Vispastei
Deze vispastei is betaalbaar, maar zo feestelijk! Als vulling gebruiken we een romige bisque van garnalen, kabeljauw en zalm. Klinkt misschien duur, maar wanneer je voor de vulling net als wij garnalen en vis uit de diepvries gebruikt, hoeft dit gerecht niet kostbaar te zijn. Naast, of in plaats van, zalm of kabeljauw kun je ook schelvis, koolvis of wijting gebruiken.
Tip: vraag aan je visboer wat op dit moment de minst dure (maar wel duurzaam gevangen!) vis is. Wellicht heeft hij betaalbare bijvangst. Zo zet je met een klein budget toch iets super bijzonders op tafel.
De ster van de vispastei: de bisque!
Een bisque is een saus die wordt gemaakt van de schalen van schaaldieren. Klinkt misschien niet best, maar smaakt werkelijk goddelijk! Je maakt het door garnalenschillen aan te bakken in een pan tot ze mooi roze zijn. Daarna bak je de ui, prei, venkelzaad en tomatenpuree er bij. Kook daarna alles in met visbouillon en pureer vervolgens (ook de schillen!) met een staafmixer. Dan is de bisque klaar om te zeven! Je maakt de saus vervolgens nog wat dikker met wat bloem en boter.
Je maakt deze vispastei af door de bisque in een mooie ovenschaal te gieten, de stukken vis en garnalen in de saus te leggen en het geheel af te dekken met bladerdeeg.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 4 personen
- 450 gr ongepelde garnalen (diepvries)
- 200 gr zalmfilet (diepvries)
- 350 gr kabeljauwfilet (diepvries)
- 1 ui
- 1 prei
- 1 tl venkelzaad
- 2 el tomatenpuree
- 1 rol vers bladerdeeg (of gebruik 6 plakjes diepvries bladerdeeg die je aan elkaar plakt)
- 200 ml houdbare slagroom
- 100 gr roomboter of margarine
- 100 gr bloem
- 1250 ml visbouillon
- 1 ei
- 3-4 takjes dille
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Verwarm de oven voor op 200 graden (elektrisch), 180 graden (hetelucht). Ontdooi de vis en garnalen.
Pel de garnalen en maak ze schoon. Bewaar de schillen en het vlees apart. Haal de schil van de ui en hak fijn. Maak de prei schoon en snijd in dunne ringen.
Verhit een scheutje olijfolie in een soeppan en fruit de ui, prei en het venkelzaad 2-3 minuten op laag vuur. Voeg de garnalenschillen toe en bak 5-6 minuten op hoog vuur mee tot de schillen roze kleuren. Schep de tomatenpuree er bij en bak al omscheppend nog 1 minuut mee. Schenk de visbouillon er bij en laat 15-20 minuten koken.
Haal de pan van het vuur en pureer alles (ook de garnalenschillen) tot een zo glad mogelijke saus. Schenk de saus door een zeef en vang het vocht op in een pan (wat in de zeef blijft, mag weg). Roer de slagroom hier doorheen.
Smelt de boter in een aparte pan. Voeg de bloem toe, bak stevige doorroerend 3-4 minuten mee. Haal de pan van het vuur. Schenk beetje voor beetje de garnalensaus bij het boter en bloem mengsel en roer elke keer goed door. Zo voorkom je dat er klontjes in je saus komen. Zet de pan terug op het vuur, breng opnieuw aan de kook en kook in 5-6 minuten tot een dikke saus. Hak de dille fijn en roer door de saus.
Snijd de vis in grove stukken van ongeveer 2-3 centimeter. Schenk de saus in een ovenschaal, leg de stukken vis en garnalen in de saus.
Leg het bladerdeeg over de ovenschaal, plak vast aan de zijkanten van de ovenschaal en snijd bij. Versier eventueel de vispastei met de restjes bladerdeeg. Heel belangrijk: snijd het deeg op een paar plekken voorzichtig in, zodat de warmte uit de vispastei kan ontsnappen.
Klop het ei los en bestrijk het bladerdeeg met het ei. Zet de vispastei 35-40 minuten in de oven, tot het bladerdeeg knapperig en goudbruin is geworden.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in