Oliebollen toren

Oliebollen toren met karamel

Met deze oliebollen toren steel je op Oudjaarsavond de show! Een soort Franse croquembouche, maar dan met een Hollandse twist. Hiervoor stapelden we vers gebakken oliebollen op tot een mooie toren. De truc is om ze stevig vast te zetten met (zelfgemaakte) karamel. Deze fungeert niet alleen als een soort ‘lijm’, maar geeft ook een knapperige bite en elke oliebol qua smaak een extraatje. Heb je geen zin om te stapelen, drizzle ze dan tenminste met de karamel (en ja, dat werkt ook bij bollen van de oliebollenkraam).

Versiertip voor deze oliebollen toren

Versier de oliebollentoren met glitters en garneer nét voor het serveren met sterretjes (let wel op dat je het veilig houdt en voor indoor-sterretjes kiest). De oliebollen kun je kopen, maar zelf maken is natuurlijk extra leuk! We geven je hieronder een foolproof recept. Dit keer maakten we oliebollen met gember en rum-rozijnen, maar op onze website vind je oliebollen in allerlei smaken. Van een klassieke bol tot oliebollen met cranberry en appel.

Oliebollen toren
Oliebollen toren

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 6-8 personen

  • 500 gr bloem
  • 7 gr gist
  • 500 ml volle melk
  • 1 ei
  • 15 + 325 gr suiker
  • 150 gr rozijnen
  • 1 cm gember
  • 150 ml rum
  • 0,5 citroen
  • 1 mespuntje zout
  • 1 l zonnebloemolie
  • gouden of zilveren suikerpareltjes (als versiering)
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Doe de rozijnen in een kommetje en schenk de rum er over, laat ze 20 minuten weken. Schep ze over in een vergiet en laat ze uitlekken. Meng de bloem, suiker en zout in een kom door elkaar.

  2. Warm in een steelpannetje de melk op, laat afkoelen tot lauwwarm. Schenk de melk over in een mengkom en klop de gist er met een garde doorheen tot het is opgelost. klop het ei er door. Mix dan met een mixer beetje voor beetje de bloem er door. Rasp de citroen en gember er boven en roer de rum rozijnen er door. Leg een vochtige theedoek over de mengkom en laat 1 uur rijzen tot het beslag verdubbeld is.

  3. Verwarm de olie voor op 180 °C in een frituurpan of grote gietijzeren pan. Roer rustig met een spatel door het beslag zodat de meeste lucht eruit is en je gemakkelijker bolletjes kunt vormen. Schep met een natte ijsboltang (of ijslepel) bollen van het beslag en laat ze voorzichtig in de olie glijden.

    Tip: maak bij iedere bol de tang opnieuw nat. Zo glijdt het beslag makkelijk van de tang en krijg je mooie ronde bollen.

    Keer ze na een paar minuten om. Bak de bollen in 5-6 minuten rondom bruin. Haal ze met een schuimspaan uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Maak ca 20 oliebollen.

  4. Maak de karamel. Laat in een steelpannetje de 325 gram suiker met 125 milliliter water smelten. Dit duurt ca 8-10 minuten, het is niet nodig om in de pan te roeren. Let op, karamel wordt ontzettend heet.

    Gebruik je kant-en-klare gekochte oliebollen, begin dan hier met het recept.

  5. Maak de onderkant van de oliebollen toren. Gebruik daarvoor een groot bord. Doop hiervoor 5 of 6 oliebollen stuk voor stuk in de karamel. En leg ze met de karamelkant op het bord in een cirkel. Plak de volgende laag oliebollen er op vast, doop hiervoor elke keer de oliebollen voorzichtig in de karamel. Maak zo een toren.

  6. Versier de toren door de karamel over de toren te drizzlen. Steek een vork in de karamel en laat het meeste karamel hier af lopen boven de pan tot het een dun sliertje wordt. Dan verplaats je de vork/lepel naar de oliebollen toren en draai je hier omheen om de toren in te pakken met draden karamel. Versier tot slot met zilveren of gouden suikerpareltjes.

Oliebollen toren
Oliebollen toren

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recept bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in