Lamsrack met dukkah en Tahin yoghurt

Lamsrack met dukkah en Tahin yoghurt

Wil je een uitgebreid paasdiner organiseren?, dan is dit recept voor lamsrack met dukkah misschien een goed idee. Ik ben zelf fan van dukkah, al eerder combineerde ik het met zalm (Maurits zijn lievelings) en het is ook lekker in de labneh. Het is een kruiden- notenmengsel dat je zelf kunt maken maar ook eventueel kant en klaar kunt kopen. Zelf ben ik vooral fan van het traditionele paasontbijt, of brunch. Lekker vers brood, veel beleg, een soepje en natuurlijk een eitje. Maar mocht jij wel een diner organiseren, dan is deze lamsrack een leuk, lekker en makkelijk hoofdgerecht.

Ik maakte dit recept al in het voorjaar voor een productie van Smult. Dat soort dingen doen wij soms ook, naast het koken voor onze eigen blog en kookboeken. Het is niet moeilijk om een hele lamsrack te bereiden. Vandaag leg ik het je stap voor stap uit. Het voorbereiden, zoals het vlies verwijderen kan je eventueel door je slager laten doen. Het braden zelf is niet ingewikkeld. Je moet alleen even de juiste kerntemperatuur weten. Ik heb een kookthermometer van IKEA en daar kan je precies instellen welke temperatuur je vlees moet hebben. Zodra het dit punt heeft bereikt, gaat de thermometer piepen. Een kind kan de was doen. In de tussentijd kan je snel de tahin yoghurt maken en wat bijgerechten zoals deze snelle couscous of lekkere geroosterde bloemkool.

Wat ga jij doen? Houd je het ook bij een lekker ontbijt of staat er wel een compleet diner bij jullie op tafel? In beide gevallen ben je bij ons aan het juiste adres, want we delen heel veel paas inspiratie deze week.

lamsrack met dukkahpauline kookt

Ingrediënten voor 4 personen
Lamsrack met dukkah
2 st. lamsrack à 400 gr
80 gr hazelnoten
1 el sesamzaad
1 tl komijn
1 tl venkelzaad
1 tl karwij
Peper en zout
Klontje roomboter
Olijfolie

Tahin yoghurt
3 el dikke yoghurt
1 el Tahin
1 teentje knoflook
Sap van een halve citroen
Takje peterselie

Zo maak je het
Haal de lamsracks uit de koelkast zodat deze op kamertemperatuur kunnen komen. Begin met het maken van de dukkah. Rooster de hazelnoten, het sesamzaad, de komijn, het venkelzaad en het karwijzaad kort in een droge koekenpan. Maal het daarna fijn in een grote vijzel.

Maak het lamsvlees schoon indien je slager dit niet voor je gedaan heeft. Schraap de botjes schoon en verwijder het vlies. Het vlies bevindt zich aan de holle kant van de racks. Zet je mes eronder en trek het vlies er in één keer af. Verwijder ook een deel van de vetlaag. Een beetje vet is niet erg, dit geeft juist een lekkere smaak aan het vlees. Maar omdat de gaartijd van lam vrij kort is, heeft het vet nooit genoeg tijd om te smelten.

lamsrack braden

Pak de botjes in met aluminiumfolie. Dit voorkomt dat ze gaan kleuren in de oven. Verhit een klontje boter en een scheut olijfolie in een koekenpan. Breng het lamsvlees royaal op smaak met met peper en zout. Braad het vlees kort rondom aan op een hoog vuur. Op deze manier krijgt het vlees een lekkere bruine korst.

lamsrack met dukkah

Voeg een scheutje olijfolie toe aan de dukkah. Verdeel de dukkah aan beide zijdes over de lamsracks. Indien je geen ovenbestendige pan hebt, verplaats je de lamsracks naar een ovenschaal. Steek een kernthermometer in het vlees en stel hem in op de juiste temperatuur.

Hoe wil jij je lam?
55 graden rosé
60 graden medium
65 graden medium well
70 graden well done

Plaats het vlees met kernthermometer in de oven op 180 graden. Ik heb mijn lam gegaard tot 55 graden. Na ongeveer 10 minuten was het klaar.

Haal de lamsracks uit de oven en laat ze op een schone plank 5 tot 10 minuten rusten onder aluminiumfolie.

Maak in de tussentijd de Tahin yoghurt. Meng de yoghurt met de Tahin, het sap van een halve citroen en een geperst teentje knoflook. Garneer de yoghurt met wat gehakte peterselie.

Snijd het lam in stukken. Serveer de lamsrack met de Tahin yoghurt.

lamsrack uit de ovenlamsrack met dukkahlamsrack met dukkah

BewarenBewaren

feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Wat vind jij van dit recept?

4.7 (3 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Midden Oosterse recepten Koolhydraatarme recepten Oven Vlees recepten Lente recepten Zomer recepten Hoofdgerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in