havermelk maken

Zelf havermelk maken

Havermelk is tegenwoordig niet meer weg te denken uit het assortiment van plantaardige melksoorten. De ideale basis voor smoothies, havermoutpap en overnight oats. Het is niet alleen lekker, maar wist je dat zelf havermelk maken ook nog eens ontzettend makkelijk is? Met slechts een paar ingrediënten en een blender, tover je zo je eigen verse oatmilk op tafel.

Zelf havermelk maken: eenvoudig en lekker

Het mooie van zelfgemaakte havermelk is dat je precies weet wat erin zit en je kunt spelen met de dikte en zoetheid. Gebruik grove havermoutvlokken, dus niet de fijngemalen haver-variant uit de supermarkt.

Let op: als je deze havermelk maakt, is deze niet zo geschikt om op te schuimen voor een cappuccino. Maar deze homemade plantaardige melk is wél ideaal voor talloze andere recepten.

Liever zelf amandelmelk maken? Daar hebben we een leuke video over gemaakt!

Homemade havermelk bewaren

Bewaar je havermelk in een schone, afgesloten fles in de koelkast. Het blijft ongeveer 3 tot 5 dagen goed. Schud de fles goed voor elk gebruik, want zelfgemaakte havermelk kan wat bezinksel vormen. En vergeet niet: de overgebleven haverpulp hoeft je niet weg te gooien. Gebruik het in smoothies, bakrecepten of als basis voor een voedzaam gezichtsmasker. Zo maak je optimaal gebruik van alle ingrediënten!

havermelk maken
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten

  • 200 gram havervlokken
  • 800 ml water
  • zoetstof (optioneel, zoals ahornsiroop of agavesiroop)

Materiaal

  • blender
  • fijne zeef of kaasdoek

Zo maak je het

  1. Neem 200 gram havervlokken en week deze een nacht in water. Dit helpt om de havervlokken zachter te maken en zorgt voor een romigere melk.

  2. Na het weken giet je de havervlokken af en spoel je ze goed af, in een zeef onder koud stromend water. Doe ze vervolgens in een blender met 800 ml vers water. Blend het geheel ongeveer 1-2 minuten op hoge snelheid, tot je een gladde vloeistof krijgt.

  3. Nu komt het zeven: gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de vloeistof te filteren. Dit scheidt de vaste bestanddelen van de vloeistof. Wat overblijft is een gladde, romige havermelk. Als je van zoet houdt, kun je naar smaak een ahornsiroop of agavesiroop toevoegen. Ook lekker: wat vanille-extract, kaneel of cacao.

havermelk maken
overnight oats recept

Wat vind jij van dit recept?

3.2 (45 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Basisrecepten Makkelijke recepten Snelle recepten Havermout Gezonde recepten Lactosevrije recepten Notenvrije recepten Slanke recepten Vegan recepten Herfst recepten Lente recepten Winter recepten Zomer recepten Drankjes

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in