Coq au vin

Coq au vin

Deze heerlijke Franse klassieker, coq au vin, staat prachtig op elk kerstmenu. Betaalbaar feestelijk, want deze chique klassieker van kip gestoofd in rode wijn is best wel budgetvriendelijk om te koken! Oja: voor de kleur, smaak én voedzaamheid voegden wij aan onze coq au vin sperzieboontjes toe. Niet helemaal klassiek, wel lekker! Serveer de coq au vin met romige aardappelpuree, aardappeltjes uit de oven of knapperig brood. Wil je dit bereiden in een slowcooker? Zet de cooker op de lage stand en stoof de kip in 4 tot 6 uur gaar (dit kan verschillen per slowcooker).

Coq au vin: zo maak je het extra budget-proof

  • De rode wijn hoeft niet van de dure soort te zijn. Maar zorg wel dat de wijn lekker genoeg is om te drinken (dan is -ie ook goed voor de stoof!).
  • Gebruik een hele kip (laat de poelier ‘m voor je in stukken hakken, of doe dit zelf) of koop kippenpoten.
  • Gebruik gewone ui in plaats van sjalotjes.
  • Gebruik winterwortel in plaats van bospeentjes.
  • Als je nog een tijm- en rozemarijnplantje hebt staan kun je die kruiden gebruiken in plaats van een bosje kruiden te kopen.
Coq au vin
Coq au vin
Pauline nieuwsbrief

Culinaire post ontvangen?

Wil je de nieuwste recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief bomvol met lekkere & makkelijke recepten. Al ruim 40.000 mensen gingen je voor.

Dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 kippenpoten
  • 150 gr gerookt spek (in blokjes)
  • 500 ml volle rode wijn
  • 250 ml kippenbouillon
  • 350 gr sjalotjes
  • 300 gr bospeentjes
  • 250 gr champignons
  • 250 gr sperzieboontjes
  • 14 gr verse Italiaanse kruiden (bv. rozemarijn en tijm)
  • 2 laurierblaadjes
  • 25 gr roomboter
  • olijfolie
  • peper en zout

Zo maak je het

  1. Haal de schil van de sjalotjes en snijd ze door de helft. Was de bospeentjes, maak ze schoon en hak ze in grove stukken. Maak de sperzieboontjes schoon en maak ze panklaar. Borstel de champignons voorzichtig schoon en snijd ze in parten. Snijd het stukje spek in plakjes van 0,5 centimeter.

  2. Bak de plakjes spek zonder boter of olie in een braadpan in 4-5 minuten rondom bruin. Haal ze met een tang of spatels uit de pan en leg ze op een bord.

  3. Voeg de sjalotjes toe aan het bakvet van de uitgebakken spek en bak ze 2 minuten op laag vuur, voeg de champignons en bospeentjes toe en bak ze samen met de sjalotjes in 2-3 minuten rondom bruin. Neem ze uit de pan en leg op een bord.

  4. Dep de kippenpoten droog met keukenpapier en bestrooi ze rondom met peper en zout. Verhit een scheutje olie in een braadpan, laat de boter er in smelten en bak de kippenpoten in 7-8 minuten rondom bruin. Tip: laat de kip goed bruin bakken, dit geeft een extra lekkere smaak aan je gerecht.

  5. Schep de spekplakjes en de groenten terug in de pan. Schenk voorzichtig de wijn bij de kip en breng aan de kook. Bind de kruiden bij elkaar met een stukje kooktouw en leg ze in de pan, steek de laurierblaadjes tussen de kip. Voeg net zoveel bouillon toe zodat de kip net onder staat. Leg de deksel op de pan en laat 1,5 uur op laag vuur stoven.

  6. Voeg de laatste 8-10 minuten de sperzieboontjes toe en kook ze beetgaar. Serveer de con au vin in de pan of serveer de kippenpoten op een mooie schaal met de groenten er omheen.

    Serveer de coq au vin met romige aardappelpuree, aardappeltjes uit de oven of knapperig brood.

Coq au vin
Coq au vin

Wat vind jij van dit recept?

3.9 (8 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

Tags

Eenpansgerechten Familie recepten Champignons Kip Wortel Franse recepten Kerst Slowcooker Vlees recepten Herfst recepten Winter recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in