Hele kip uit de oven
Een hele kip uit de oven kan altijd. Of je nou een feestelijk etentje voor vrienden geeft of zin hebt in een avondje comfort food, het kan allemaal. Het ziet er spectaculair uit, maar een hele kip bereiden is eigenlijk heel eenvoudig. Het is gewoon een kwestie van de kip marineren, eventueel vullen en dan kan hij zo de oven in. Het enige dat je nodig hebt is een kernthermometer. Zodra de kip een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt is hij klaar. Je kan tegelijk groentes of aardappeltjes mee roosteren.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 1 hele kip (ca 1,5 kilo)
- 500 gr wortelen
- 2 st. pastinaak
- 300 gr krielen
- 15 gr verse tijm
- 4 teentjes knoflook
- Peper en zout
- Olijfolie
Marinade
- 1 el balsamico azijn
- 1 el grove mosterd
- 1 el honing
- 1 teentje knoflook (gehakt)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden. (hetelucht)
Neem een grote ovenschaal en vet deze in. Schraap de wortelen schoon en schil de pastinaak. Snij de pastinaak in vieren. Was de krieltjes en halveer ze. Verdeel alle groentes en aardappeltjes over de schaal. Breng de groente op smaak met peper en zout en sprenkel er wat olijfolie overheen.
Dep de kip iets droog met een keukenpapiertje. Breng zowel de binnen als de buitenkant op smaak met peper en zout. Maak een marinade van de balsamico-azijn, de mosterd, de honing, een teentje gehakte knoflook en wat tijm. Smeer de hele kip hiermee in. Plet de knoflooktenen. Vul de holte van de kip op met de gekneusde teentjes knoflook en de verse tijm.
Leg de kip op de groentes en steek een kernthermometer in het dikste gedeelte van de kip. (in de borst). Rooster de kip in ongeveer 60 – 70 minuten goudbruin. Bedruip de kip tussentijds met haar eigen bakvocht. Dit lepel je er voorzichtig overheen. Dit doe je zo’n 2 tot 3 keer, hierdoor blijft hij lekker mals. De kip uit de oven is klaar als deze een kerntemperatuur van 73 graden heeft bereikt.
Serveer de hele kip uit de oven met de geroosterde groentes.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in