Key lime pie
Dit key lime pie recept kon niet achterblijven na het succes van de citroen meringue taart. In plaats van citroen maken we nu een versie met limoen. Een limoen taart dus. In Amerika zie je deze vaak op de kaart staan en dan heet het een Key lime pie. Daar wordt hij gemaakt met limoen, gecondenseerde melk en slagroom. De key lime is dus een bepaald type limoen dat vooral in de Zuid Amerikaanse, Mexicaanse en Caribische keuken gebruikt wordt. En ze worden verbouwd in de Florida Keys. Vandaar de naam key lime pie dus.
Limoen taart
Wij gebruiken gewoon de limoenen die je hier bij de groenteboer kunt kopen. Dus officieel is het misschien geen Key Lime pie. Het is meer een limoen meringue taart, want in plaats van slagroom kiezen we voor eiwitschuim. Je houdt namelijk eiwitten over en we vinden het zonde om dit weg te gooien. Dus maken we een heerlijke friszoet meringue van voor als topping op de taart. Win-win toch?
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 8 -10 pers.
- 200 gr (kokos)koekjes
- 100 gr boter
- 1 blikje gecondenseerde melk
- 4 limoenen
- 4 eieren (gesplitst)
Meringue
- 100 gr eiwit
- 50 gr poedersuiker
- 150 gr suiker
- 50 ml water
Materialen
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht).
We beginnen met de koekjesbodem. Laat de boter smelten in een pannetje. Verkruimel de koekjes in een keukenmachine.
Bekleed de vorm met een velletje bakpapier. Strooi de koekkruimels erin en voeg de gesmolten boter toe. Meng het door elkaar met een lepel.
Zodra alle koekkruimels nat zijn van de boter, kun je ze aandrukken met de bolle kant van een lepel. Laat de koekbodem opstijven in de koelkast.
Splits de eieren en bewaar het eiwit. Klop de eidooiers luchtig met de gecondenseerde melk in een keukenmachine.
Was de limoen en voeg de rasp van 1 limoen bij het mengsel.
Pers alle 4 de limoenen (120 ml) uit en giet het sap bij het eimengsel.
De vulling is klaar als het een egaal mengsel is op yoghurtdikte.
Giet het mengsel in de vorm.
Bak de limoentaart in ongeveer 15 minuten af, totdat de vulling stevig is. Laat de taart vervolgens afkoelen en zet hem dan in de koelkast zodat hij verder kan opstijven.
Zo maak je de meringue
Voor de meringue-topping maken we deze keer gebruik van een Italiaans schuim, dit is een kookschuim.
Verhit de suiker met het water in een steelpan. Laat het op een zacht vuur borrelen tot het de 120 graden heeft bereikt. De suikerstroop mag niet bruin kleuren.
Klop in de tussentijd 100 gr eiwit met de poedersuiker luchtig in een keukenmachine.
Giet de suikerstroop er geleidelijk bij en klop net zolang tot je stevige pieken hebt.
Verdeel het mengsel in toefjes over de limoentaart en kleur het schuim met een gasbrandertje.
Bewaar de limoen meringue taart in de koelkast tot gebruik.
Tips voor het maken van de key lime pie
- Je kunt de limoen meringue taart in 2 fases maken, eerst de bodem + de vulling en later het Italiaans schuim.
- Italiaans schuim is steviger dan Frans eiwitschuim dat ik voor de citroentaart heb gebruikt.
- Je kunt ook slagroom als topping doen.
- Hou je eiwitschuim over? Bak er dan meringues van. Dit doe je door kleine hoopjes gedurende 2 uur af te bakken op 100 graden.
- De taart blijft ongeveer 3 dagen goed in de koelkast.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in