Perzische rijst

Tahdig

Tahdig is een heerlijk knapperig rijstgerecht dat afkomstig is uit de Perzische keuken. Het woord “tahdig” betekent “de bodem van de pot” in het Perzisch, en dat is precies wat dit gerecht zo speciaal maakt. Tahdig wordt namelijk gemaakt door rijst op een manier te koken dat er een krokante, goudbruine korst ontstaat aan de onderkant van de pan. En ja: die knapperige korst is de ster van het gerecht…

Tahdig: een heerlijk Perzisch gerecht

Dit traditionele Iraanse gerecht wordt vaak geserveerd bij feestelijke gelegenheden en familiediners. Wij snappen wel waarom: de zachte, luchtige rijst bovenop en de knapperige, smaakvolle korst aan de onderkant zijn zo lekker… Weet wel: het bereiden van tahdig vergt wat geduld en ervaring, maar het resultaat is elke moeite waard.

Het begint allemaal met het goed afspoelen van basmatirijst om overtollig zetmeel te verwijderen. Daarna wordt de rijst gekookt en vervolgens gemengd met een mengsel van Griekse yoghurt, eidooier, kurkuma en saffraanwater, wat zorgt voor een rijke smaak en mooie gele kleur. Dit mengsel wordt stevig aangedrukt op de bodem van een pan met gesmolten boter en olijfolie, waarna de rest van de rijst erbovenop wordt gelegd.

We serveren ‘m met verschillende toppings, zoals gemengde noten, rozijnen, dadels en granaatappelsiroop.

Tahdig
Tahdig
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4-6 personen

  • 500 gr basmatirijst
  • 50 gr roomboter (gezouten)
  • 2 el Griekse yoghurt
  • 1 eidooier
  • 6 takjes koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 buisje saffraan
  • 50 gr gemengde noten (walnoten, pecannoten, pistachenoten, hazelnoten)
  • 4 el amandelschaafsel
  • 50 gr rozijnen
  • 4-5 medjoul dadels
  • 2 el granaatappelmelasse / siroop
  • olijfolie
  • peper en zout
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Spoel de basmatirijst grondig af onder koud water en laat uitlekken. Dit doe je door de rijst 3 tot 4 keer onder water te zetten, er met je handen doorheen te gaan en daarna af te gieten. Let op: het water moet helder zijn wanneer je de rijst hebt afgespoeld. Kook het daarna 3 minuten in ruim water. Giet af en laat tot gebruik uitlekken.

  2. Week de saffraan ca 5 minuten in 2 eetlepels lauwwarm water tot het water mooi goudgeel is gekleurd. Meng de Griekse yoghurt, kurkuma, eierdooiers en saffraanwater in een kom. Schep een kwart van de rijst er door en zet even apart.

  3. Smelt ondertussen de boter in een steelpan op laag vuur, zodat de boter niet verkleurt.

  4. Verhit 80 milliliter olijfolie in een koekenpan (24 cm doorsnede) met deksel. Verdeel de yoghurt-rijst gelijkmatig over de bodem van de pan, druk met de achterkant van een lepel stevig aan. Bak 5 minuten op middelhoog vuur.

  5. Verdeel de rest van de rijst erover. Prik gaten met de achterkant van een pollepel in de rijst en schenk de gesmolten boter erin. Dek af met deksel en zet het vuur laag. Kook 30 minuten, haal de deksel van de pan en laat 10 minuten rusten.

    Tip: Wikkel de deksel in een droge theedoek (let er wel goed op dat je de punten goed vastknoopt en dat die niet in het vuur of op de kookplaat terechtkomen). De theedoek neemt het vocht op tijdens het koken waardoor je een mooi resultaat krijgt. 

  6. Hak, terwijl de tahdig kookt, de noten en dadels in stukjes. En de koriander fijn. Toast het amandelschaafsel in een droge koekenpan tot het lichtbruin is en schud op een bord.

  7. Wanneer de tahdig 10 minuten heeft gerust leg je een bord op de pan en draai je de pan om. De tahdig ligt nu omgekeerd op het bord. Garneer de tahdig met noten, rozijnen, dadels, amandelschaafsel, koriander en drizzle er granaatappelsiroop over.

    Lekker met chunky geroosterde groenten of baharat kip (bij beide gerechten vervang je de couscous voor de tahdig).

Iraans eten
Perzische rijst

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.