Zelf havermelk maken
Havermelk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het assortiment van plantaardige melksoorten. De ideale basis voor smoothies, havermoutpap en overnight oats. Het is niet alleen lekker, maar wist je dat zelf havermelk maken ook nog eens ontzettend makkelijk is? Met slechts een paar ingrediënten en een blender, tover je zo je eigen verse oatmilk op tafel.
Zelf havermelk maken: eenvoudig en lekker
Het mooie van zelfgemaakte havermelk is dat je precies weet wat erin zit en je kunt spelen met de dikte en zoetheid. Gebruik grove havermoutvlokken, dus niet de fijngemalen haver-variant uit de supermarkt.
Let op: als je deze havermelk maakt, is deze niet zo geschikt om op te schuimen voor een cappuccino. Maar deze homemade plantaardige melk is wél ideaal voor talloze andere recepten.
Liever zelf amandelmelk maken? Daar hebben we een leuke video over gemaakt!
Homemade havermelk bewaren
Bewaar je havermelk in een schone, afgesloten fles in de koelkast. Het blijft ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Schud de fles goed voor elk gebruik, want zelfgemaakte havermelk kan wat bezinksel vormen. En vergeet niet: de overgebleven haverpulp hoeft je niet weg te gooien. Gebruik het in smoothies, bakrecepten of als basis voor een voedzaam gezichtsmasker. Zo maak je optimaal gebruik van alle ingrediënten!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten
- 200 gram havervlokken
- 800 ml water
- zoetstof (optioneel, zoals ahornsiroop of agavesiroop)
Materiaal
- blender
- fijne zeef of kaasdoek
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Neem 200 gram havervlokken en week deze een nacht in water. Dit helpt om de havervlokken zachter te maken en zorgt voor een romigere melk.
Na het weken giet je de havervlokken af en spoel je ze goed af, in een zeef onder koud stromend water. Doe ze vervolgens in een blender met 800 ml vers water. Blend het geheel ongeveer 1-2 minuten op hoge snelheid, tot je een gladde vloeistof krijgt.
Nu komt het zeven: gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de vloeistof te filteren. Dit scheidt de vaste bestanddelen van de vloeistof. Wat overblijft is een gladde, romige havermelk. Als je van zoet houdt, kun je naar smaak een ahornsiroop of agavesiroop toevoegen. Ook lekker: wat vanille-extract, kaneel of cacao.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in