Groentesaus
Weet je nog, vroeger? Van die dampende schalen bloemkool of broccoli met zo’n romige, zachte groentesaus erover? Wij kregen het thuis standaard als er groenten op tafel stonden. En om eerlijk te zijn keken we altijd het meeste uit naar die saus… Zin om zelf te maken? Wij hebben een lekker recept voor je. Perfect als je, net als wij, soms nog een beetje terugverlangt naar die vertrouwde smaken van vroeger.
Zelf groentesaus maken? Zo gedaan!
Met maar een paar basisingrediënten maak je deze gezonde groentesaus helemaal zelf. Geen pakje, geen poedertje. Gewoon een klassieke bechamelsaus met verse bieslook en peterselie. Heerlijk bij bloemkool, broccoli, sperziebonen of over een ovenschotel. En het fijne is: als je dit trucje eenmaal onder de knie hebt, kun je eindeloos variëren met andere smaken.
Ingrediënten voor 1 pannetje
- 25 gr roomboter
- 30 gr bloem
- 300 ml melk
- 7 gr verse bieslook
- 7 gr verse peterselie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Laat de boter smelten in een steelpan. Doe dit voorzichtig en zorg dat de boter niet bruin kleurt.
Voeg de bloem toe en roer het met een pollepel door elkaar. Laat de bloem op een zacht vuur een paar minuten garen. Het mengsel dat je nu krijgt heet een roux. De roux is klaar als deze een beetje wit uitslaat en zanderig aanvoelt. Als je een beetje tussen je vingers neemt, moet het droog aanvoelen net als zand. Pas op, want het kan nog heet zijn!
Meng met een garde beetje voor beetje de koude melk bij de roux, totdat er een gladde saus ontstaat. Laat het een paar minuten zachtjes koken terwijl je blijft roeren.
Hak de groene kruiden fijn en voeg toe aan de saus. Breng de groentesaus op smaak met peper en zout.
Bewaartip
Heb je wat saus over? Giet het in een potje dat je goed kunt afsluiten en bewaar in de koelkast. Je kunt de saus tot 3 dagen later nog opnieuw opwarmen. Voeg eventueel een klein scheutje melk toe bij het verwarmen om hem weer mooi smeuïg te maken.
Variatietips
- Voeg een snufje nootmuskaat of een klein beetje mosterd toe.
- Voor een kaassaus: roer op het einde wat geraspte (oude) kaas door de saus.
- Geen bieslook of peterselie in huis? Probeer eens met dragon of dille. Dat laatste is ook heel lekker bij vis.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in
