Pastinaak knolselderijsoep
Romige pastinaak-knolselderijsoep is precies wat je wil op koude winterdagen: hartverwarmend, vol en met een luxe touch die het perfect maakt voor een feestelijk diner zoals Kerstmis. De combinatie van de zoete, aardse smaken van pastinaak en knolselderij met de romigheid van slagroom en melk maakt deze soep superlekker zacht. Wat deze knolselderijsoep nog lekkerder maakt, is de geitenkaas en de knapperige, zoute pancetta bovenop.
Pastinaak knolselderijsoep: perfect voor kerst
Bij ons thuis is dit recept vaak vaste prik tijdens de kerstdagen. Het vult je keuken met de geur van groenten en rozemarijn en geeft het gevoel dat de feestdagen echt begonnen zijn. Plus, het is makkelijk voor te bereiden, zodat je meer tijd hebt om van je gezelschap te genieten.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 250 gr knolselderij (ongeschild )
- 250 gr pastinaak (ongeschild)
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 takje rozemarijn (+ extra voor garnering)
- 1 citroen
- 80 gr pancetta (in plakjes)
- 100 ml slagroom
- 100 ml volle melk
- 75 gr zachte geitenkaas
- 500 ml kippenbouillon
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) of 180 graden (hetelucht).
Haal de schil van de ui en knoflook. Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Ris de blaadjes van de rozemarijn en hak deze fijn. Schil de pastinaak en knolselderij en snijd beide in blokjes.
Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit hierin de ui, knoflook en rozemarijn 2-3 minuten op middelhoog vuur. Voeg de blokjes pastinaak en knolselderij toe en bak 5 minuten mee. Breng op smaak met peper en zout.
Schenk de slagroom, melk en kippenbouillon erbij en breng de soep aan de kook. Laat de soep 20 minuten zachtjes koken, tot de groenten helemaal zacht zijn.
Leg ondertussen de pancetta op een bakplaat, zet in de voorverwarmde oven en bak in 8-10 minuten krokant.
Pureer na 20 minuten de soep glad met een staafmixer en voeg de zachte geitenkaas toe en pureer opnieuw de soep helemaal mooi glad. Knijp de citroen boven de soep uit en breng verder op smaak met peper en zout.
Serveer de soep in mooie diepe borden, drizzle er wat olie over. Garneer met de krokante pancetta en met wat kleine takjes rozemarijn – daarmee geef je de soep een extra feestelijke uitstraling.
Tip: Lekker met knapperig toast en de crème fraîche-dille-room van ons recept voor zalm carpaccio.
Bewaartip
Je kunt de soep zonder probleem 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Verwarm het zachtjes op het fornuis en voeg eventueel wat extra bouillon of melk toe als -ie te dik is geworden.
Variatietips
Vervang de pancetta door krokante spekreepjes of laat het weg voor een vegetarische variant. Ook kun je spelen met kruiden, zoals tijm in plaats van rozemarijn. Voor een extra feestelijke touch kun je de soep serveren met een druppel truffelolie en/of geroosterde pompoenpitten.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in