Stap voor stap brood bakken (basisrecept)
Zelf brood bakken is minder moeilijk dan je denkt. In dit artikel laten we je zien hoe je stap voor stap brood maakt. Dit is echt een handig en makkelijk basisrecept voor brood. Met een stap-voor-stap beschrijving inclusief foto’s. Zo kan het bijna niet mis gaan. Het is echt niet moeilijk om te maken. Je moet alleen even weten wanneer het deeg nou echt goed gekneed is en je moet het recept exact volgen.
Als je eenmaal een goed basisrecept voor brood hebt, kun je lekker gaan experimenteren. Voeg rozijnen en krenten toe voor een zoet brood, of kaas en uien voor een lekker borrelbrood.
Meel of bloem?
Je kan niet zomaar iedere meelsoort gebruiken. Van bloem maak je licht en luchtig brood en van meel, stevig volkoren brood. Je kan ook half meel, half bloem doen. De meeste andere meelsoorten zoals boekweitmeel, amandelmeel of kokosmeel bevatten geen gluten en zijn dus niet geschikt voor dit recept. Kijk hier nog meer lekkere brood recepten.
Met de hand of met de machine?
Zelf kneden we het deeg altijd in een keukenmachine (deze). Dan krijg je het soepelste deeg, want je moet wel 10 minuten goed kneden. Het kan dus wel met de hand, maar vraag wat extra effort.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 1 brood
- 500 gr (spelt)bloem
- 10 gr zout
- 7 gr droge gist
- 320 ml lauwwarm water
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Zet alle ingrediënten alvast klaar. Weeg ze nauwkeurig af. De basis ingrediënten voor brood zijn bloem/meel, lauwwarm water, gist en zout. Je kunt hier van alles aan toevoegen om het deeg nog lekkerder te maken. Kleine hoeveelheden kun je het beste met een lepelweegschaal afwegen. Deze meet op de gram nauwkeurig.
Doe alle ingrediënten voor het deeg in een kom. Je kunt het met de hand kneden of in een keukenmachine. (dat laatste doen wij altijd).
Meng het even snel doorelkaar met een lepel.
Kneed er een soepel deeg van. Doe je dit met de hand, kneed je deeg dan zeker 15 minuten. Ook niet iedere keukenmachine is even krachtig. Voel dus vooral of het deeg klaar is.
Het deeg is klaar als het elastisch en licht plakkerig aanvoelt. Het moet zo soepel zijn dat je het als een kauwgombal uitelkaar kunt trekken. Scheurt het meteen? Kneed het dan nog even door, het deeg is nog niet goed genoeg gekneed.
Leg het deeg in een met olie ingevette kom en draai het even om (zodat alle zijdes bedekt zijn met de olie). Laat het ongeveer een uurtje rijzen op een warme plek onder een stukje vershoudfolie.
Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is. Als je er in prikt met je vinger, moet het gat zichtbaar blijven.
Druk de lucht er voorzichtig uit met je vingertoppen. Druk het uit tot een cirkel.
Vorm nu een mooie bol van het deeg. Dit doe je door de buitenste zijdes naar binnen te halen. Draai de bol om en laat deze een kwartiertje rusten onder een stukje vershoudfolie.
Nu ga je het deeg verder vormen. Ik ga nu even uit van een rond brood. Bol het deeg verder op. Dit doe je door met je handen gevouwen in een kommetje, het deeg van onder uit mooi bol te maken. Leg de bol alvast op een bakplaat bekleed met bakpapier, tenzij je op een steen gaat bakken.
Laat het deeg nogmaals een klein uurtje rijzen op een warme plek. Het deeg is klaar als het in volume verdubbeld is en licht terugveert. Dek het deeg wederom af met een stukje vershoudfolie. Verwarm in de tussentijd de oven voor op 200 graden.
Kerf het deeg in met een scherp mes en bak het brood in ongeveer 35 minuten goudbruin. Spray met een plantenspuit wat water tegen de randen van de oven. Hierdoor krijg je brood een lekkere krokante korst. Je brood is klaar wanneer het hol klinkt als je op de onderkant klopt.
Laat het brood afkoelen op een taartrooster.
Brood bewaren
Vries het brood in of eet het meteen op. Brood dat een beetje oud geworden is kan je weer krokant maken door het een minuut of 10 te verwarmen in de oven op 180 graden. En als het echt niet meer te redden is, maak je er wentelteefjes van.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in