Kruidnoten bakken
Heb jij al zelf kruidnoten gebakken? Dit is een superlekker en makkelijk recept voor kruidnoten. Kruidnoten staan bij ons vooral bekend als pepernoten, maar officieel zijn pepernoten groter en zachter, een beetje zoals taaitaai. Hoe je het noemt maakt wat ons betreft niet uit, lekker zijn ze wel. En ook heel leuk om samen met je kind te maken. Oh en als je ze extra lekker wilt, dip ze dan even in de gesmolten witte chocola en bestrooi ze met cacao. Dan krijg je truffel kruidnoten en die zijn helemaal next level.
Lekkere recepten met kruidnoten
Uit het vuistje zijn ze natuurlijk al heel erg lekker, maar je kunt zelfgemaakte kruidnoten ook heel goed verwerken in lekkere baksels en desserts. Dit zijn onze persoonlijke favorieten:
Ingrediënten voor 1 grote pot vol
- 250 gr zelfrijzend bakmeel
- 125 gr donkerbruine basterdsuiker
- 125 gr koude roomboter (in blokjes)
- 70 ml melk
- 1,5 el speculaas kruiden
- Snuf zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe alle ingrediënten in de kom van je keukenmachine en kneed het totdat er een deegbal ontstaat. Is het te droog, voeg dan een el extra melk toe.
Verpak het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte) en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Maak balletjes van het deeg ter grootte van een knikker. Je kan ook grotere balletjes maken of leuke vormen, alleen dan moet je de baktijd wel iets verlengen. Bak de kruidnoten in 15 minuten goudbruin in de voorverwarmde oven. Laat ze helemaal afkoelen en bewaar ze dan in een koektrommel.
Veelgestelde vragen over kruidnoten bakken
-
Waarom worden mijn kruidnoten te hard?
Als de kruidnoten te lang in de oven staan of op een te hoge temperatuur gebakken worden, kunnen ze vrij hard worden.
-
Hoe voorkom ik dat kruidnoten taai worden na afkoelen?
Door ze eerst goed af te laten koelen en dan in een luchtdichte trommel te bewaren.
-
Kan ik het kruidnoten recept zonder melk of boter maken?
Als plantaardig alternatief voor boter zou je margarine kunnen gebruiken. De melk kun je ook vervangen voor een plantaardige variant. De textuur kan hierdoor wel iets anders worden.
-
Hoe kan ik de kruidnoten het beste bewaren?
Bewaar ze in een luchtdichte trommel. Zo blijven ze wel 1-2 weken goed en knapperig.
-
Kan ik het kruidnoten deeg invriezen?
Ja, dat kan heel goed. Vries het deeg in, zodat je altijd vers kruidnotendeeg bij de hand hebt.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
