Chocolade soufflé
Deze chocolade soufflé is superlekker en feestelijk. En, makkelijk om te maken! Een chocolade soufflé is nou echt zo’n heerlijk, traditioneel dessert. Het komt uit de Franse keuken. Het belangrijkste van een soufflé is dat hij lekker luchtig is. Deze luchtige structuur hebben ze te danken aan het opgeklopte eiwit. Maar pas op! Veel mensen weten niet dat je bij het bereiden van een soufflé de oven, of in dit geval de Airfryer, niet tussentijds mag openen. Dan stort je soufflé namelijk compleet in. En dat wil je niet. Maar nu weet je dit en kan het eigenlijk niet fout gaan. Verder is het ook niet heel ingewikkeld. Als je de stappen volgt, komt het helemaal goed.
Wist je dat je ook een lekkere hartige versie kan maken? Denk bijvoorbeeld aan een lekkere kaassoufflé (anders dan de snack) of een soufflé met zalm. Ook lekker als voorgerecht of bijgerecht voor het kerstdiner.
Airfryer kerstmenu
We maakten dit heerlijke toetje als onderdeel van het Airfryer kerstmenu. Wist je dat je een heel kerstmenu in de airfryer kunt bereiden? Wij hebben een compleet menu samengesteld. Vooraf beginnen we met een hartige tompouce met geitenkaas. Dan gaan we door naar een knaller van een hoofdgerecht, een hele beenham uit de airfryer. En tot slot de chocolade soufflé.
Het menu
Voorgerecht: Hartige tompouce met geitenkaasmousse
Hoofdgerecht: Hele beenham met cranberry compote
Dessert: Chocolade soufflé
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6-8 pers.
- 4 eieren
- 25 gr boter
- 25 gr bloem
- 200 ml melk
- 150 gr gehakte pure chocolade
- 50 gr suiker
- 2 tl maïzena
- Boter (om in te vetten)
- Suiker (om te bestrooien)
- Poedersuiker (ter garnering)
- Frambozen en blauwe bessen
Materialen
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Vet de ramekins in met boter en bestrooi ze met suiker. Zet ze in de koelkast, hierdoor stijgen de soufflés straks mooi op en heb je minder kans op instorten.
Splits de eieren.
Verwarm de boter in een pan. Voeg de bloem toe en laat dit ongeveer 5 minuten op zacht vuur garen. Zet het vuur uit en laat de roux afkoelen. Het moet een beetje zanderig aanvoelen. Pas op, het kan nog heet zijn.
Zet de pan weer op het vuur en voeg de melk al roerend met een garde toe totdat er een saus ontstaat (net als bechamelsaus). Haal de pan van het vuur en voeg de gehakte chocola toe. Roer totdat alle chocola gesmolten is.
Voeg één voor één een eidooier toe. Meng het goed door elkaar voor je de volgende eidooier toevoegt.
Klop de eiwitten op in een schone en vetvrije kom. Als het eiwit bijna stijf is voeg je de suiker en maïzena toe. Klop dit tot stijve pieken.
Spatel het eiwit door het chocolade mengsel en verdeel het over de ramekins. Met dit recept maak je 6 kleine soufflés of 4 wat grotere.
Bak de chocolade soufflés in 10 minuten op 180 graden af in de Airfryer. Of in 12 minuten op 200 graden in de oven. Heb je grotere ovenschaaltjes? Dan heb je een langere gaartijd nodig.
Bestrooi de chocolade soufflé met poedersuiker en garneer met rood fruit.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in