Zalm carpaccio
Deze zalm carpaccio met granaatappelpitjes en frisse citroen-dille crème is een perfecte mix van fris, hartig en een vleugje zoet. Een instant hit bij een etentje (en als voorgerecht voor Kerstmis), vooral omdat het eruitziet alsof je er uren aan hebt besteed… terwijl het in werkelijkheid binnen 15 minuten op tafel staat!
Zalm carpaccio: feestelijk voorgerecht
Deze zalm carpaccio doet het fantastisch als voorgerecht voor een etentje, zeker bij een kerstdiner. Serveer met wat knapperig stokbrood om de heerlijke zalm en frisse citroen-dille crème mee op te lepelen. En vergeet de extra takjes dille niet: dat ziet er zo gezellig uit!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 300 gr gerookte zalm
- 2 el granaatappelpitjes
- 1 rode ui (klein)
- 3 el sushi-azijn
- 1 handje rucola
- 200 ml crème fraîche
- 4 el slagroom
- 1 citroen
- 2 el citroenolie
- 7 gr dille
- peper en zout
- toast of stokbrood voor erbij
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Haal de schil van de rode ui en snijd in dunne plakjes, doe ze over in een kommetje en schenk de sushi-azijn over de uien. Laat ze tenminste 5 minuten marineren – maar langer mag zeker ook.
Tip: hoe langer je de rode uienringen laat marineren hoe feller roze ze worden. Je kunt ze gerust een dag van tevoren maken.
Leg de plakjes gerookte zalm op een serveerschaal en besprenkel met citroenolie.
Tip: je kunt citroenolie ook zelf maken, meng dan een eetlepel citroensap door 50 milliliter olijfolie en breng op smaak met wat peper en zout.
Hak de dille fijn en meng in een kom samen met de crème fraîche, slagroom en rasp van 1 citroen tot een gladde crème fraîche. Breng royaal op smaak met peper en zout. Schep eventueel over in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje, zodat je de crème mooi op de zalm kunt spuiten.
Verdeel de rucola, de ingelegde rode ui en de granaatappelpitjes over de zalm. Voeg toefjes van de citroen-dille crème toe en serveer met knapperig gebakken toast of stokbrood.
Variatietips
Wil je het net even anders? Vervang de granaatappelpitjes eens door fijngehakte pistachenoten voor een extra knapperige bite. Of ga voor een Aziatische twist met een scheutje sojasaus en een beetje verse wasabi in de crème fraîche. Zo geef je je carpaccio een verrassende kick!
Bewaartip
Als je deze carpaccio van tevoren wil maken, bewaar dan de zalm en de citroen-dille crème apart in de koelkast. Zo blijft alles fris. De ingelegde ui kun je gerust een dag eerder voorbereiden; die wordt alleen maar lekkerder als hij even de tijd heeft gehad om te marineren.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in