Dandan noedels

Dandan noedels

Dandan noedels komen oorspronkelijk uit Sichuan, een provincie in het zuidwesten van China die bekendstaat om haar pittige keuken. Het gerecht werd vroeger letterlijk op straat verkocht: verkopers droegen een stok (een dandan genaamd) over hun schouders met aan de ene kant een mand met noedels en aan de andere kant een pan met saus. Vandaar dus ook de naam.

Traditioneel bestaat het gerecht uit noedels met een kruidige saus van gemalen (varkens)vlees, Sichuanpeper, chili-olie, sojasaus en tahin (sesampasta). De saus is dik, rijk en fiks pittig, met dat typische tintelende gevoel op je tong van de Sichuanpeper. Onze versie is wat milder en eenvoudiger, maar heeft nog steeds die heerlijke balans van zout, zoet, romig en fris.

Wat we er zo leuk aan vinden, is dat het gerecht eigenlijk overal net even anders wordt gemaakt. In sommige regio’s is de saus dunner en soepachtig, terwijl hij op andere plekken juist dik en rijk is. Wij houden zelf het meest van die romige variant waarin de noedels helemaal bedekt zijn met saus.

“Deze noedels zijn zo’n gerecht waar je na de eerste hap al weet: dit ga ik vaker maken... Vaak maken we dit recept als we iets kruidigs willen, maar geen zin hebben om lang in de keuken te staan. Terwijl alles in de wok gaart, ruimen we alvast een beetje op en snijden we de limoenpartjes.”

Pauline

Veelgestelde vragen over dit recept

  • Kan ik de tahinsaus van tevoren maken?

    Ja, dat kan heel goed! Bewaar hem in een potje in de koelkast, hij blijft zeker een paar dagen goed. Even roeren voor gebruik.

  • Welke noedels werken het beste?

    Wij gebruiken graag voorgegaarde ramen noedels, maar udon noedels of mie kan ook prima. Als je geen kant-en-klare voorgegaarde noedels hebt, maar gedroogde: kook deze dan eerst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat uitlekken en voeg daarna toe aan de wok.

  • Hoe voorkom ik dat de noedels aan elkaar plakken?

    Voeg ze pas toe als de saus goed warm is en blijf omscheppen. Een scheutje extra sesamolie helpt ook.

Crispy chili olie maken
Dandan noedels

Ingrediënten voor 4 personen

  • 400 gr ramen noedels (kant-en-klaar)
  • 300 gr kipgehakt
  • 600 gr Chinese kool
  • 1 rode paprika
  • 4 st. bosui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1,5 cm verse gember
  • 2 st. limoen
  • 1 bosje verse koriander
  • 2-4 el sesamolie
  • Peper en zout

Tahin saus

  • 2,5 el tahin
  • 1,5 el hoisinsaus
  • 3 el sojasaus
  • 1 el mirin
  • 1 el crispy chili olie
  • 1 el honing
  • Sap van 1 limoen
  • 100-120 ml water
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Snijd de bosui en knoflook beide fijn. Houd de helft van de bosui apart voor de topping. Maak de gember schoon en hak fijn. Halveer de paprika, verwijder de zaadlijsten en snijd in dunne reepjes. Snijd de Chinese kool in dunne reepjes.

  2. Verhit een flinke scheut sesamolie in een diepe koekenpan of wok. Bak de bosui en knoflook 2-3 minuten op hoog vuur. Schep de gember erdoor en bak kort mee. Voeg het kipgehakt toe en bak dit al omscheppend goudbruin.

  3. Voeg de paprika en Chinese kool toe en bak nog 5 minuten mee op middelhoog vuur.

  4. Meng ondertussen de sojasaus, mirin, tahin, crispy-olie, honing, hoisinsaus, limoensap en 100 à 120 milliliter water in een kom en schenk over het gehakt. Roer goed door en laat 3-4 minuten zachtjes koken.

  5. Schep de noedels erbij en verhit mee tot warm, schep af en toe om.

    Let op: als je geen kant-en-klare voorgegaarde noedels hebt, maar gedroogde: kook deze dan eerst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar. Laat uitlekken en voeg daarna toe aan de wok.

  6. Breng de noedels verder op smaak met een kneepje limoensap, peper en zout. Hak de koriander fijn. Serveer de noedels in diepe borden en garneer met bosui, koriander en partjes limoen.

Dandan noedels
Dandan noedels

Variatietips

  • Geen fan van kipgehakt? Gebruik varkensgehakt, rundergehakt of verkruimelde tofu, dat past er ook perfect bij.
  • Voor extra pit kun je wat extra crispy chili olie toevoegen of wat sriracha erdoor roeren.
  • Liever wat meer groenten? Voeg wat wortel, paksoi of taugé toe op het einde.
  • Maak het vegetarisch door de hoisinsaus te vervangen door een vegetarische variant en het gehakt door gebakken tempeh- of tofublokjes.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (6 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Kerstmenu

Stuur me de recepten!