
Nuoc cham: Vietnamese saus
Nuoc cham is een Vietnamese saus die zo’n beetje alles lekkerder maakt. Het is een mix van vissaus, limoensap, knoflook, rode peper en een beetje suiker: zout, zuur, pittig én zoet. Perfect in balans, en ideaal als dressing, dipsaus of marinade. Je komt nuoc cham vaak tegen bij springrolls.
Nuoc cham: een Vietnamese allemansvriend
Nuoc cham komt dus oorsprokelijk uit Vietnam en is daar een echte allemansvriend in de keuken. Je vindt het op bijna elke eettafel, net zoals wij mayonaise of mosterd op tafel zetten. De saus wordt vaak geserveerd bij vlees of vis van de grill, loempia’s, noedelgerechten of salades. Eigenlijk bij allerlei Aziatische gerechten waar je een frisse, pittige kick bij kunt gebruiken!


Ingrediënten
- 2 tenen knoflook
- 1 rode peper
- 1 el rietsuiker
- Sap van een halve limoen
- 2 el vissaus
- 2 el rijstazijn
- 2 el water
Materiaal
- hakmolentje van de keukenmachine
Scherm aanhouden tijdens het koken
Maak ondertussen de nuoc cham. Haal de schil van de knoflook en hak fijn. Snijd de rode peper fijn (wanneer je niet van pittig eten houdt, haal dan eerst de zaadjes uit de rode peper).
Doe de knoflook, peper, suiker, vissaus, het sap van de limoen, water en de rijstazijn in het hakmolentje van de keukenmachine en hak fijn. Zet tot gebruik in de koelkast.
Variatietips
Je kunt de klassieke nuoc cham een twist geven door bijvoorbeeld geraspte wortel, fijngehakte pinda’s of wat gember toe te voegen.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in