Menu

Havermout met pompoen

Ik zit weer in een havermout fase. Ineens werd ik ’s ochtends wakker en had ik totaal geen zin in mijn dagelijkse kommetje yoghurt met muesli. Ik heb even getwijfeld of ik wel zin had om zoveel moeite te doen (zo’n kommetje yoghurt is immers 2 minuten werk) terwijl ik net wakker was, maar ik ging toch overstag. Want zoveel werk is het nou ook weer niet. Ik had nog pompoenpuree in de koelkast staan en 5 minuten later zat ik aan de warme havermout met pompoen. En dat is toch welk een heel lekker begin van de dag hoor. Het voedt zo goed, dat ik er de hele ochtend op vooruit kon. En dat is ook wel fijn.

Pompoenpuree maken

In Amerika kan je in de supermarkt gewoon pompoenpuree kopen. Maar op de een of andere manier, komt dat er in Nederland maar niet van. Geen idee waarom, want ik weet zeker dat het een hit zou zijn. Nu hebben wij in Haarlem een winkeltje (A taste of home) met buitenlandse producten waar je deze blikken puree wel kunt kopen, maar zelf maken kan ook. Je kan de pompoen koken en glad pureren, maar lekkerder is het om de pompoen te roosteren (dan wordt het niet zo nat) in de oven. Even 30 minuten op 180 graden en klaar ben je. Ik gebruik verder geen smaakmakers (enkel een beetje olijfolie), maar je zou er een beetje ahornsiroop overheen kunnen sprenkelen. Je kan de puree een paar dagen bewaren in de koelkast, maar ook heel gemakkelijk invriezen in blokjes. Dan heb je altijd wat achter de hand. Slimme tip toch?

Pumpkin spice

Pumpkin spice is hetzelfde verhaal. Ook bijna niet in Nederland te krijgen. Je kan het heel gemakkelijk zelf maken. Het bestaat uit een mix van kaneel, gemalen gember, nootmuskaat, , piment en kruidnagel. Volgens dit recept. Maar je kan het ook vervangen voor kaneel of speculaaskruiden. Is net zo lekker!

1 persoon

Ingrediënten voor 1 persoon

  • 40 gr havermout
  • 200 ml (plantaardige) melk
  • 2 el pompoenpuree (zie tekst hierboven)
  • Handje pecannoten
  • Handje rozijnen
  • Scheutje maple syrup
  • 0,5 tl pumpkin spice kruiden (of speculaaskruiden of kaneel)

Zo maak je het

  1. Verwarm de melk en de havermout in een pannetje. Voeg ook de pompoenpuree en de pumpkin spice toe en laat de havermout een paar minuten zachtjes koken. Het hangt van de soort havermout af, hoe lang je het moet koken. Je hebt versies die in 2 minuten klaar zijn, maar grove vlokken hebben iets langer nodig. Als het een samenhangende pap is, is het klaar.

  2. Doe de havermout met pompoen in een kom. Garneer met de pecannoten en rozijnen en maak de havermoutpap af eventueel af met een scheutje maple syrup.

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.