hartige wentelteefjes

Hartige wentelteefjes met spek, kaas en maple syrup

Ik ben werkelijk gek op wentelteefjes. Ik doe eerlijk gezegd nooit zo mijn best op mijn ontbijt. Eerder schreef ik over het feit dat ik heel langzaam op gang kom ’s ochtends. Wanneer je dan eerst in pannen moet roeren begint een dag voor mij nog later. Mijn ontbijtvariatie bestaat dan ook uit yoghurt met muesli, een cracker of wanneer het wat kouder weer wordt havermoutpap. Maar wanneer het weekend begint kan ik nog wel eens zin hebben in het maken van wentelteefjes. Meestal maak ik de traditionele met suiker en kaneel. Maar deze hartige wentelteefjes zijn echt een super leuke variant op de bekende suiker en kaneel wentelteefjes.

Het geweldige aan wentelteefjes maken is dat je bijna altijd alle ingrediënten in huis hebt. Bijna. Want wij hebben met regelmaat een brood tekort. Daar heb ik dus iets op gevonden! Wentelteefjes gemaakt van afbakbrood werkt namelijk fantastisch. Het haalt een beetje het nowaste idee onderuit, dat je oud brood toch nog gebruikt om iets lekkers van te maken. Maar omdat wij toch al nooit brood over hebben maakt dat voor ons niet veel uit. Dat afbakbrood bak je dus niet af. Je snijdt gewoon plakken en legt ze in het beslag. Bakken in de pan en klaar. Ik heb dit natuurlijk een keer in een moment ontdekt dat er niets in huis was en ik te belabberd was het brood af te bakken! Ik gebruik overigens ook langhoudbare melk uit een eenpersoons drinkpakje.

En hoe maak je dan een hartige wentelteefjes? Gewoon zoals je ook een suiker en kaneel wentelteefje zou maken. Maar dan met hartige ingrediënten. Het beslag maak je nog steeds met een ei en melk, maar je voegt er geraspte kaas en tijm aan toe. Vervolgens wikkel je een plakje spek om het sneetje brood en hup in de pan. Beetje honing om te garneren en smullen maar.

hartige wentelteefjes

hartige wentelteefjes

Ingrediënten (voor 4 personen)
8 sneetjes oud brood, bijvoorbeeld zuurdesembrood (of afbakbrood)
200 ml melk
1 ei
60 gr geraspte jonge kaas
8 plakjes spek
1 verse takje tijm
4 el maple syrup (garneren)
zout en peper

Zo maak je het
Doe de melk, het ei, de verse tijmblaadjes en de geraspte kaas in een mengkom en meng goed door elkaar. Breng op smaak met zout en peper. Giet over in een bord met hoge rand en leg de sneetjes brood in het mengsel. Laat 3 minuten weken en keer het brood om.

Wikkel de spekplakjes om het brood. Om elk sneetje 1 plakje.

Smelt boter in een koekenpan en leg de sneetjes in de pan. Waarschijnlijk moet je ze in 2 delen bakken. Bak tot dat het spek mooi bruin wordt, keer de wentelteefjes om en bak opnieuw bruin.

Verdeel de hartige wentelteefjes over de borden. Garneer met nog wat verse tijm en een lekkere drizzle maple syrup.

hartige wentelteefjes

hartige wentelteefjes

Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Wat vind jij van dit recept?

4.8 (5 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Brood en deeg Lunch Ontbijt

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in