de verhouding van 200 ml melk met 40 g havermout. Op de VZL-site staat voor een paar keer echter een recept met 500 ml amandelmelk en 200 g havermout. Hoe zit dat met die verhoudingen melk/havermout?

 • Liesbet
  24 november 2013 om 20:32

  Sinds ik deze post gelezen heb eet ik dagelijks overnight oats als ontbijt, heerlijk!
  Ik week ze in 100 ml biologisch troebel appelsap en 150 ml soja-, rijst- of notenmelk, en doe er daarna fruit (appel, banaan of druif) bij, samen met rozijnen, noten, gojibessen, hennepzaad en chiazaad.
  Heel erg bedankt voor de inspiratie! Ik was de havermoutpap wat beu, maar nu eet ik weer graag havermout als ontbijt. Super!

 • Anniek
  23 november 2013 om 13:23

  Ik ben ook gek op havermout! Ik eet het op heel veel verschillende manieren, de ene keer in de magnetron, de andere keer uit een pannetje en ook vaak overnight (ook lekker als snack!). Wat ik er vaak doorheen doe is een beetje (bruine) suiker, rozijnen en kaneel.

 • Saskia
  21 november 2013 om 13:35

  Ik maakt hem vanochtend met speculaaskruiden! Helemaal passend bij het seizoen. Een gehakt peertje en wat amandelen en rozijnen erdoor. Héérlijk!

  Het recept staat (voor de geïnteresseerden) op:
  http://blijsuikervrij.nl/ontbijt/havermout-peer-speculaas-amandelen/

 • Pauline
  16 november 2013 om 12:25

  Ja lekker snel en heerlijk die combi ;)

 • Nora
  15 november 2013 om 23:27

  Wat een goed idee om de havermout in de magnetron te verwarmen! Wordt 'ie veel minder zwaar en papperig van, en het is veel makkelijker dan in een pannetje. Ik maak het meestal met amandelmelk, appeltjes, kaneel en pecannoten.

 • Pauline
  15 november 2013 om 18:49

  Jaa lekker he, ik vind appel en kaneel ook een goede combi ;)

 • Eelco W
  15 november 2013 om 10:40

  Hoi Pauline! Lekkere variaties hoor :-) Ik ontbijt vaak havermout met stukjes banaan. Soms ook met mandarijn. Laatst ook met stukjes appel maar dat vond ik toch minder lekker. Gr. Eelco

 • Pauline
  14 november 2013 om 16:42

  Haha ja dat is ook een goed idee ;)

 • Madelijn
  14 november 2013 om 08:35

  Havermout had ik nooit gegeten voor ik de voedselzandloper had geleze. Dit geldt hetzelfde voor soyamelk. Vol goede moed begon ik aan de papjes, maar alle mogelijke manieren havermout en fuit, met chocola, met kaneel, met stevia, zonder dit alles, ik zit mn ontbijt met lange tanden te eten. \nUiteindelijk ben ik overgegaan op sapjes, de uitkomst voor mij! 2 sinasappels geperst, halve banaan, rood fruit uit de vriezer, 3 eetlepels havermout, 1 eetlepel lijnzaad. Samen in de blender! Met veel plezier en een goed gevoel drink ik mijn heerlijke havermoutshake!

 • Linda
  13 november 2013 om 22:55

  Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar je geeft heerlijke voorbeelden. Toch maar eens kopen dan :)

 • esther
  13 november 2013 om 20:37

  Havermoutpap met appel rozijnen speculaaskruiden en honing. THE BEST

 • Meandra
  13 november 2013 om 19:49

  Ik eet eigenlijk nooit havermout. Ik zie het ook vaak voorbij komen op bijvoorbeeld Instagram en ik zie hier ook lekkere ideeën. Ik moet het ook maar eens gaan proberen.

 • Pauline
  12 november 2013 om 23:02

  Leuk Nick ;)

 • Pauline
  12 november 2013 om 23:01

  Die koekkruiden ga ik ook eens proberen ;)

 • Pauline
  12 november 2013 om 22:59

  Die van Quaker bevat soms suiker. Ik gebruik altijd gewoon de AH Basic Havermout. Deze vlokken zijn gescheurd/gekneusd en daardoor iets fijner van structuur.

 • Merel
  12 november 2013 om 22:35

  Ik heb een vraag; welke havermout moet je gebruiken? De havermout van Quaker bijvoorbeeld is niet goed toch? Kan je de goede havermout gewoon bij de AH kopen?

 • Maura - YLT
  12 november 2013 om 19:30

  Lekkere inspiratie! Ik eet havermout het liefst met amandelmelk, gedroogde vijgen, frambozen of aardbeien en dan wat palmsuiker of ahornsiroop erdoor. Zoooo lekker! Owja en heel veel kaneel of koekkruiden, dan smaakt het bijna naar speculaas.

 • Marlies
  12 november 2013 om 19:28

  Heerlijk, ik kook de grutjes in karnemelk en dan met roomboter en wat stroop

 • Carla
  12 november 2013 om 19:27

  Havermout als pap vind ik niet zo lekker (ik heb een hekel aan pap) maar gebakken "havermoutpap" uit de oven is heerlijk! Wel de smaak van havermoutpap maar niet de "brij" als je begrijpt wat ik bedoel. Ik meng de havermout met melk, bessen en plakjes banaan en een paar gehakte walnoten. Afbakken in een ovenschaal tot een soort zachte koek en die warm opeten. Je hebt een volle maag tot aan de lunch en zeer geschikt als sportontbijt!

 • LNNK
  12 november 2013 om 19:20

  Ik ben dol op havermout. Ik vind het erg lekker met appel en dadel of met pompoenpuree en speculaaskruiden. Je kunt er zo lekker mee variëren.

 • Written by Nick
  12 november 2013 om 19:01

  D. is laatst begonnen met alleen nog havermout ontbijtjes dus dit ga ik even laten zien ;).

 • Pauline
  12 november 2013 om 18:22

  Die komt nog apart een keer online ;)

 • Pauline
  12 november 2013 om 18:20

  Wat een fijne ideetjes allemaal :)

 • Wimke
  12 november 2013 om 17:04

  Gekookte havermout, snoeiheet geserveerd met een schepje suiker erin vind ik het allerlekkerst. Maar misschien moet ik het ook eens proberen met een paar plakjes banaan en een handje noten. Klinkt heerlijk!

 • Daniëlle
  12 november 2013 om 16:58

  Ik kook meestal de banaan mee + wat kokos, dan wordt de banaan zacht! Als het klaar is doe ik er altijd wat walnoten en agave siroop overheen!

 • Melissa
  12 november 2013 om 16:33

  Water met een beetje witte amandelpasta mengen en met de havermout aan de kook brengen. Eenmaal gaar rozijnen, rauwe nootjes, goji-bessen en cia-zaadjes toevoegen en natuurlijk een beetje kaneel. Als het niet zoet genoeg is een beetje stevia of honing erbij. Heerlijk!

 • Lot
  12 november 2013 om 12:40

  Ik eet eigenlijk liever boekweitgrutten dat vind ik minder slijmerig en dan met rozijnen of zelfgedroogde appeltjes

 • I scream beauty
  12 november 2013 om 12:31

  Mmm lekkere tips!

 • Dita
  12 november 2013 om 12:10

  Ziet er lekker uit maar toch vind ik havermout nooit echt lekker

 • Amanda
  12 november 2013 om 10:02

  Leuke ideetjes! Als ontbijt neemt ik meestal havermout in 'n kommetje, maar wat ook erg lekker en voedzaam is, zijn smoothies met wat havermout erin. Hier kun je fruit aan toevoegen, zodat je de dagelijks hoeveelheid fruit ook binnenkrijgt! Ik vind havermout ideaal :-)

 • Rineke
  12 november 2013 om 09:52

  Wat ik mis in het rijtje is gebakken havermout. Eet ik vaak als ontbijt.
  Banaan prakken, havermout erbij, 200 ml. melk en kaneel, goed door elkaar roeren, bosbessen zijn er ook lekker door. Dan 20 minuten in een warme oven. Garneren met fruit of yoghurt of kwark erbij. Heerlijk en heel voedzaam.

 • Nanda
  12 november 2013 om 09:50

  Havermout is inderdaad erg lekker! Ik eet het het liefste met banaan en pindakaas en noten of met appel en kaneel. Jouw versie met pompoenpitten lijkt me ook heerlijk!

 • Karin
  12 november 2013 om 09:47

  Mijn overnight oats maak ik met biogarde en een eetlepel chiazaad, een handje blauwe bessen (uit de diepvries kan ook) er door roeren en een nacht wegzetten. Dan heb je een puddingachtig ontbijt. Hoef je niks meer aan te doen, alleen opeten.
  Goed spul om een hele ochtend mee door te komen.

  Stukjes appel en kaneel erdoor zijn ook heel lekker.

  Voor nog meer variatie:
  http://www.theyummylife.com/Refrigerator_Oatmeal

 • Simone
  12 november 2013 om 09:24

  Ik heb het al zo lang niet gegeten. Ik kon er maar niet aan wennen, maar ik moet het toch maar weer eens gaan proberen!

 • Curly Creative
  12 november 2013 om 09:08

  Ik eet mijn overnight oats met amandelmelk, een geprakte banaan, lijnzaad, geraspte kokos, speculaaskruiden, paar gehalveerde amandelen en dadels mmmmmmmmmmm

 • Con leche
  12 november 2013 om 09:05

  Ik ontbijt ook elke ochtend met havermout, heerlijk! Ik maak het altijd met sojamelk, kaneel, appel en rozijnen en voeg voor het eten nog wat lijnzaad toe. Vaak maak ik het voor een aantal ochtenden vooruit en dan warm ik het 's ochtends in de magnetron nog even op. Jouw variatie met verse vijg lijkt me ook heel lekker!

 • Merel
  12 november 2013 om 08:29

  Met appel, kaneel, kokosrasp, hazelnoten en blauwe bessen. Yum!

 • MySimplySpecial
  12 november 2013 om 08:19

  Ik heb het pas voor het eerst in jaren even geproefd en vond het best lekker!

 • Emma
  12 november 2013 om 08:15

  Hmm, ziet er allemaal heel lekker uit! Het liefst eet ik m'n havermout met een blokje pure chocolade erin gesmolten en met nootjes.

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.