Pasteibakjes maken
Zelf pasteibakjes maken is zo leuk om te doen! Het ziet er altijd een beetje chic uit, maar eigenlijk is het helemaal niet moeilijk. Met bladerdeeg en een uitsteker tover je in no-time die mooie bakjes op tafel. En het leuke is: je kunt ze vullen met van alles wat je lekker vindt. Kippenragout of paddenstoelen, simpel of uitgebreid, alles kan.
Wij aten dit vroeger vaak met kerst. Dan maakte mijn moeder ragout en vulden we samen de pasteibakjes. Alleen al die geur van bladerdeeg in de oven brengt ons meteen terug naar die tijd.
Inspiratie voor lekkere vullingen
- Klassiek: ragout van kip met champignons en een beetje peterselie
- Vis: romige garnalenragout of een vulling met zalm en prei
- Luxe: frisromige zalmragout met bieslook en zalmeitjes
- Vega: een paddenstoelenragout met tijm en een scheutje room
- Zoet: vanillebanketbakkersroom met rood fruit en een beetje poedersuiker
- Extra winters: stoofpeertjes met een toef slagroom
Ingrediënten voor 4 st.
- 2 rollen vers bladerdeeg (elk 270 g)
- 1 ei (losgeklutst)
Materiaal
- bakplaat met bakpapier
- uitsteker 10 cm (rond of ster)
- uitsteker 7 cm (rond of ster)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Verwarm de oven voor op 200 graden (boven- en onderwarmte).
Steek 16 sterren of rondjes uit van 10 cm. Bij 12 van de 16 sterren/rondjes steek je het midden uit met een uitsteker van 7 cm. Hier blijft er dus alleen een randje over. Houd 4 van de uitgestoken middenstukjes apart (de rest kun je weggooien).
Bestrijk al het bladerdeeg (zowel de sterren/rondjes als de randjes, als de middenstukjes) met een beetje losgeklutst ei.
Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de grote ster/rondje van 10 cm erop, dit wordt de onderkant. Prik wat gaatjes erin met een vork.
Stapel 3 randjes op elkaar over de grote onderkant. Herhaal dit nog drie keer met de rest. Tip: druk ze niet te hard aan, dan rijst het deeg niet goed.
Leg ook de 4 middenstukjes ergens anders op de bakplaat, dit worden straks de kapjes van de pasteibakjes.
Bak alles in ongeveer 20-25 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Vul de bakjes met je favoriete vulling en dek af met de kapjes.
Variatietips
- Maak de pasteibakjes ook eens in hartvorm voor Valentijn of in klein formaat als borrelhapje.
- Je kunt de bovenkant voor het bakken bestrooien met sesamzaad of maanzaad voor wat extra crunch.
- Voor een zoete versie kun je wat kaneelsuiker over het bladerdeeg strooien.
Bewaartip
De gebakken pasteibakjes kun je 1 dag luchtdicht bewaren, maar ze zijn het allerlekkerst als ze net uit de oven komen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
