Stoofvlees met een bijzonder ingrediënt + tips

Stoofvlees met een bijzonder ingrediënt + tips

In de winter eet ik graag stoofvlees. Je hebt er nog geen 10 minuten werk aan en daarna kan je lekker achterover leunen terwijl het vlees lekker doorsuddert. Die tijd moet je er ook echt voor nemen, want stoofvlees binnen een half uur op tafel zetten, gaat gewoon niet. Dan is het taai en niet lekker. Vandaag heb ik speciaal voor Sinterklaas een bijzonder ingrediënt toegevoegd, namelijk kruidnoten. Huh? Ik hoor je denken. Ja echt, dat is lekker! Misschien ken je het principe van een plakje ontbijtkoek toevoegen aan je stoofschotel? Nou dit werkt eigenlijk hetzelfde. De kruidnoten zorgen voor binding en een lekker zoetje. Probeer het zelf maar.

Welk vlees gebruik ik voor stoofvlees?
Zonder goed vlees, krijg je nooit een mooie stoofpot.  Zorg dus dat je vlees van goede kwaliteit hebt. En gebruik ook vooral geen mager vlees, want juist dat vet zorgt voor lekker veel smaak en een zachte structuur. Ik gebruik zelf riblappen, maar je kan ook runderlappen of sukade gebruiken. De riblappen (en ook de runderlappen) snijd ik van tevoren in blokjes. Sukadevlees is juist mooi om in zijn geheel te stoven. Wij aten dit vroeger heel vaak, in de vorm van draadjesvlees. De gaartijd is ook per type vlees verschillend. Runderlappen zijn na ongeveer 1,5 uur wel klaar, terwijl je voor riblappen rustig 2 tot 3 uur kunt uittrekken. En sukade die houdt er helemaal van om lang te garen, na 3 tot 4 uur is het klaar. Mijn vader had de sukadelappen ook rustig de hele middag op het vuur staan. Het vlees wordt het lekkerste als je het eerst kort op hoog vuur aanbraad. Dan gaat het karameliseren en krijgt het een mooie donkere kleur.

Nog een paar tips voor lekker stoofvlees
Met goed vlees kom je al een heel eind. Maar je hebt ook smaakmakers nodig. Ik gebruik zelf graag uien, wortel, laurier en kruidnagel. Heel klassiek, maar altijd lekker. Maar je zou ook tijm en rozemarijn kunnen gebruiken. Ik voeg altijd iets zurigs toe, zodat het vlees nog malser wordt. In dit geval tomatenpuree, maar je zou ook een scheutje azijn kunnen toevoegen. En de belangrijkste tip is, laat het vlees nooit koken. Zet de pan op je kleinste pit en laat hem rustig sudderen. Of als je een sudderplaatje (de naam zegt het al) hebt, gebruik die dan. Kortom met deze tips kan je stoofvlees niet meer mislukken. Laat je het even weten hoe het gemaakt heeft?

stoofvlees recept stoofvlees tips
Ingrediënten voor 4 personen
1 kilo riblappen in blokjes
2 uien
2 grote wortelen
250 gr kastanjechampignons
1 blikje tomatenpuree
200 ml rode wijn
200 ml warme bouillon
2 handjes kruidnoten (of 2 plakjes ontbijtkoek)
1 el bloem
3 kruidnageltjes
2 blaadjes laurier
Peper en zout
Klont roomboter
Olijfolie

Zo maak je het
Snijd de riblappen in blokjes en breng ze op smaak met peper en zout. Bestrooi het vlees rondom met bloem.

Verhit een flink klont roomboter en een scheutje olijfolie in een stoofpan en laat de pan goed heet worden. Voeg het vlees toe en braad het rondom aan totdat het goudbruin is. Doe dit kort en snel. Haal het vlees uit de pan en leg apart.

Snijd de uien in halve ringen en de wortel en de champignons in plakjes. Doe dit vooral niet te dun, want anders blijft er niets van over. Voeg een extra scheutje olie toe aan de pan en bak de groentes rondom aan.

Voeg de tomatenpuree toe en bak dit kort mee.

Doe nu het vlees terug in de pan. Voeg de bouillon, de rode wijn, de laurier en de kruidnagel toe.

Laat het stoofvlees ongeveer 2 uur zachtjes stoven op een laag pitje.

Voeg dan de kruidnoten toe, roer even om en laat het nogmaals een half uurtje stoven.

Breng het stoofvlees verder op smaak met peper en zout.

Serveer het stoofpotje aardappelpuree of lekkere dikke frieten.

stoofvlees recept stoofschotel stoofpotje met rundvlees

Laat het mij vooral weten via Instagram of Facebook met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN  als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk! 

Mijn boek Feel Good Food ligt nu in de (digitale) boekhandel. Boordevol lichte, snelle en makkelijke recepten. Bestellen kan hier.

 

Tags

Basisrecepten Eenpansgerechten Familie recepten Champignons Rundvlees Hollandse recepten Kerst Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Wat vind jij van dit recept?

3.4 (18 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!


Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in