Lamsrack uit de oven
Wil je lamsrack maken? Dan is dit recept voor lamsrack uit de oven met dukkah een goed idee. Dukkah is een kruiden- notenmengsel dat je zelf kunt maken maar ook eventueel kant en klaar kunt kopen. We gebruiken het wel vaker en is ook erg lekker voor bij de zalm. Het is niet moeilijk om een hele lamsrack te bereiden. We leggen het je stap voor stap uit. Het voorbereiden, zoals het vlies verwijderen kan je eventueel door je slager laten doen. Het braden zelf is niet ingewikkeld. Je moet alleen even de juiste kerntemperatuur weten. Zodra het dit punt heeft bereikt, gaat de thermometer piepen. Een kind kan de was doen. In de tussentijd kan je snel de tahin yoghurt maken en wat bijgerechten zoals deze snelle couscous of lekkere geroosterde bloemkool.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 pers.
- 2 st. lamsrack (à 400 gr)
- 80 gr hazelnoten
- 1 el sesamzaad
- 1 tl komijn
- 1 tl venkelzaad
- 1 tl karwij
- Peper en zout
- Klontje roomboter
- Olijfolie
Tahin yoghurt
- 3 el dikke yoghurt
- 1 el Tahin
- 1 teentje knoflook
- Sap van een halve citroen
- Takje peterselie
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de lamsracks uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Begin met het maken van de dukkah. Rooster de hazelnoten, het sesamzaad, de komijn, het venkelzaad en het karwijzaad kort in een droge koekenpan. Maal het daarna fijn in een grote vijzel.
Maak het lamsvlees schoon indien je slager dit niet voor je gedaan heeft. Schraap de botjes schoon en verwijder het vlies. Het vlies bevindt zich aan de holle kant van de racks. Zet je mes eronder en trek het vlies er in één keer af. Verwijder ook een deel van de vetlaag. Een beetje vet is niet erg, dit geeft juist een lekkere smaak aan het vlees. Maar omdat de gaartijd van lam vrij kort is, heeft het vet nooit genoeg tijd om te smelten.
Pak de botjes in met aluminiumfolie. Dit voorkomt dat ze gaan kleuren in de oven. Verhit een klontje boter en een scheut olijfolie in een koekenpan. Breng het lamsvlees royaal op smaak met met peper en zout. Braad het vlees kort rondom aan op een hoog vuur. Op deze manier krijgt het vlees een lekkere bruine korst.
Voeg een scheutje olijfolie toe aan de dukkah. Verdeel de dukkah aan beide zijdes over de lamsracks. Indien je geen ovenbestendige pan hebt, verplaats je de lamsracks naar een ovenschaal. Steek een kernthermometer in het vlees en stel hem in op de juiste temperatuur.
Hoe wil jij je lam?
55 graden rosé
60 graden medium
65 graden medium well
70 graden well donePlaats het vlees met kernthermometer in de oven op 180 graden. Wij hebben de lam gegaard tot 55 graden. Na ongeveer 10 minuten was het klaar.
Haal de lamsracks uit de oven en laat ze op een schone plank 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.
Maak in de tussentijd de Tahin yoghurt. Meng de yoghurt met de Tahin, het sap van een halve citroen en een geperst teentje knoflook. Garneer de yoghurt met wat gehakte peterselie.
Snijd het lam in stukken. Serveer de lamsrack met de Tahin yoghurt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in