Ravigottesaus
Ravigottesaus is een klassieker uit de Franse keuken, die vaak wordt geserveerd als een frisse, kruidige saus bij verschillende gerechten – zoals vis of vlees. De saus komt oorspronkelijk uit de Franse keuken en staat bekend om z’n heldere, kruidige smaak. Je maakt ‘m met fijngehakte verse kruiden, kappertjes, sjalot, en een vinaigrette-basis van olijfolie en witte wijnazijn. De romige structuur komt niet alleen van die olie, maar ook van een hardgekookte eidooier.
Waar eet je ravigottesaus bij?
De naam ‘ravigotte’ zou afgeleid zijn van het Franse werkwoord ‘ravigoter’, wat zoiets betekent als ‘vernieuwen’ of ‘opfleuren’. Past perfect, omdat deze saus er heel goed in is om gerechten een levendige, frisse draai te geven.
Ravigottesaus wordt traditioneel geserveerd bij koude vleesgerechten, zoals rosbief of kalfstong, en vaak bij gepocheerde of gefrituurde vis (kibbeling!). De saus past trouwens ook héél goed bij gekookte eieren of als dressing over een aardappelsalade. Wij vinden ’t trouwens ook een hele lekkere toevoeging aan sandwiches en wraps.
De nieuwste recepten in je inbox?
Ja, dat wil ik!De nieuwste recepten in je inbox?
We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.
Ingrediënten voor 1 bakje
- 200 ml olijfolie
- 50 ml witte wijnazijn
- 1 hardgekookte eidooier
- 1 sjalot
- 1 el kappertjes
- 1 tl mosterd
- 10 gr verse kervel
- 10 gr verse bieslook
- 10 gr verse peterselie
- Peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Doe de azijn in een kom en voeg de mosterd en wat peper en zout toe. Meng goed door elkaar met een garde.
Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe, terwijl je stevig blijft roeren. Zo krijg je een gebonden saus.
Hak de groene kruiden fijn. Pel en snipper het sjalotje heel fijn. Prak de dooier met een vork. Voeg dit samen met de kappertjes bij de vinaigrette. Meng kort door elkaar.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download het gratis ebook vol herfstrecepten
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in