Naanbrood van 2 ingrediënten
Hoe minder ingrediënten hoe beter! Voor dit zelfgemaakte naanbrood heb je maar 2 ingrediënten nodig! De basis bestaat uit zelfrijzend bakmeel en yoghurt, that’s it! Ok en zout en verdere smaakmakers. En extra leuk, dit staat binnen een half uur op tafel! Echt waar!
Wij vinden het super leuk om van niets, iets te maken. En het grootste rendement heb je dan met brood. In dit geval hebben we platbrood gemaakt en dat is het meest makkelijke broodje dat je kunt maken. Het hoeft niet te rijzen, je hoef niet te wachten en je bakt het gewoon in de pan. Easy does it!
Het basisrecept bestaat dus uit 2 ingrediënten en zout, maar om het extra smaak te geven heb ik het naanbrood op smaak gebracht met za’atar. Za’atar is een kruidenmengsel uit de Midden Oosterse keuken. Nadia en Merijn hebben 2 hele fijne soorten op de markt gebracht met hun lijn Souq. Deze kun je bij de betere delicatessenwinkels halen. Maar ook bij de Turk op de hoek kan je vaak za’atar halen! Een aanrader voor je kruidenstash.
Maar goed het recept dus, heel makkelijk, een kind kan de was doen. En qua toppings kan je zelf lekker variëren. Ook lekker met wat geroosterd karwijzaad of een beetje komijn. Smullen!
Ingrediënten voor 8 st.
- 400 gr zelfrijzend bakmeel
- 300 gr volle yoghurt
- 7 gr zout
Kruidenolie
- 100 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook
- 2 tl za'atar
- Peper en zout
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Kneed een soepel deeg van het zelfrijzend bakmeel met de yoghurt en het zout. Kneed het deeg niet te lang, zodra het deeg samenkomt is het al klaar. Heb je geen zelfrijzend bakmeel, dan kun je ook 400 gr bloem + 11 gr bakpoeder gebruiken. Het deeg is goed als het lekker elastisch en iets plakkerig aanvoelt.
Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken.
Rol ieder stuk uit op een met olie ingevet keukenblad. Of leg er een velletje bakpapier onder, zo voorkom je dat het blijft plakken. Rol het lekker plat uit.
Laat in de tussentijd een grillpan (deze hebben wij) goed heet worden. Hoe heter hoe beter. In een koekenpan kan trouwens ook.
Maak een kruidenolie door de olijfolie te mengen met een geperst teentje knoflook en de za’atar. Breng het extra op smaak met wat peper en zout.
Leg een lapje deeg in de hete grillpan en bestrijk het platbrood met de kruidenolie. Gebruik hiervoor een kwastje.
Bak het naanbrood in ongeveer 2 tot 3 minuten per kant goudbruin en draai het dan om.
Bestrijk ook de andere kant met de kruidenolie. Nadat je andere zijde ook een minuut of 2 gegrild hebt, is je naanbrood klaar.
Het is wel het lekkkerste om het naanbrood meteen op te eten. Bijvoorbeeld met zelfgemaakte baba ganoush. Heb je wat over? Je kunt het heel goed invriezen. Voor gebruiken even toasten in je tosti-ijzer en je broodje is weer heerlijk vers.
Veelgestelde vragen over dit recept
-
Kan ik ook Griekse yoghurt gebruiken?
Ja, dat kan! Griekse yoghurt maakt het deeg iets voller en rijker. Gebruik dan eventueel een klein beetje extra yoghurt als het deeg te droog blijft.
-
Wat als ik geen zelfrijzend bakmeel heb?
Geen probleem. Gebruik 400 gram gewone bloem en voeg 11 gram bakpoeder toe. Zo maak je zelf een goede vervanger.
-
Mijn deeg plakt, wat nu?
Dat plakken hoort een beetje, maar als het echt té plakkerig is, strooi dan een klein beetje bloem op je werkblad. Niet te veel, anders wordt het brood taai.
-
Hoe maak ik het naanbrood extra lekker?
Bestrijk het na het bakken met kruidenolie, boter met knoflook of bestrooi het met verse kruiden zoals koriander of peterselie.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
