
Kervelsoep
Kervelsoep is zo’n klassieker die we misschien niet zo vaak maken, maar echt heerlijk is. Licht, kruidig en vol van smaak. Wij geven ‘m een frisse twist met doperwten, citroen en een lepel crème fraîche, waardoor hij net wat romiger en zachter wordt. Perfect als voorgerecht of lichte lunch!
Waar koop je verse kervel?
Verse kervel is echt de ster van deze soep, maar we weten: het is niet altijd makkelijk te vinden. Gelukkig zijn er een paar goede plekken waar je wel kans maakt. Kijk eens bij de horecagroothandel, zoals Sligro, of bestel het via boodschappen-app Crisp of groenteboer.nl. Soms heeft Jumbo het ook in het verse kruidenschap liggen. En anders: vraag er even naar bij je groenteboer. Die kan het soms wel voor je bestellen!
Kun je nu écht geen verse kervel vinden? Dille is een fijne vervanger – maar gebruik er wel iets minder van, want die smaak is vrij sterk. Of maak een mix van platte peterselie en dille. Ook het loof van een venkelknol is top: fijngehakt geeft het een frisse smaak én mooie kleur aan je soep.
Lekker bij de kervelsoep met doperwten
Wil je er iets bij serveren? Denk dan aan knapperige hamtwisters (bladerdeegstengels met ham), daarvan hebben we het recept onderaan dit artikel gezet.
Ook lekker: een bruschetta met roomkruidenkaas en gerookte zalm. Liever vega? Ga dan voor bladerdeeg twisters met pesto.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 30 gr verse kervel
- 300 gr doperwten (diepvries)
- 1 flinke kruimige aardappel (ca 200 gr)
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 1 citroen
- 100 ml crème fraîche
- 30 gr roomboter
- 2 blokjes kippenbouillon (of groentebouillon)
- peper en zout
Ingrediënten voor 4 hamtwisters
- 8 plakjes bladerdeeg (diepvries) of probeer Koopmans Volkoren Bladerdeeg
- 8 plakjes achterham
- 1 ei
- 4 tl gladde mosterd
- zeezout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de ui en knoflook en hak beiden fijn. Haal de blaadjes van de kervel, zet apart en hak de steeltjes fijn. Schil de aardappel en snijd in kleine blokjes.
Smelt de boter in een soeppan op laag vuur en fruit de ui, kervelsteeltjes en knoflook tot ze glazig zijn. Bestrooi met peper en zout. Voeg de blokjes aardappel toe en bak 1-2 minuten al omscheppend mee. Schenk 1 liter water in de pan, verkruimel de blokjes bouillon er over. Roer door en breng aan de kook. Laat circa 10 minuten zacht koken.
Voeg de doperwten (houd een handje achter) toe aan de soep en kook nog 2-3 minuten mee. Doe de achtergehouden doperwten in een bakje en schenk er kokend heet water over, laat ze 3-4 minuten afgedekt staan.
Hak de kervel fijn en roer deze door de soep en laat 1-2 minuten meekoken. Houd eventueel wat achter voor garnering.
Schep de crème fraîche door de soep en pureer met een staafmixer tot een gladde soep. Rasp de citroen boven de soep en breng verder op smaak met peper en zout (proef even goed of de soep niet al zout genoeg is).
Garneer de soep eventueel met wat extra kervel, de achtergehouden doperwten en wat schijfjes citroen.
Zo maak je de hamtwisters:
Terwijl de soep kookt kun je de hamtwisters maken. Verwarm dan de oven alvast voor op 180 graden (onder- en bovenwarmte) of 160 graden (hetelucht). Bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat het bladerdeeg half ontdooien.
Je hebt 8 plakjes bladerdeeg. Leg steeds 2 plakjes net overlappend op elkaar, plak ze vast en vorm zo 4 rechthoeken. Druk de naden goed dicht met je vingers of voorzichtig met een vork. Bestrijk elke rechthoek met 1 theelepel mosterd. Leg op elke rechthoek een plak ham.
Rol het bladerdeeg strak op en snijd de rolletjes met een scherp mes in de lengte doormidden. Druk de uiteinden van twee repen goed tegenelkaar en draai deze repen om elkaar heen, als een wokkel. De open kanten met de ham komen naar buiten te staan.
Leg de twists op een bakplaat bekleed met bakpapier. Klop het ei los en bestrijk de twisters ermee. Bak ze in het midden van de oven in circa 30-35 minuten goudbruin. Serveer bij de kervelsoep.
Variatietips
- Wil je de soep helemaal vega maken? Gebruik dan groentebouillon.
- Meer bite? Voeg wat extra (ontdooide) doperwten toe vlak voor het serveren. Of rooster wat amandelschaafsel en strooi over de soep voor een subtiele crunch.
- Extra romig? Roer wat meer crème fraîche door de soep of serveer met een schep mascarpone.
Bewaartip
De kervelsoep blijft 2-3 dagen goed in de koelkast. Even opwarmen en klaar! Je kunt ‘m ook invriezen, maar voeg dan de crème fraîche pas na het ontdooien toe voor de beste structuur.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in