ravigottesaus

Ravigottesaus

Ravigottesaus is een klassieker uit de Franse keuken, die vaak wordt geserveerd als een frisse, kruidige saus bij verschillende gerechten – zoals vis of vlees. De saus komt oorspronkelijk uit de Franse keuken en staat bekend om z’n heldere, kruidige smaak. Je maakt ‘m met fijngehakte verse kruiden, kappertjes, sjalot, en een vinaigrette-basis van olijfolie en witte wijnazijn. De romige structuur komt niet alleen van die olie, maar ook van een hardgekookte eidooier.

Waar eet je ravigottesaus bij?

De naam ‘ravigotte’ zou afgeleid zijn van het Franse werkwoord ‘ravigoter’, wat zoiets betekent als ‘vernieuwen’ of ‘opfleuren’. Past perfect, omdat deze saus er heel goed in is om gerechten een levendige, frisse draai te geven.

Ravigottesaus wordt traditioneel geserveerd bij koude vleesgerechten, zoals rosbief of kalfstong, en vaak bij gepocheerde of gefrituurde vis (kibbeling!). De saus past trouwens ook héél goed bij gekookte eieren of als dressing over een aardappelsalade. Wij vinden ’t trouwens ook een hele lekkere toevoeging aan sandwiches en wraps.

ravigottesaus
ingrediënten kruiden
Nieuwsbrief icoon

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 1 bakje

  • 200 ml olijfolie
  • 50 ml witte wijnazijn
  • 1 hardgekookte eidooier
  • 1 sjalot
  • 1 el kappertjes
  • 1 tl mosterd
  • 10 gr verse kervel
  • 10 gr verse bieslook
  • 10 gr verse peterselie
  • Peper en zout

Zo maak je het

  1. Doe de azijn in een kom en voeg de mosterd en wat peper en zout toe. Meng goed door elkaar met een garde.

  2. Voeg druppelsgewijs de olijfolie toe, terwijl je stevig blijft roeren. Zo krijg je een gebonden saus.

  3. Hak de groene kruiden fijn. Pel en snipper het sjalotje heel fijn. Prak de dooier met een vork. Voeg dit samen met de kappertjes bij de vinaigrette. Meng kort door elkaar.

ravigottesaus

Wat vind jij van dit recept?

3.3 (3 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven. Ze begint haar dag graag met een lekker ontbijt én een kop koffie, en ze kan de hele dag nadenken over wat er 's avonds op het menu staat.
More About Us

Dit recept bewaren?

Klik op ‘bewaar’ en sla het recept op in je lijst met favorieten.

Tags

Basisrecepten Franse recepten Vegetarische recepten Saus, dressing, dips

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in