Nuoc cham saus

Nuoc cham: Vietnamese saus

Nuoc cham is een Vietnamese saus die zo’n beetje alles lekkerder maakt. Het is een mix van vissaus, limoensap, knoflook, rode peper en een beetje suiker: zout, zuur, pittig én zoet. Perfect in balans, en ideaal als dressing, dipsaus of marinade. Je komt nuoc cham vaak tegen bij springrolls.

Nuoc cham: een Vietnamese allemansvriend

Nuoc cham komt dus oorsprokelijk uit Vietnam en is daar een echte allemansvriend in de keuken. Je vindt het op bijna elke eettafel, net zoals wij mayonaise of mosterd op tafel zetten. De saus wordt vaak geserveerd bij vlees of vis van de grill, loempia’s, noedelgerechten of salades. Eigenlijk bij allerlei Aziatische gerechten waar je een frisse, pittige kick bij kunt gebruiken!

Nuoc cham saus
garnalen piri piri

Ingrediënten

  • 2 tenen knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 el rietsuiker
  • Sap van een halve limoen
  • 2 el vissaus
  • 2 el rijstazijn
  • 2 el water

Materiaal

  • hakmolentje van de keukenmachine
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

  1. Maak ondertussen de nuoc cham. Haal de schil van de knoflook en hak fijn. Snijd de rode peper fijn (wanneer je niet van pittig eten houdt, haal dan eerst de zaadjes uit de rode peper).

    Doe de knoflook, peper, suiker, vissaus, het sap van de limoen, water en de rijstazijn in het hakmolentje van de keukenmachine en hak fijn. Zet tot gebruik in de koelkast.

Variatietips

Je kunt de klassieke nuoc cham een twist geven door bijvoorbeeld geraspte wortel, fijngehakte pinda’s of wat gember toe te voegen.

Vietnamese gehaktballetjes

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (2 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in