Menu

Indiase linzensoep

Ik houd van linzensoep met een Oosters tintje. In mijn kookboek staat een hele lekkere versie met kokosmelk en kurkuma. Maar misschien vind ik deze Indiase variant nog wel lekkerder. Ik maakte dit soepje nog voor mijn reis toen de behoefte aan comfortfood enorm hoog was. Ik was een beetje moe en januari was koud en grauw. Niet fijners dan een lekkere kom dampende soep waar je meteen een warme buik van krijgt. Kan ik nu ook wel gebruiken, want van de troosteloze regen buiten word ik (en ik denk niemand met mij) niet heel gelukkig.

Het linzensoepje is extra lekker omdat het op basis van tomaat is. Ha toch een beetje zomer in je kom. Ik kan niet wachten tot het zover is. En ik weer mijn gehele vrije middag op het terras bij Brinkmann kan doorbrengen. Met cappuccino’s en bitterballen.. (mijn ultieme terrascombi). Of nog beter op het strand bij Tijn, met een pizza uit de houtoven. Ik had gehoopt wat zonnestralen mee te kunnen nemen naar Nederland. Dat is helaas niet gelukt. Maar van deze rode linzensoep krijg je het ook lekker warm.

indiase linzensoep

Ingrediënten voor 4 personen
150 gr rode linzen
750 ml (kippen)bouillon
1 blik tomatenblokjes (400 gr)
1 ui
2 teentjes knoflook
0,5 rode peper
1 cm gember
1 tl komijn
1 tl garam masala
4 el zure room
Handje peterselie
Peper en zout|
Olijfolie

 

Zo maak je het
Was de linzen.

Pel en snipper de ui en hak de knoflook en de rode peper (excl. zaadjes) fijn.

Fruit dit aan in wat olijfolie.

Voeg de garam masala en de komijn toe. Rasp de gember en bak dit kort mee. Door verhitting komen de smaken uit de specerijen extra vrij.

Voeg de bouillon, de tomatenblokjes en de linzen toe en breng het aan de kook.

Laat de linzensoep ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken.

Pureer de soep glad met een staafmixer.

Breng de rode linzensoep op smaak met wat peper en zout.

Giet de soep in kommen. Garneer de soep met een el zure room (of kwark) en wat vers gehakte peterselie.

Lekker met naanbrood erbij.

 

indiase linzensoep

rode linzensoep

Dit recept is Voedselzandloper proof als je kwark i.p.v. zure room gebruikt. 

Laat het mij vooral weten via InstagramFacebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik super leuk! 

Heb je mijn kookboek al? Er staan 100 nieuwe recepten in. Bestellen kan hier. 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Pauline houdt van goede koffie, koken (vooral lekker eten), lokale marktjes en verzamelt kookboeken. Haar hele dag staat in het teken van eten, ze raakt er niet over uitgepraat. Ze komt haar bed uit voor een lekker ontbijt (en koffie) en kan de hele dag nadenken over wat ze die avond gaat eten.

26 reacties

 • Petra
  26 mei 2019 om 16:06

  Een van de favoriete soepen van mijn kinderen (8 en 10) en ook van mij. Lekker snel, voedzaam en zeer gezond bomvol vitamines. Licht verteerbaar ook voor het sporten.

 • Fem
  27 januari 2019 om 17:12

  Dit was een weekend vol met jouw recepten! Boterkoek, pasta met paddenstoelen en gisteren deze soep. Voor het eerst linzen en deze kruiden gebruikt, het was heerlijk! Vond zelfs zoon van bijna 13 ;-)

 • Annika
  23 maart 2017 om 14:15

  Hmm, dat is gek. Heb je echt rode linzen gebruikt? En ach, als de smaak maar goed is toch?

 • Carien Hamers
  22 maart 2017 om 17:23

  De soep is erg lekker ( en te maken met alle ingredienten die ik hier kan krijgen in Suriname). Alleen werd hij niet zo mooi rood als bij jou.. meer geel wat heb ik fout gedaan??

 • Saaries
  21 januari 2017 om 20:03

  Wát een fijn recept! Heel simpel en snel klaar, met ingrediënten die je lang in je voorraadkast kan laten liggen. En een feestje om te eten! Deze is voor herhaling vatbaar. Benieuwd hoe hij morgen smaakt, want ik heb nog over (ik had het recept x3 gedaan voor de visite vandaag en morgen...)

 • Kirsten den Heijer
  9 oktober 2016 om 20:22

  Wat een heerlijke soep zeg. Perfect comfortfood. Bedankt voor dit fijne recept.

 • Pauline
  9 juni 2016 om 14:36

  Nee gedroogde rode linzen uit een zak. Het verschilt idd wel per soort hoe lang je ze moet koken. Je kunt het beste de richtlijn op de verpakking aanhouden.

 • Noor
  6 juni 2016 om 19:59

  Yumm, dit klinkt super lekker. Ik heb nog een vraagje over de linzen, wat voor linzen gebruik je? Die voorgekookte uit een blik? Ik heb namelijk droge linzen die echt langer dan 15 min moeten koken.

 • Laura
  25 mei 2016 om 18:41

  Oh lekker zeg..!! Wij hebben geen tomatenblokjes uit blik gebruikt maar verse tomaten en een blikje tomatenpuree.. Verder nog wat gekookte kipstukjes en een lepeltje zure room toegevoegd. Lekker van gesmuld, dankjewel!

 • Bertien
  10 april 2016 om 13:45

  Heerlijke soep, lekker van smaak en snel en makkelijk gemaakt. Dank je!

 • zonderzooi
  10 maart 2016 om 21:45

  Lijkt me heerlijk! Mijn moeder maakt vaak linzensoep maar ik ben er zelf niet zo;n held in. Heb dit receptje opgeslagen en ga snel even aan de slag.

 • Pauline
  10 maart 2016 om 12:05

  Wat goed zeg. En inderdaad het is een mengsel van specerijen :)

 • Francies Zeegers
  9 maart 2016 om 20:31

  lekker linzen soep

 • Diny
  9 maart 2016 om 15:48

  Mmmmm, wat een heerlijke linzensoep en het was snel gemaakt. Ik had alleen geen garam massala in huis dus gegoogled op recept ervan en dat was ook makkelijk om te maken. Heb nu dus zelfgemaakte garam massala in voorraad. Bedankt voor het recept van de linzensoep ........

 • Pauline
  8 maart 2016 om 21:25

  Oeh goed idee! Laat ik dat nou net hebben staan ;)

 • Rian
  8 maart 2016 om 16:06

  Ik kan me goed voorstellen hoe deze smaakt. Ik gebruik ongeveer dezelfde ingredienten. Alleen gebruik ik niet de staafmixer. Misschien een keer proberen. Een lekkere soep.

 • cornelia
  8 maart 2016 om 12:06

  Een prima idee deze linzensoep; lekker, voedzaam en gezond.
  De Verenigde Naties hebben 2016 uitgeroepen tot: " Het Internationale jaar van de Peulvruchten ".
  Dit recept van vandaag past daar helemaal bij.!

 • Nicole
  8 maart 2016 om 09:25

  Lekker! Ik heb laatst ook rode linzensoep gemaakt. Zo lekker en super gezond!

 • Ellen
  8 maart 2016 om 08:45

  Mmmm, ik heb nog rode linzen in huis! Klink heerlijk.. :)

 • Loes
  8 maart 2016 om 08:31

  Ziet er lekker uit! Gebruik je linzen uit blik (voorgekookt) of rauwe linzen?

 • Arieta
  8 maart 2016 om 08:31

  Heerlijk linzensoep, dit soepje lijkt me ook lekker met een schepje mango chutney!

 • Margot
  8 maart 2016 om 07:50

  Volgens mij heb ik nog nooit linzensoep gegeten, maat het ziet er wel goed uit!

 • Cheese and Chinese
  8 maart 2016 om 07:36

  Yes wij willen al een tijdje linzensoep maken, een Indiase versie lijkt me heerlijk!

 • Emma
  8 maart 2016 om 07:22

  Mmm, ziet er verrukkelijk uit! Ik ben dol op een soepje en dan voornamelijk in het weekend met zo'n heerlijke lange lunch!

 • Lizet beek
  8 maart 2016 om 07:11

  Ziet er heerlijk uit!

 • Marlotte
  8 maart 2016 om 06:45

  Yum, ik ben ook echt dol op linzensoep. Al een tijdje niet meer gemaakt, ik ga weer eens linzen in huis halen!

Reacties zijn gesloten voor dit bericht.