fbpx
Menu

Gevuld platbrood

Platbrood maak je normaal van bloem en water of met yoghurt, dat lukt ook heel goed. Maar platbrood kun je ook met groenten maken. Je kookt de groenten eerst gaar en maakt er daarna een puree van. Vervolgens meng je de puree met een beetje bloem. Rolt het uit tot een platte cirkel en bakt het dan in de pan net zoals je met traditioneel platbrood zou doen. Met een superleuk en lekker resultaat. Natuurlijk kun je het gevuld  platbrood beleggen zoals je wilt. Smeer er een royale lik hummus op of serveer met gegrilde groenten. Prima met een groene salade of wat labneh of yoghurt. Dit platbrood is gemaakt met zoete aardappel en spinazie. En heeft ook een wat meer zoetige smaak.

De spinazie

Hoe meer vocht er uit de groenten komt hoe meer bloem je moet toevoegen aan het platbrood deeg. Dit kun je zelf het beste inschatten. Wanneer het onhanteerbaar is voeg je gewoon wat bloem toe. De spinazie in dit recept zorgt voor het vocht. Dat is elke keer net even anders. Het deeg moet zich uit kunnen laten rollen. Wanneer je bijvoorbeeld de spinazie weglaat en het platbrood alleen van zoete aardappel maakt heb je minder bloem nodig. Test het wanneer je het leuk vind eens uit! Je hebt het platbrood namelijk zo gemaakt.

6 platbroden

Ingrediënten voor 6 st.

  • 200 gr zoete aardappels
  • 200 gr spinazie
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 200 gr bloem
  • 1/2 tl zout
  • 1-3 el olijfolie
  • zout en peper naar smaak

Zo maak je het

  1. Schil de zoete aardappel en snijd in stukjes, doe ze in de pan. Zet de aardappels net onder water en breng aan de kook. Kook de zoete aardappel in 20 minuten gaar, giet af en pureer de zoete aardappel met de staafmixer tot een gladde puree. 

  2. Hak de ui en knoflook fijn. Verhit olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook. Voeg de spinazie toe en schep om tot de spinazie is geslonken. Breng op smaak met zout en peper. Roer het spinaziemengsel door de zoete aardappelpuree. 

  3. Meng de bloem en zout door de aardappelpuree en kneed tot een zacht en soepel deeg. Laat 30 minuten afgedekt rusten. 

  4. Verdeel het deeg in 6 gelijke stukken. Rol ze uit tot cirkels van 20cm doorsnede en 5mm dik.

  5. Verhit de olijfolie in de koekenpan en bak het platbrood aan beiden kanten kort, tot er donkerbruine puntjes op verschijnen. Houd het platbrood warm in een schone theedoek.

    Lekker met een yoghurt dip of labneh. 

Laat het mij vooral weten via Instagram, Facebook of Twitter met de hashtag #UITPAULINESKEUKEN als je dit gemaakt hebt. Vind ik superleuk!

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan

Marianne is foodstylist en fotograaf. Naast een enorme passie voor het fotograferen van eten is ze ook gek op koken. Het liefste zou ze wekelijks etentjes geven. Van een tiptop gestylde tafel met in de keuken opgemaakte bordjes tot een tafel vol schalen antipasti.

Reactie plaatsen