Poulet roti: Franse klassieke kip

Poulet roti

Poulet roti klinkt misschien een beetje chic, maar eigenlijk betekent het niets anders dan geroosterde kip uit de oven. Wie vaker in Frankrijk is geweest, heeft dit vast eens op een menukaart zien staan. Zelf maakten wij dit recept laatst nog voor vrienden, en iedereen wilde meteen weten wat het geheim was achter die perfect krokante huid. Nou, dat niet-zo-geheime-recept delen we natuurlijk graag met jou!

Poulet roti: Franse klassieke kip

Deze versie met citroen en Provençaalse kruiden is precies zoals wij hem het liefste eten: simpel, smaakvol en lekker sappig. Terwijl je kip langzaam goudbruin en knapperig wordt, garen de krieltjes mee in de ovenschaal en krijgen ze een heerlijke smaak door de vrijgekomen sappen. Echt een ideaal gerecht voor de zondag of voor als je gezellig eters hebt. Lekker makkelijk ook, want je hoeft alleen maar wat ingrediënten samen te voegen, de oven doet de rest! Serveer er eventueel nog een frisse groene salade bij en je bent klaar.

Tip: restjes over? Maak dan deze kipsalade!

Poulet roti
Poulet roti: Franse klassieke kip

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 hele kip (circa 1-1,5 kg)
  • 800 gr krieltjes
  • 2 tenen knoflook
  • 3 takjes rozemarijn
  • 6 takjes tijm
  • 3 takjes platte peterselie
  • 2 biologische citroenen
  • olijfolie
  • peper en zout

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Zorg allereerst dat de kip op kamertemperatuur is, voordat je hem gaat bakken.

  2. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht).

    Kies een ovenschaal waarin de kip en krieltjes goed passen, maar niet té strak liggen, zodat de kip gelijkmatig gaart en de aardappels knapperig worden.

  3. Boen de citroenen schoon en snijd ze doormidden. Pel de tenen knoflook. Vul de buikholte van de kip met de halve citroenen, knoflooktenen, 1 takje rozemarijn en 2 takjes tijm. Bind de kip opnieuw op.

    Tip: door de kip opnieuw op te binden wordt hij mooi gelijkmatig gaar. Check deze video hoe je een kip opbindt.

  4. Rits de naaldjes en blaadjes van de overige takjes rozemarijn en tijm en hak deze fijn samen met de peterselie. Meng deze fijngehakte kruiden met 2 eetlepels olijfolie, peper en zout tot een kruidenolie.

  5. Boen de krieltjes goed schoon, dep ze droog en halveer ze of snijd ze in parten. Verdeel de aardappelpartjes over de bodem en hussel er 1 theelepel olijfolie door, bestrooi ze met wat zout. Leg de gevulde kip bovenop de krieltjes en wrijf de kip rondom in met de kruidenolie.

  6. Schuif de schaal in de oven en rooster de kip in 75-90 minuten goudbruin en gaar.

    Heb je een kernthermometer? Steek deze dan in het dikste deel van de dij (zonder het bot te raken). De kip is gaar als de kerntemperatuur 72 graden is.

    Heb je geen kernthermometer? Prik dan met een vork of satéprikker voorzichtig in het dikste deel van het dijbeen. Komt er helder, transparant vocht uit, dan is de kip gaar. Als het vocht nog rozig of bloederig is, moet de kip nog iets langer in de oven.

  7. Haal de kip uit de oven en laat nog enkele minuten rusten voor het aansnijden, zodat de sappen zich goed kunnen verdelen.

Variatietips

  • Voeg eens wat extra groenten toe zoals wortels, venkel of courgette.
  • Houd je van een beetje pit? Meng dan een beetje chilivlokken door de kruidenolie.
  • Liever wat minder fris? Vervang citroen eens door sinaasappel.

Bewaartip

Bewaar eventuele restjes van de kip maximaal 2 dagen afgedekt in de koelkast. Koud smaakt -ie trouwens ook heerlijk in een salade of op een broodje!

Poulet roti: Franse klassieke kip
Poulet roti: Franse klassieke kip

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.5 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten