Menu
knolsederij-recept-3912.jpg

Knolselderijgratin met roquefort

Het valt niet echt te ontkennen, een knolselderij is nogal een ding. Totaal niet elegant en behoorlijk lomp. Het zijn de wortels van bleekselderij maar daar wordt het niet fraaier van. En het is ook al zo saai wit, geen mooi kleurtje zoals bijvoorbeeld worteltjes. Wat denk je dat ik in de keuken met ingrediënten doe die wel lekker zijn maar niet echt fraai ogen? Inderdaad! die gaan in de soep. Bij uitzondering maak ik er een puree van. Daarmee is de knolselderij net zo mooi weggewerkt als bij soep. Pas ontdekte ik weer eens de gratin. Een Frans ovengerecht. Comfort food met een hoofdletter C. Laagjes heel dun gesneden groenten die je overgiet met room (en ook nog vaak met kaas bestrooit). In de oven garen de plakjes groenten, de kaas smelt en van room wordt alles lekker. Toch? Perfect voor een knolselderijgratin recept met een twist.

Met deze knolselderijgratin ben je ook niet echt lang in de keuken bezig. Je snijdt de knolselderij in dunne plakjes (wanneer je een mandoline hebt is, is dat zo gepiept) en je brengt de room op smaak. Tot zover het moeilijke gedeelte.  Net als een lasagne maak je dan laagjes met de plakjes knolselderij, de roomsaus en beide kazen. De schaal gaat de oven in en klaar! Omdat dit zo lekker snel gaat, kun je dit knolselderij recept heel goed gebruiken als bijgerecht voor een etentje. Het recept is in zijn vegetarische vorm al heel lekker, maar wat uitgebakken spekjes op elk laagje is ook een heel fijn idee! Wanneer je niet zo’n fan bent van blauwschimmelkaas dan kun je ook een lekkere belegen kaas raspen en gebruiken. Maak er tot slot een snelle salade bij met een klassieke Franse vinaigrette van sjalotje, mosterd, wat witte wijnazijn en verse kruiden en klaar ben je!

knolselderij recept

knolselderij recept

Ingrediënten voor 4 personen 
400 gr knolselderij, geschild
600 ml slagroom
3 tenen knoflook, fijngesneden
4 + 4 takjes verse tijm
150 gr harde geitenkaas, geraspt
100 gr roquefort
75 gr walnoten, grof gehakt
Peper en zout
Boter om in te vetten

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 200 graden (electrisch), vet een ovenschaal van 30 x 20 cm in met boter.

Doe de room, knoflook en en blaadjes van 4 takjes tijm in een steelpannetje. Breng de room rustig aan de kook. Haal van het vuur en laat 15 minuten trekken. Breng op smaak met peper en zout.

Halveer de knolselderij, en daarna nog een keer. Snijd de knolselderij in hele dunne (van 4-5 mm) plakken. Dit kun je het beste met een mandoline doen.

Maak een laagje van de knolselderij plakken. Bestrooi met zout en peper. Giet hier wat room overheen. Bestrooi met wat geraspte geitenkaas en verkruimel er wat roquefort over. Maak opnieuw een laagje met knolselderij plakken. Herhaal dit tot dat je 6-8 laagjes hebt. Eindig met het laagje room en kaas.

Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en zet de knolselderijgratin 35 minuten in de voorverwarmde oven. Haal de folie er af en zet nog eens 20 minuten zonder folie in de oven. Bestrooi de gratin van knolselderij met wat verse tijm en walnoten.

knolselderij recept

knolselderij recept

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk!

Behoort dit recept tot jouw favorieten? Klik op “Bewaar’ of vink het hartje aan, dan wordt dit recept aan jouw favorieten toegevoegd. En wist je dat je tegenwoordig ook je eigen weekmenu kan samenstellen? Dat doe je hier. Handig he?

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan