rode linzensoep

Indiase linzensoep

Ik houd van linzensoep met een Oosters tintje. In mijn kookboek staat een hele lekkere versie met kokosmelk en kurkuma. Maar misschien vind ik deze Indiase variant nog wel lekkerder. Ik maakte dit soepje nog voor mijn reis toen de behoefte aan comfortfood enorm hoog was. Ik was een beetje moe en januari was koud en grauw. Niet fijners dan een lekkere kom dampende soep waar je meteen een warme buik van krijgt. Kan ik nu ook wel gebruiken, want van de troosteloze regen buiten word ik (en ik denk niemand met mij) niet heel gelukkig.

Het linzensoepje is extra lekker omdat het op basis van tomaat is. Ha toch een beetje zomer in je kom. Ik kan niet wachten tot het zover is. En ik weer mijn gehele vrije middag op het terras bij Brinkmann kan doorbrengen. Met cappuccino’s en bitterballen.. (mijn ultieme terrascombi). Of nog beter op het strand bij Tijn, met een pizza uit de houtoven. Ik had gehoopt wat zonnestralen mee te kunnen nemen naar Nederland. Dat is helaas niet gelukt. Maar van deze rode linzensoep krijg je het ook lekker warm.

indiase linzensoep

Ingrediënten voor 4 personen
150 gr rode linzen
750 ml (kippen)bouillon
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper
1 cm gember
1 tl komijn
1 tl garam masala
4 el zure room
Handje peterselie
Peper en zout|
Olijfolie

 

Zo maak je het
Was de linzen.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (excl. zaadjes) fijn.

Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg de garam masala en de komijn toe. Rasp de gember en bak dit kort mee. Door verhitting komen de smaken uit de specerijen extra vrij.

Voeg de bouillon, de tomatenblokjes en de linzen toe en breng het aan de kook.

Laat de linzensoep ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep glad met een staafmixer.

Breng de rode linzensoep op smaak met wat peper en zout.

Giet de soep in kommen. Garneer de soep met een el zure room (of kwark) en wat vers gehakte peterselie.

Lekker met naanbrood erbij.

 

indiase linzensoep

rode linzensoep

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kwark i.p.v. zure room gebruikt. 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Fresh & Easy: Hele Zalm met Kruidenkorst uit de oven
Foodie in Australië #2 - I said Yes
Bewaar
24 Comments
 • Carien Hamers

  22 maart 2017 at 17:23 Beantwoorden

  De soep is erg lekker ( en te maken met alle ingredienten die ik hier kan krijgen in Suriname). Alleen werd hij niet zo mooi rood als bij jou.. meer geel wat heb ik fout gedaan??

  • Annika

   23 maart 2017 at 14:15 Beantwoorden

   Hmm, dat is gek. Heb je echt rode linzen gebruikt? En ach, als de smaak maar goed is toch?

 • Saaries

  21 januari 2017 at 20:03 Beantwoorden

  Wát een fijn recept! Heel simpel en snel klaar, met ingrediënten die je lang in je voorraadkast kan laten liggen. En een feestje om te eten! Deze is voor herhaling vatbaar. Benieuwd hoe hij morgen smaakt, want ik heb nog over (ik had het recept x3 gedaan voor de visite vandaag en morgen…)

 • Kirsten den Heijer

  9 oktober 2016 at 20:22 Beantwoorden

  Wat een heerlijke soep zeg. Perfect comfortfood. Bedankt voor dit fijne recept.

 • Noor

  6 juni 2016 at 19:59 Beantwoorden

  Yumm, dit klinkt super lekker. Ik heb nog een vraagje over de linzen, wat voor linzen gebruik je? Die voorgekookte uit een blik? Ik heb namelijk droge linzen die echt langer dan 15 min moeten koken.

  • Pauline

   9 juni 2016 at 14:36 Beantwoorden

   Nee gedroogde rode linzen uit een zak. Het verschilt idd wel per soort hoe lang je ze moet koken. Je kunt het beste de richtlijn op de verpakking aanhouden.

 • Laura

  25 mei 2016 at 18:41 Beantwoorden

  Oh lekker zeg..!! Wij hebben geen tomatenblokjes uit blik gebruikt maar verse tomaten en een blikje tomatenpuree.. Verder nog wat gekookte kipstukjes en een lepeltje zure room toegevoegd. Lekker van gesmuld, dankjewel!

 • Bertien

  10 april 2016 at 13:45 Beantwoorden

  Heerlijke soep, lekker van smaak en snel en makkelijk gemaakt. Dank je!

 • zonderzooi

  10 maart 2016 at 21:45 Beantwoorden

  Lijkt me heerlijk! Mijn moeder maakt vaak linzensoep maar ik ben er zelf niet zo;n held in. Heb dit receptje opgeslagen en ga snel even aan de slag.

 • Francies Zeegers

  9 maart 2016 at 20:31 Beantwoorden

  lekker linzen soep

 • Diny

  9 maart 2016 at 15:48 Beantwoorden

  Mmmmm, wat een heerlijke linzensoep en het was snel gemaakt. Ik had alleen geen garam massala in huis dus gegoogled op recept ervan en dat was ook makkelijk om te maken. Heb nu dus zelfgemaakte garam massala in voorraad. Bedankt voor het recept van de linzensoep ……..

  • Pauline

   10 maart 2016 at 12:05 Beantwoorden

   Wat goed zeg. En inderdaad het is een mengsel van specerijen 🙂

 • Rian

  8 maart 2016 at 16:06 Beantwoorden

  Ik kan me goed voorstellen hoe deze smaakt. Ik gebruik ongeveer dezelfde ingredienten. Alleen gebruik ik niet de staafmixer. Misschien een keer proberen. Een lekkere soep.

 • cornelia

  8 maart 2016 at 12:06 Beantwoorden

  Een prima idee deze linzensoep; lekker, voedzaam en gezond. \r\nDe Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot: ” Het Internationale jaar van de Peulvruchten “.\r\nDit recept van vandaag past daar helemaal bij.!

 • Nicole

  8 maart 2016 at 09:25 Beantwoorden

  Lekker! Ik heb laatst ook rode linzensoep gemaakt. Zo lekker en super gezond!

 • Ellen

  8 maart 2016 at 08:45 Beantwoorden

  Mmmm, ik heb nog rode linzen in huis! Klink heerlijk.. 🙂

 • Loes

  8 maart 2016 at 08:31 Beantwoorden

  Ziet er lekker uit! Gebruik je linzen uit blik (voorgekookt) of rauwe linzen?

 • Arieta

  8 maart 2016 at 08:31 Beantwoorden

  Heerlijk linzensoep, dit soepje lijkt me ook lekker met een schepje mango chutney!

  • Pauline

   8 maart 2016 at 21:25 Beantwoorden

   Oeh goed idee! Laat ik dat nou net hebben staan 😉

 • Margot

  8 maart 2016 at 07:50 Beantwoorden

  Volgens mij heb ik nog nooit linzensoep gegeten, maat het ziet er wel goed uit!

 • Cheese and Chinese

  8 maart 2016 at 07:36 Beantwoorden

  Yes wij willen al een tijdje linzensoep maken, een Indiase versie lijkt me heerlijk!

 • Emma

  8 maart 2016 at 07:22 Beantwoorden

  Mmm, ziet er verrukkelijk uit! Ik ben dol op een soepje en dan voornamelijk in het weekend met zo’n heerlijke lange lunch!

 • Lizet beek

  8 maart 2016 at 07:11 Beantwoorden

  Ziet er heerlijk uit!

 • Marlotte

  8 maart 2016 at 06:45 Beantwoorden

  Yum, ik ben ook echt dol op linzensoep. Al een tijdje niet meer gemaakt, ik ga weer eens linzen in huis halen!

Plaats een reactie