chimichurri recept

Chimichurri

Chimichurri is zo’n sausje dat alles lekkerder maakt. Deze kruidige, pittige saus komt oorspronkelijk uit Argentinië en wordt daar vooral geserveerd bij gegrild vlees. Maar wij gebruiken ‘m bij vanalles: over gegrilde groenten, bij gebakken vis, taco’s met biefstuk of zelfs gewoon als dip met wat brood. Het is fris, pittig, kruidig én supersnel gemaakt.

Geen fan van koriander? Laat de koriander weg en gebruik dan alleen peterselie.

Tip van Pauline

Chimichurri zelf maken: super makkelijk

Wat chimichurri zo lekker maakt, is de combinatie van verse kruiden, azijn en een beetje pit van de chilipeper. Je maakt het in een paar minuten met de staafmixer en je hebt meteen een smaakbommetje dat allerlei gerechten opfleurt. Je kunt het helemaal naar je eigen smaak tweaken: meer knoflook, extra chili, wat citroensap erbij… het kan allemaal.

chimichurri maken
chimichurri biefstuk

Ingrediënten voor 1 bakje

  • 1 chilipeper
  • 2 teentjes knoflook
  • 10 gr verse peterselie
  • 10 gr verse koriander
  • 2,5 el rode wijnazijn
  • 60 ml olijfolie
  • peper en zout

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je chimichurri

  1. Doe de koriander, bladpeterselie, chilipeper (zonder zaadjes, of wel als je het extra pittig wil), knoflook, 60 ml olie en azijn in het hakmolentje van de staafmixer en hak tot dat er een gladde massa ontstaat.

  2. Breng de chimichurri op smaak met peper en zout en mix opnieuw, zodat alles goed gemengd is.

Variatietips

  • Laat de koriander weg als je daar niet van houdt en gebruik dan alleen peterselie
  • Voeg wat citroensap toe voor een extra frisse touch
  • Liever mild? Gebruik een halve chilipeper of laat die helemaal weg
  • Meng wat (heel fijngehakte!) sjalot of rode ui door de saus voor extra bite
  • Lekker door een beetje yoghurt voor een romige chimichurri-dip

Bewaartip

Bewaar chimichurri in een schoon potje in de koelkast. Je kunt het tot 5 dagen goed houden. Roer voor gebruik even goed door, de olie kan zich wat afscheiden.

Veelgestelde vragen over chimichurri

chimichurri recept

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

5.0 (1 stem)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten