Hartige koekjes met olijven en kaas
Dat zouden we eigenlijk best vaker kunnen doen.. borrelen thuis. We borrelen wel, maar dan niet perse thuis. Of ik maak een berg bruschetta’s en koop lekkere kaasjes die dan om 17 uur op de salontafel komen waarbij we dan een hele serie op netflix kijken. Avondeten komt er dan niet. Dus mijn borrels zijn meestal gewoon allerlei verschillende gerechtjes. Nou zijn er heel veel leuke borrelhapjes te bedenken zonder gelijk in de frituurhoek te belanden. Mijn favoriete borrelhapjes zijn mediterraans. Smeersels als pesto en belegde broodjes (bruschetta’s) met ach van alles en nog wat. Of een pizza in kleine stukjes. En nu dus ook hartige koekjes.
Ze zijn niet moeilijk om te maken en ook nog even houdbaar (als ze het bewaarbakje halen en dan niet al op zijn). Natuurlijk zijn ze, zoals alle koekjes, wel het lekkerste wanneer je ze gelijk eet. Ik vind dit soort hartige koekjes overigens ook heel fijn als tussendoortje. Om de hartige koekjes te maken voeg je alle ingrediënten samen in een keukenmachine. Alles meng je tot een samenhangend deeg. Dit rol je uit tot een dunne lap van ongeveer 4mm dikte. Dan zet je het even in de koelkast. Vervolgens steek je er rondjes uit, of snijd er vierkantjes van of leuke ruitjes. Wat je wilt. Daarna zet je ze nog even terug in de koelkast en bakt ze vervolgens in een kwartiertje af.
Ingrediënten voor 40 hartige koekjes
200 gr (patent)bloem
45 gr havermoutvlokken
70 gr olijvenmix zonder pit
2 eieren
100 gr (ongezouten) boter
70 gr geraspte oude kaas
0,5 tl zout
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 180 graden (electrisch) / 160 graden (heteluchtoven)
Doe de boter, bloem, havermout, zout en geraspte kaas in de keukenmachine en meng totdat het mengsel lijkt op koekkruimels.
Voeg 1 ei en 1,5 eetlepel koud water toe. Meng opnieuw zodat er een samenhangend deeg ontstaat. Voeg nu de olijven toe en meng zodat ze goed zijn verdeeld over het deeg.
Haal uit de keukenmachine en rol het deeg uit tot ongeveer 4-5 millimeter dik. Dit kun je het beste doen tussen bakpapier (aan de onder en bovenkant). Zet voor 20 minuten in de koelkast. Steek dan rondjes uit het deeg. Of snijd vierkantjes, wat je zelf leuk vindt. De koekjes van de foto zijn ongeveer 5×5 centimeter.
Leg de koekjes op bakpapier en daarna op een bakplaat (die in de koelkast past). Zet 30 minuten in de koelkast. Bak ze vervolgens 15 minuten in de voorverwarmde oven. Klop het overgebleven ei los en bestrijk de koekjes. Zet nog 5 minuten in de oven. Laat de koekjes afkoelen op een taartrooster.
De hartige koekjes kun je 2 dagen bewaren in een luchtdicht doosje.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in