Roux maken
Roux maken: je zal het vast eens in een recept hebben zien staan. Roux is namelijk een onmisbaar en veelzijdig element in de keuken: het vormt de basis van talloze sauzen, soepen en stoofgerechten. Het wordt bereid door gelijke delen boter en bloem te mengen en te verhitten tot een gladde, romige pasta ontstaat. Deze magische mix fungeert als bindmiddel en geeft gerechten een heerlijke, volle smaak en textuur.
Onderaan dit artikel lees je het recept. Maar eerst wat tips!
Wat kun je zoal met roux?
Roux wordt gebruikt om sauzen te verdikken en te verrijken, zoals de bekende bechamelsaus, maar het komt ook van pas in soepen, stoofschotels en gratins. Het biedt een perfecte basis om smaakvolle en zijdezachte sauzen te creëren voor gerechten als macaroni met kaas, coq au vin en chicken pot pie.
Ook in veel zoete gerechten is roux essentieel, zoals onze chocolade soufflé.
En tot slot: je kunt geen kroketten maken zonder roux maken, want de roux is dé basis voor de kroketvulling. Bekijk ons artikel hoe we ooit zelf Kroketten maakten bij Van Dobben maar eens voor wat extra achtergrondinformatie.
Help: het roux maken lukt niet!
Als je roux niet goed maakt, kan het leiden tot een klonterige textuur en verlies van smaak. Een tip: het is essentieel om de boter en bloem goed te mengen om klontjes te voorkomen. Een tip is om de bloem eerst te zeven voordat je het aan de boter toevoegt, om een gladde basis te garanderen. Zet je vuur niet te hard (maar ook niet té zacht) en roer goed met een houten lepel.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 50 gr roomboter
- 50 gr bloem
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Smelt de boter op laag vuur in een pan. Voeg de bloem toe en roer constant met een houten lepel totdat het een gladde pasta wordt. Laat het nog een paar minuten koken om de bloemsmaak te verwijderen. Het is gaar als de roux een beetje zanderig aanvoelt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in