Cranberry koeken met witte chocolade

Cranberry koekjes met witte chocolade

Cranberry koekje met witte chocolade: dit zijn van die koekjes waar je eigenlijk meteen een tweede van wil pakken. Zachte, zoete witte chocolade, een zoet-zure bite van cranberry’s en dan die knapperige pistachenoten… echt een topcombi. Het koekjesdeeg maak je in no-time, de oven doet de rest. En stiekem vinden we ze de dag erna nóg lekkerder, als alle smaken goed zijn ingetrokken. Perfect om te bakken op een regenachtige middag of om iemand heel blij mee te maken.

Andere lekkere koeken met chocolade

Ben je net als ons gek op koekjes met een beetje chocolade erin (of heel veel, mag natuurlijk ook)? Probeer dan zeker eens deze koekjes met chocolade en noten, lekker chewy en rijk van smaak. Of ga voor chocolade havermoutkoekjes, ideaal voor bij de koffie. Zin in iets fruitigs? Dan zijn deze abrikozenkoekjes echt een aanrader. Liever een beetje hartig en zoet tegelijk? Kijk dan eens naar de chocolade pindakaas koekjes. En als je van kokos houdt, zijn deze kokoskoekjes supermakkelijk en leuk om te bakken, ook met kids.

Cranberry koeken met witte chocolade
Cranberry koekjes met witte chocolade

Ingrediënten voor 12 koekjes

  • 125 gr ongezouten roomboter (op kamertemperatuur)
  • 100 gr witte basterdsuiker
  • 75 gr witte kristalsuiker
  • 1 middelgroot ei
  • 1 tl vanillepasta
  • 225 gr patentbloem
  • 50 gr gedroogde cranberry’s (evt. wat extra)
  • 40 gr pistachenoten
  • 1 tl bakpoeder
  • 1/2 tl baking soda
  • 1/2 tl zout
  • 150 gr witte chocolade

Materiaal

  • mixer (of keukenmachine met mixergarde)
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

  1. Hak de witte chocolade en pistachenoten in grove stukken.

  2. Klop de boter en twee soorten suiker met een handmixer (of in een keukenmachine met mixergarde) luchtig. Voeg het ei en de vanillepasta toe en mix door. Voeg de bloem, bakpoeder, baking soda en zout toe en klop tot je een mooi koekjesdeeg hebt. Meng de cranberry’s, de helft van de gehakte pistachenoten en de helft van de chocolade door het beslag.

  3. Vorm met een ijsschep (of anders een lepel) ballen. Leg deze op een bord of bakplaat op bakpapier, zodat ze niet plakken. Laat ze een half uurtje koelen in de koelkast.

  4. Verwarm de oven voor op 175 graden (boven- en onderwarmte). Verdeel de balletjes over twee met bakpapier beklede bakplaten (dus 6 koekjes per plaat). Bak ongeveer 13-15 minuten in de oven.

    Let op: de tijd kan verschillen per oven. Als ze eruit komen lijken ze soms nog een beetje zacht en ‘rauw’, maar dat hoort.

  5. Zodra de cranberry koeken uit de oven komen, duw je direct – voorzichtig – de resterende chocoladestukken in de koeken (zodat ze gaat smelten). Bestrooi met de resterende pistachenoten.

  6. Laat minimaal 30 minuten op het aanrecht, maar nog wel op de bakplaat, afkoelen.

Veelgestelde vragen over dit recept

Variatietips

  • Vervang de cranberry’s eens door gedroogde kersen of abrikozen in kleine stukjes.
  • Gebruik melkchocolade of pure chocolade als je minder van zoet houdt.
  • Voeg een snuf kaneel of koekkruiden toe voor een herfstige twist.
  • Geen pistachenoten in huis? Amandelen of pecannoten werken ook heel goed.

Bewaartips

Bewaar de cranberry koeken in een luchtdichte koektrommel, dan blijven ze zeker 3-4 dagen vers.

Je kunt de ongebakken deegballetjes ook invriezen voor later. Bak ze dan direct uit de vriezer, reken wel een paar minuten extra oventijd.

Cranberry koeken met witte chocolade
Cranberry koeken met witte chocolade

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten