Hemelse modder
Hemelse modder, wie kent het niet? Dit is zo’n dessert waar je echt stil van wordt. Een klassieker die altijd in de smaak valt, of het nu een uitgebreid diner is, een gezellig etentje met vrienden, of gewoon omdat je jezelf wil verwennen. De mousse is zijdezacht, romig en vol van chocoladesmaak. Echt zo’n toetje dat je met gesloten ogen eet, puur genieten!
Hemelse modder: chocoladegeluk in een schaaltje
Het mooie is dat dit recept niet moeilijk is om te maken, maar wel super indrukwekkend is. En wat we ook fijn vinden: je kunt de mousse een dag prima van tevoren maken. Ideaal als je geen stress wil tijdens een etentje!
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4 personen
- 200 gr pure chocolade (+ eventueel extra om te garneren)
- 200 gr cake of brownie
- 100 gr suiker
- 250 ml slagroom
- 4 eieren (supervers, maat M)
- 2 el amandelschaafsel
Materiaal
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Smelt de pure chocolade au bain-marie, in een vuurvaste kom op een pan waar een laagje zachtkokend water in zit.
Splits de eieren in eiwitten en eidooiers. Klop de eiwitten met een mixer in een schone kom luchtig. Voeg als de eiwitten luchtig worden 50 gram suiker toe. Klop door tot het eiwit helemaal stijf is.
Klop de eidooiers met 25 gram suiker romig en meng dit door de gesmolten chocolade. Spatel de helft van het opgeklopte eiwit door het chocolademengsel. Spatel daarna de rest van het eiwit erdoor en meng alles voorzichtig door. Schep de mousse in de glaasjes en laat deze minimaal 2 uur in de koelkast opstijven.
Toast het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het goudbruin kleurt, schud uit de pan op een bord.
Snijd de cake of brownie (of beiden) in blokjes en verdeel deze over mousse. Klop de slagroom en 1 eetlepel suiker met een mixer stijf. Doe eventueel over in een spuitzak met een grof gekarteld spuitmondje; je kunt ook gewoon een lepel gebruiken.
Spuit of lepel een mooie toef slagroom over de blokjes cake of brownie, bestrooi met amandelschaafsel en eventueel wat geschaafde chocolade.
Variatietips
Wil je de hemelse modder een twist geven? Strooi wat koekkruimels over de bodem van je schaaltje of coupeglas voordat je de mousse erin schept. Blokjes cake of brownie (eventueel even geweekt in een scheutje drank, zoals Baileys of rum) zijn ook een heerlijke toevoeging. Maak het af met een toef slagroom, een beetje geraspte chocolade of wat getoast amandelschaafsel. Het klinkt chic, maar het is echt super simpel.
Bewaartip
Maak de mousse een dag van tevoren en laat hem goed opstijven in de koelkast. Bewaar hem afgedekt, zodat hij mooi vers blijft. Toppings doe je pas vlak voor het serveren erop, zo blijft alles lekker knapperig.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in