Havermoutbrood met noten
Dit havermoutbrood is perfect voor wie eens wat anders wil dan standaard ontbijtgranen of een sneetje gewoon brood. Met een mix van noten, gedroogd fruit en een vleugje zoet van de maple syrup is dit een heerlijke manier om je dag te beginnen. Of serveer het als voedzame snack tussendoor, want zeg nou zelf: havermout, noten en fruit? Dat is een win-win-win combinatie!
Dit recept is zó makkelijk: je gooit alles in een mengkom en laat het een paar uur staan. Of wanneer je het vergeet, zoals wij ooit deden, kan het ook gerust een nacht staan. Schept het mengsel daarna in een cakevorm en bakt het in de oven! Dan heb je nog wel wat geduld nodig want het havermoutbrood moet wel 1,5 uur bakken. En klaar! Verder blijft het brood wel wat smeuïg, dat hoort, geen droge cake dus. Daardoor blijft hij ook lekker lang goed en kan hij zo mee naar je werk.
Zo eten wij dit havermoutbrood
Snijd het havermoutbrood in dikke plakken en smeer er een laagje roomboter op voor een extra rijke smaak. En als je het écht decadent wilt maken, top het dan af met een lepeltje notenboter (zoals amandelpasta, pindakaas of pistachepasta) en eventueel een paar druppels honing. Oh, en vergeet je kopje koffie of thee ernaast niet!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten
- 150 gr havermoutvlokken
- 200 gr notenmix (bv. pecannoten, hazelnoten, walnoten)
- 2 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 100 gr (ongezouten) boter of 3 el kokosolie (+ extra om in te vetten)
- 2 el maple syrup
- 300 ml appelsap (met zo min mogelijk suiker)
- 100 gr gedroogd fruit mix (bv. gedroogde abrikoos, rozijnen en pruimen)
Materiaal
- cakevorm 1 liter (20cm)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Snijd het gedroogde fruit in stukjes (de abrikozen en pruimen). Meng de havermoutvlokken, 150 gram van de notenmix, het gedroogde fruit, bakpoeder en zout in een mengkom.
Zet een steelpannetje met boter en Maple syrup op laag vuur en laat de boter zachtjes smelten. Voeg aan de havermout toe en en schep goed door.
Giet de appelsap bij het havermout mengsel. Schep opnieuw goed door. Laat 2 uur staan. En schep af en toe om. (je kunt het ook een nacht laten staan, dat maakt niet uit)
Verwarm de oven voor op 180 graden (elektrische oven) of 160 graden (hetelucht oven).
Vet een cakevorm van 1 liter in met boter. Knip een stukje bakpapier voor op de bodem en laat het aan weerszijden uitsteken zodat je straks het brood er gemakkelijk uit kunt trekken.
Doe het mengsel in de cakevorm verdeel goed over de vorm en bestrooi met het restant van de notenmix. Bak 1,5 uur in de voorverwarmde oven. Haal uit de vorm en bak nog eens 15 minuten zonder bakvorm. Laat dan afkoelen op een taartrooster.
Let op: het havermoutbrood wordt niet zoals een cake helemaal droog van binnen. Maar blijft een beetje smeuïg.
Variatietips
Geen fan van gedroogde abrikozen of pruimen? Vervang ze gerust door gedroogde cranberries of dadels. Ook kun je de notenmix aanpassen naar jouw smaak: pistachenoten en amandelen geven het brood weer een heel andere bite. Liever een tropische twist? Voeg wat geraspte kokos toe en vervang de appelsap door sinaasappelsap. Voor de choco-lovers: gooi er een handjevol pure chocolade chunks doorheen!
Bewaartip
Dit brood blijft ongeveer 3-4 dagen lekker in een afgesloten bakje op kamertemperatuur. Wil je het langer bewaren? Vries het dan in plakjes in, zo heb je altijd een voorraadje klaar voor drukke ochtenden of onverwachte trek. Gewoon even roosteren en je hebt in een handomdraai weer een heerlijk vers havermoutbrood!
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in