Wienerschnitzel
Ohh, wij kunnen echt genieten van een goede Wienerschnitzel. Het klinkt misschien als een hele klus om te maken, maar geloof ons: met een beetje voorbereiding zet je dit klassieke Oostenrijkse gerecht mega makkelijk op tafel.
Oorspronkelijk wordt de schnitzel gemaakt van kalfsvlees, maar je kunt die natuurlijk ook vervangen door kipdijfilet of varkensvlees als je dat lekkerder vindt. De zelfgemaakte paneerlaag is hier de ster van het gerecht — dat knapperige korstje maakt écht het verschil.
Homemade Wienerschnitzel is zó lekker
De perfecte Wienerschnitzel is goudbruin en knapperig en sappig van binnen, en smaakt heerlijk met frisse peterseliekrieltjes en een kneepje citroen. Weet je wat ook fijn is? Je kunt dit recept helemaal aanpassen naar jouw smaak. Voeg bijvoorbeeld wat kruiden toe aan het broodkruim voor extra pit, zoals peterselie, tijm of een snufje paprikapoeder. En frietjes in plaats van krieltjes kan natuurlijk ook. Of ga helemaal op z’n Oostenrijks en serveer er een aardappelsalade bij!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 500 gr kalfsvlees (van de bovenbil van het kalf, of laat de slager 4 schnitzels snijden)
- 120 gr wit zuurdesembrood
- 50 gr bloem
- 25 gr roomboter
- 1 ei
- 500 gr krieltjes
- 3 takjes peterselie
- 5 gr bieslook
- 2 citroenen
- 1 el kappertjes
- olijfolie
- zonnebloemolie (om te frituren, ca 500 ml )
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Boen de krieltjes schoon en snijd ze in stukken. Kook ze in 20 minuten gaar in gezouten water. Hak de bieslook en peterselie fijn en zet apart.
Maak het broodkruim door wit zuurdesembrood in grove stukken te snijden en in een keukenmachine of hakmolen te malen tot fijn kruim. Zet het broodkruim apart.
Leg het vlees op een plank en snijd in 4 dunnere plakken van gelijke dikte. Leg elke plak tussen twee vellen bakpapier en sla ze met een vleeshamer of deegroller voorzichtig plat tot een dikte van ongeveer 0,5 cm. Wanneer de slager dit al voor je heeft gedaan, dan sla je deze stap over. Bestrooi het vlees rondom met peper en zout.
Zet 3 borden klaar: 1 plat bord met de bloem, 1 diep bord met een losgeklopt ei en 1 plat bord met het broodkruim. Paneer de plakken kalfsvlees door ze eerst door de bloem te halen, daarna door het losgeklopte ei en tot slot door het zelfgemaakte broodkruim.
Tip: je kunt ook wat kruiden aan het broodkruim toevoegen, zoals fijngehakte peterselie of geriste blaadjes tijm.
Verhit een laagje zonnebloemolie van ongeveer 1 cm in een diepe koekenpan. Test of de olie heet is door er een broodkruimel in te gooien; wanneer het broodkruim door de olie ‘danst’, is de olie heet genoeg om de schnitzels in te bakken.
Bak de schnitzels 2-3 minuten per kant goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier, bestrooi eventueel met grof zeezout en houd ze eventueel warm onder aluminiumfolie.
Tip: is je pan te klein voor 4 schnitzels? Leg de schnitzels dan niet over elkaar heen, maar gebruik 2 pannen of bak de schnitzels na elkaar. Zorg ook echt dat de olie heet genoeg is, anders worden de schnitzels zompig en heel vet.
Giet de krieltjes af en meng ze, terwijl ze nog warm zijn, met 1 eetlepel olijfolie, een klontje boter, kappertjes, en de fijngehakte peterselie en bieslook. Rasp er tot slot de citroenschil over. Snijd de tweede citroen in partjes. Serveer de Wienerschnitzel met de peterselie-krieltjes en een paar partjes citroen.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in