gezond bananabread

Healthy Bananabread Recept

Dit gezonde bananabread is het meest bekeken recept op mijn blog. En ik snap wel waarom. Ieder weekend bak ik iets gezonds, zonder suiker en meestal ook zonder tarwe. Dit doe ik omdat ik dan de hele week een lekker en gezond tussendoortje heb. In mijn boek plaatste ik al een recept voor een bananenbrood en die is bij velen favoriet. Omdat bananabread ook mijn favoriete gezonde snack is, besloot ik een variatie op het recept te maken. En deze is stiekem nog lekkerder dan de versie in mijn boek. Later ontdekte ik dat dit brood ook heel lekker is met pindakaas. Echt probeer dat ook.

Eigenlijk weet ik niet zo goed waarom een banana bread een brood heet, waarschijnlijk door de vorm. De smaakt en structuur lijkt echter meer op cake, halleluja! De bananen maken het lekker zoet en daardoor heb je helemaal geen suiker nodig. Omdat ik niet voldoende amandelmeel meer had, gooide ik er wat boekweitmeel door heen. Je kunt dit dus ook van 100% amandelmeel maken. Het boekweitmeel zorgt voor een iets stevigere structuur.

Als je nog op zoek bent naar een ander bananabread recept, dan kan ik je deze chocolade versie ook  van harte aanbevelen. Superlekker. Voor de snelle trek maak je dit bananabread in a mug. Binnen 2 minuten klaar. Das ook fijn.

bananabread recept

Ingrediënten voor 1 cake van 23 cm
3 rijpe bananen
3 eieren
150 gr amandelmeel*
60 gr dadels (3 medjool dadels)
2 tl bakpoeder
50 gr pure chocola
75 gr gemengde noten
30 gr kokosrasp
Snuf zout

Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht).

Pureer de bananen samen met de dadels (z0nder pit) glad met een staafmixer in een kom.

Voeg één voor één de eieren toe en klop ze met een garde door het beslag.

Spatel het het amandelmeel met het bakpoeder en een snuf  zout door het beslag.

Hak de noten en de chocola in stukjes en spatel deze door het beslag.

Spatel tenslotte de kokosrasp door het bananen beslag.

Vet een cakevorm (23 cm) in met een bakspray en giet het mengsel in de vorm.

Bak het bananabread in ongeveer 45 minuten af in een voorverwarmde oven. De cake is gaar als een prikker er schoon en droog uit komt, als je deze in het midden van de cake steekt,

Laat het bananenbrood iets afkoelen in de vorm en stort het dan op een taartrooster.

gezond bananabread

Nog wat tips

  • Luchtdicht verpakt, of verpakt in alumiunum folie kan je het bananabread ongeveer 5 dagen bewaren.
  • Je kunt het bananabread ook  heel goed invriezen. Bewaar de plakjes afzonderlijk in een diepvrieszakje.
  • Hou je van zoet voeg dan eventueel wat honing/kokosbloesemsuiker/agavesiroop toe.
  • Amandelmeel geeft het brood een lekkere nootachtige structuur en is glutenvrij.
  • Je kunt het bananabread ook met speltbloem maken. Ook kan je de helft van het meel vervangen voor quinoameel, havermeel of boekweitmeel. Daar wordt hij iets steviger van.
  • De pure chocolade van Vivani is gezoet met kokosbloesemsuiker

Dit recept is Voedselzandloper proof.

Vis Taco's met Zalm
Pauline's Culi Nieuws #7
Bewaar
379 Comments
  • Esther

    22 januari 2014 at 15:52 Beantwoorden

    Hij is heeeerlijk! Heb hem gisteren gebakken en hij is nu al voor de helft op haha 🙂

  • melanie

    22 januari 2014 at 06:30 Beantwoorden

    Ik kan nergens terug vinden op hoeveel graden de oven moet. Wil hem zo graag gaan maken. 🙂

  • Céline

    22 januari 2014 at 00:14 Beantwoorden

    Heb het vanavond gemaakt en net een stukje geproefd, erg lekker! 🙂 In de supermarkt hadden ze geen amandelmeel, dus heb glutenvrij meel gebruikt dat ik thuis nog had staan. Zonder beleg wel een beetje droog. Nog tips voor een lekker en gezond beleg dat er bij past?

    • Pauline

      22 januari 2014 at 13:43 Beantwoorden

      Als je amandelmeel gebruikt heb je geen beleg nodig. En anders zou ik het met pindakaas eten.

  • Mirjam

    21 januari 2014 at 21:55 Beantwoorden

    Lijkt me lekker. Ik heb nog nooit bananenbrood gehad dus dit ga ik zeker maken. Ook handig dat je dan door de week een gezond tussendoortje hebt. Want daar schort het regelmatig aan….

  • Sydney

    21 januari 2014 at 21:38 Beantwoorden

    Klinkt heerlijk. Enig idee hoeveel kcal hierin zitten? Ben al een tijd op zoek naar gezonde tussendoortjes zonder al teveel suiker,zout en e-nummers. Maar dat is nog lastig!\r\n Ik heb het recept ook al in je boek zien staan maar daar wordt gebruik gemaakt van een keukenmachine die ik helaas niet heb. Net als met de haver repen en raw repen. Kan je die ook niet maken zonder keukenmachine?

    • Pauline

      22 januari 2014 at 13:46 Beantwoorden

      Het kan wel, kost alleen wat meer moeite. Ik heb zelf een kleine staafmixerset die ik overal voor gebruik.\n\nHet aantal kcal zou ik niet weten. Dit recept is suikervrij dus dat is al goed toch?

  • Petra

    21 januari 2014 at 21:18 Beantwoorden

    Ik denk dat ik deze van het weekend ga proberen te maken…\r\nHmmm.

  • Tessa

    21 januari 2014 at 20:47 Beantwoorden

    Staat nu in de oven, ruikt goeeeeeed!

  • Christina

    21 januari 2014 at 20:39 Beantwoorden

    Ziet er echt heerlijk uit! \r\nGa ik zeker ook eens maken! ;)\r\nGroetjes x

  • Fleuri-anne

    21 januari 2014 at 17:27 Beantwoorden

    Ziet er lekker uit! \r\n\r\nDenk dat ik je bananabread binnenkort wel kan maken, rijpe bananen heb ik al liggen :)\r\n\r\nGroetjes

  • Julie Hapjesprincess

    21 januari 2014 at 16:55 Beantwoorden

    Heerlijke recept !!! Ik heb dit weekend ook bananenbrood gemaakt. Zelf probeer ik net als jou tijdens het weekend iets suikervrij en soms ook glutenvrij te bakken ! Toevallig stond bananenbrood op mijn to-do list! Mijn recept was een beetje anders, maar je kan dat op zoveel manieren maken he. Ik had onderandere speltmeel en gedroogde vijgen gebruikt! Het was zo lekker, dat ik het binnenkort nog eens opnieuw maak met misschien eens een ander recept. \r\nGroetjes Julie

  • Maura - YLT

    21 januari 2014 at 15:40 Beantwoorden

    Wat een goed idee om de suiker weg te laten. Als je rijpe bananen hebt wordt het sowieso al wel zoet. Ga ik ook eens proberen, want nu maakte ik het altijd nog met suiker.

    • Pauline

      21 januari 2014 at 17:12 Beantwoorden

      Kan heel goed. Nou moet ik wel toegeven dat ik niet zo’n zoetekauw ben 😉

  • Annelies

    21 januari 2014 at 14:27 Beantwoorden

    Hoeft het brood maar 5 minuutjes in de oven??? Ziet er heerlijk uit!

    • Pauline

      21 januari 2014 at 17:13 Beantwoorden

      Nee 45

      • Annelies

        21 januari 2014 at 20:55 Beantwoorden

        In de beschrijving staat 5 minuten en ook in jouw reactie lees ik weer 5 minuten….wat gaat er fout? Dan maar 50 minuten aanhouden?

        • Pauline

          21 januari 2014 at 21:17 Beantwoorden

          Wat raar ik schrijf toch echt vijfenveertig minuten

          • Lizette

            22 januari 2014 at 15:16

            Heel apart, ik zie ook alleen maar de 5 staan :p Maar het moet dus vijfenveertig (ik kan zelfs de vier niet typen haha) minuten zijn. Good to know!

          • Pauline

            22 januari 2014 at 19:27

            Wat gek inderdaad, wat voor browser gebruik je?

  • Train mean, eat clean - Lieke

    21 januari 2014 at 13:44 Beantwoorden

    Oeh, ziet er heerlijk uit!! Smeltende chocolade aan de bovenkant en pistache nootjes aan de binnenkant zijn ook zeker een aanrader! ;-)\n\nLiefs, Lieke

  • Michal

    21 januari 2014 at 13:41 Beantwoorden

    Hoi Pauline,\r\n\r\nWeer een lekker recept, ga ik zeker proberen! Kan je de chocola ook vervangen door raw cacao? Ivm suiker waardoor ik momenteel zelfs even geen chocola eet :)\r\n\r\nGroetjes, Michal

  • Marije

    21 januari 2014 at 12:38 Beantwoorden

    Hi Pauline,\r\nIs baking soda hetzelfde als bakpoeder?

    • Pauline

      21 januari 2014 at 17:22 Beantwoorden

      Nee dat is niet hetzelfde. Van baking soda gebruik je altijd minder.

  • Saskia - Blij Suikervrij

    21 januari 2014 at 12:34 Beantwoorden

    I loooove banana bread! Mijn vriend houdt er gelukkig ook erg van, maar goed… Dat betekent soms vechten om het laatste stukje! Ik maak het van amandeel, volkoren speltmeel of havermoutmeel (gemalen havermout). Allemaal even lekker!

  • Ina

    21 januari 2014 at 11:52 Beantwoorden

    Heerlijk, ik sta in de startblokken om deze versie te gaan maken. Ik “vergeet” een beetje bewust mijn bananen om er weer zo’n heerlijke brood-cake van te maken. Veel gezonder dan het bekende plakje ontbijtkoek…

  • Femke

    21 januari 2014 at 11:15 Beantwoorden

    Jony je kunt heel gemakkelijk zelf amandelmeel maken door amandelen fijn te malen. Ik doe het in de hakker van de staafmixer.

  • Benjamin Spies

    21 januari 2014 at 11:13 Beantwoorden

    Oeh! En alweer een geweldig idee er bij… Ik vergeet gekochte bananen soms gewoon op te eten, dus dit is dan een prima idee om er een paar tegelijk te kunnen gebruiken.\r\nTrouwens.. binnenkort ga ik maar weer eens bananenjam maken denk ik.. je brengt me op ideeën, thanx!

  • Angelique

    21 januari 2014 at 10:32 Beantwoorden

    Afgelopen weekend gemaakt, naar aanleiding van je foto op Instagram. Ik heb alleen het recept in je kookboek gevolgd en er pecannoten en pure chocolade aan toegevoegd! Heerlijk om te serveren bij de koffie of thee.. Of als tussendoortje…Of als ontbijt…

  • MySimplySpecial

    21 januari 2014 at 10:05 Beantwoorden

    Slim om in het weekend een tussendoortje voor de komende week te bakken!

  • Jony

    21 januari 2014 at 09:45 Beantwoorden

    Klinkt erg goed!! \r\nKan je dit recept ook maken met gewoon (4 granen of spelt of gewone) meel? Ik woon in een dorp en kan hier geen amandel en quinoa meel halen. Wel hebben we gelukkig een molen in de buurt voor speltmeel

    • Pauline

      21 januari 2014 at 12:27 Beantwoorden

      Ja dat kan heel goed.

      • tiki

        27 april 2014 at 16:34 Beantwoorden

        Vroeg me af of je ook havermout meel kunt gebruiken? Eigenlijk gewoon vermaalde havermout dus haha, dat heb ik namelijk nog in huis:-)

  • Joyce

    21 januari 2014 at 09:42 Beantwoorden

    Kan je dit ook precies zo maken maar dan met tarwemeel?

    • Pauline

      21 januari 2014 at 12:27 Beantwoorden

      Ja dat kan ook, meel zorgt voor een stevigere structuur. Bloem maakt de cake juist luchtiger.

  • Simone

    21 januari 2014 at 09:32 Beantwoorden

    Ik heb nog nooit bananenbrood op maar het lijkt me heerlijk. Binnenkort toch maar eens proberen 🙂

  • simone

    21 januari 2014 at 08:57 Beantwoorden

    Ik heb dezelfde vraag als Michelle :)\r\nHet ziet er wel erg lekker uit!

  • Susanne

    21 januari 2014 at 08:56 Beantwoorden

    Ik heb toevallig gister nog bananenbrood gemaakt! Maar dan gewoon met bloem. Ik hou persoonlijk van een luchterge cake/brood dus ik denk dat ik het bij het recept hou die ik heb gemaakt. Maar je hebt me wel weer op ideeën gebracht, kokos er door heen!

    • Pauline

      21 januari 2014 at 12:26 Beantwoorden

      Heerlijk. Het amandelmeel zorgt ook wel voor een luchtige structuur, dus dat zou je ook eens kunnen proberen.

      • louise

        21 januari 2014 at 20:00 Beantwoorden

        Als ik geen quinoameel kan vinden kan ik de hoeveelheid amandelmeel vermeerderen met 50 gr.\r\nIs amandelmeel bij de natuurwinkel verkrijgbaar?\r\ngroetjes\r\nLouise

        • Pauline

          21 januari 2014 at 21:20 Beantwoorden

          Ja inderdaad, dan gebruik je 150 gr amandelmeel. Je koopt het op de markt, bij marqt, de tuinen, de turk en de bio winkel.

  • Michelle

    21 januari 2014 at 08:28 Beantwoorden

    Ik heb misschien een hele hele domme vraag, maar ik zie bananenbrood al een hele tijd voorbij komen vraag het me toch af. Smaakt het brood zeer sterk naar banaan? Ik snap dat het niet voor niets een bananenbrood is, maar de smaak van banaan kan soms wegvallen door andere smaken, zoals in een smoothie. Ik lust namelijk geen bananen, behalve dus in bepaalde verhouding in een smoothie. Daarom vraag ik het me af. \r\nXx

    • Pauline

      21 januari 2014 at 12:25 Beantwoorden

      Is helemaal geen domme vraag. Ik vind het niet heel erg naar banaan smaken. Het heeft een zoete smaak en dat komt door de banaan, maar het is heel anders dan zo een banaan uit de hand eten.

  • Tiff - The CineFiles

    21 januari 2014 at 08:28 Beantwoorden

    Deze staat onder mijn favorieten om dit weekend te proberen 😀

  • Lynn Vrenken

    21 januari 2014 at 08:22 Beantwoorden

    Ohh wat een heerlijk recept! Ik ga vandaag nog nieuwe bananen kopen, lekker lekker!

  • Simone

    21 januari 2014 at 08:17 Beantwoorden

    Ik Ben gek op bananenbrood, maar heb dan helaas een vent die er allergisch voor is dus ik maak het veel te weinig! Ik had hem al gespot in je boek maar ga deze gewoon binnenkort eens maken… Lekkerrrr.

    • Pauline

      21 januari 2014 at 12:23 Beantwoorden

      Joh ik eet hem ook meestal alleen op. Elke dag een stukje (of 2) en dan haalt hij vaak het einde van de week niet.

      • Michel

        13 februari 2014 at 17:06 Beantwoorden

        Ik heb laatst een handje dadels eraan toegevoegd, ook een aanrader als ingredient erbij! Maar er zijn vast nog andere lekker gezonde ingredienten te bedenken….

    • veerle

      10 februari 2014 at 18:02 Beantwoorden

      afbakken in 5 ??? minuten,klopt dat?

1 2 3 8

Plaats een reactie