Knolselderijgratin met roquefort
Knolselderij is misschien niet het meest elegante ingrediënt in de keuken. Deze groente, de wortel van de bleekselderij, ziet er vaak wat lomp uit en heeft een neutrale, witte kleur die minder aantrekkelijk kan lijken dan felgekleurde groenten zoals wortels. Toch is knolselderij verrassend veelzijdig en perfect voor gerechten die behoefte hebben aan een stevige, aardse smaak.
Knolselderij snijden
Het bereiden van een knolselderijgratin is eigenlijk best makkelijk. Snijd de knolselderij in dunne plakjes (een mandoline kan hierbij goed van pas komen) en breng de room op smaak met kruiden. Vervolgens worden de plakjes knolselderij in een ovenschaal in laagjes opgebouwd, net zoals bij het maken van een lasagne. Tussen de lagen knolselderij gaat de gekruide roomsaus en verschillende soorten kaas. Eenmaal in de oven bakt alles samen tot een heerlijke gratin. Dit knolselderij recept is ideaal als bijgerecht voor een diner, omdat het weinig tijd kost en toch indrukwekkend op tafel staat.
Variatietips
Voor een variatie kan deze knolselderijgratin vegetarisch worden gehouden of voeg eens knapperig uitgebakken spekjes toe tussen de lagen. Ook kan blauwe kaas worden vervangen door geraspte belegen kaas, net wat je lekker vindt. Serveer de gratin met een frisse, snelle salade met een klassieke Franse vinaigrette voor een compleet gerecht.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 400 gr knolselderij (geschild)
- 600 ml slagroom
- 3 tenen knoflook (fijngesneden)
- 4+4 takjes tijm
- 150 gr harde geitenkaas (geraspt)
- 100 gr roquefort
- 75 gr walnoten (grof gehakt)
- peper en zout
- boter (om in te vetten)
Materiaal
- Mandoline
- Ovenschaal 20x30 cm
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), vet een ovenschaal van 30 x 20 cm in met boter.
Doe de room, knoflook en en blaadjes van 4 takjes tijm in een steelpannetje. Breng de room rustig aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Breng op smaak met peper en zout.
Halveer de knolselderij, en daarna nog een keer. Snijd de knolselderij in hele dunne (van 4-5 mm) plakken. Dit kun je het beste met een mandoline doen.
Maak een laagje van de knolselderij plakken. Bestrooi met zout en peper. Giet hier wat room overheen. Bestrooi met wat geraspte geitenkaas en verkruimel er wat roquefort over. Maak opnieuw een laagje met knolselderij plakken. Herhaal dit tot dat je 6-8 laagjes hebt. Eindig met het laagje room en kaas.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de knolselderijgratin 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie er af en zet nog eens 20 minuten zonder folie in de oven. Bestrooi de gratin van knolselderij met wat verse tijm en walnoten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in