Aardappelpuree – basisrecept
Hoe maak je nu de perfecte aardappelpuree? Dat gaan wij je vertellen. We delen het basisrecept voor aardappelpuree. En met dit recept maak je de romigste en lekkerste aardappelpuree heel gemakkelijk zelf. Aardappelpuree maken is helemaal niet moeilijk. Er zijn een paar trucjes waardoor je aardappelpuree lekker romig wordt. Eén daarvan is de toevoeging van een klontje boter. Met dit aardappelpuree recept kan jouw puree niet meer mislukken. En het is toch wel veel lekkerder dan uit een pakje. Maak het voor bij wat groente en vlees of vis of pas de aardappelpuree toe in een lekkere ovenschotel. Liever aardappelpuree zonder melk? Dat kan ook, dan laat je de melk achterwege. Dan wordt het iets minder smeuïg, maar heb je alsnog een lekkere aardappelpuree. Liever puree van zoete aardappel? Bekijk dan dit recept.
Welke aardappelen voor puree?
Voor het maken van aardappelpuree zijn de kruimige aardappelsoorten het beste. Geen idee welke aardappelen kruimig zijn? Bekende aardappelrassen die kruimig zijn, zijn Doré aardappelen, Bintjes, Eigenheimers of Frieslander aardappelen.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 1 kg kruimige aardappelen
- 150 ml melk (warm)
- 30 gr roomboter
- Snuf peper en zout
- Snuf nootmuskaat
Scherm aanhouden tijdens het koken
Schil de aardappels (indien nodig) en spoel ze af onder de kraan.
Kook de aardappels in ongeveer 15 minuten gaar in een pan met water en een snufje zout.
Verwarm in de tussentijd de melk. Giet de aardappels af.
Stamp de aardappels fijn met een stamper en voeg de melk en boter toe.
Stamp het geheel nu fijn tot een puree.
Breng de aardappelpuree op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Waarom worden mijn aardappels soms korrelig?
Dat komt meestal doordat ze nét niet helemaal gaar zijn. Prik even met een mesje: glijdt het er moeiteloos in, dan zit je goed. Laat ze ook na het afgieten heel kort droogstomen met de deksel schuin op de pan; zo verdwijnt overtollig vocht en wordt de puree gladder.
-
Hoe krijg ik de puree extra romig?
Werk met warme melk en zachte boter, dan mengt alles veel gelijkmatiger. Voeg de melk in delen toe zodat je de structuur zelf kunt bepalen. Stamp goed fijn met een pureestamper. Wil je een zijdezachte puree, haal dan de aardappels eerst door een pureeknijper.
-
Kan ik aardappelpuree voorbereiden?
Ja, dat kan prima. Bewaar de puree afgedekt in de koelkast en warm rustig op in een pannetje met een klein scheutje melk of water. Roer tussendoor goed zodat hij weer luchtig wordt. In de oven opwarmen kan ook, maar dek hem dan af zodat hij niet uitdroogt.
-
Welke fout maken mensen vaak bij puree?
Te veel roeren of zelfs een mixer gebruiken. Daardoor kan de puree lijmig worden. Stamp liever met een gewone stamper en stop zodra alles mooi egaal is. Voeg de (warme) melk pas toe als de aardappels al fijn zijn, anders krijg je klontjes.
Bewaartip
Wil je wat overgebleven aardappelpuree bewaren? Dat kan! In de koelkast kun je het maximaal 2 dagen bewaren, in een luchtdichte container. Zorg dat je de puree eerst goed laat afkoelen, voordat je het in de koelkast zet. In de vriezer blijft de puree zo’n 3 maanden goed.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
