Tiramisu pavlovataart met koffiesiroop
Ben je klaar voor de meest luxe taart ooit – die je gewoon zelf in je eigen keuken kunt bakken? Deze tiramisu pavlovataart met koffiesiroop is echt een pláátje om te zien – en een feestje om op te eten. Stel je voor: lagen van luchtige meringue, rijke mascarpone, doordrenkt met espresso van L’OR, en een vleugje amandelaroma. Dit is een dessert dat de perfecte balans heeft tussen zoet en licht bitter, met een textuur die zowel knapperig als romig is.
Deze pavlovataart wordt éxtra lekker met koffie
Deze tiramisu pavlovataart is een echt meesterwerkje van smaken en texturen. De meringuebasis, gemaakt van eiwitten en suiker, zorgt voor krokante laagjes, waar de mascarponevulling, verrijkt met espresso en amandel-aroma, supergoed tussen past. De bijzondere smaak van deze pavlovataart komt van de koffiesiroop, die we maken op basis van sterke espresso, gezet met L’OR Lungo Estremo koffiecapsules. Een gedurfde en donker gebrande melange, met kruidige tonen voor een krachtige en volle koffie-ervaring.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten 6-8 personen
- 160 ml espresso (L'OR Lungo Estremo)
- 6 eieren (maat M)
- 500 gr mascarpone
- 500 ml slagroom
- 160 + 270 + 15 gr fijne suiker
- 270 gr poedersuiker
- 21 gr espresso-poeder (6 zakjes)
- 1 el amandel-aroma
- 75 gr chocolade
- 12 lange vingers
Materiaal
- Mixer
- 3 bakplaten
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Maak de koffiesiroop. Zet 160 milliliter espresso (L’OR Lungo Estremo). Schenk over in een steelpannetje, voeg 160 gram suiker toe en 1 eetlepel amandel-aroma toe. Breng al roerend aan de kook en laat de suiker in zijn geheel smelten. Na 5 à 7 minuten zie je dat het mengsel dikker wordt. Zet het vuur uit en laat de siroop afkoelen.
Breek 8 lange vingers alvast in stukjes en houd de overige 4 lange vingers heel, om later de bovenkant van de taart mee te versieren. Rasp de chocolade op een fijne rasp, kaasschaaf of dunschiller. Zet beide apart.
Verwarm de oven voor op 100 graden (boven- en onderwarmte).
Maak de meringue. Zeef het espresso-poeder en de poedersuiker door een fijne zeef en meng daarna door de suiker (270 gram).
Scheid zorgvuldig de eieren. We gebruiken voor dit recept alleen de eiwitten (met de dooiers kun je een ander lekker recept maken, zoals crème brûlée). Zorg dat je kom brandschoon is! Klop de eiwitten met een mixer op een lage stand tot ze gaan schuimen, klop dan 2 tot 3 minuten op halfhoge stand.
Voeg daarna lepel voor lepel de suiker toe. Houd elke keer 30 tellen tussen het toevoegen van de volgende lepel suiker, zo weet je zeker dat het eiwit de suiker goed heeft opgenomen. Mix wanneer alle suiker is toegevoegd nog 5 minuten door, totdat je een mooi glanzend dik schuim hebt. Als je de kom met meringue op zijn kop kunt houden, zonder dat de eiwitten eruit lopen, is de meringue klaar.
Teken met een potlood 3 rondjes van circa 22 cm op bakpapier (je kunt hier een springvorm voor gebruiken of een bord). Leg elk papier omgekeerd (zodat de potloodlijnen aan de onderkant zitten) op een bakplaat. Verdeel het eiwit gelijkmatig over de getekende cirkels op het bakpapier.
Schuif de bakplaten in de oven en laat de meringues ongeveer 2 uur drogen in de voorverwarmde oven op 100 graden. Zet daarna de deur op een kier, laat de bakplaten erin staan, en laat afkoelen (ongeveer 2-3 uur)
Tip: je kunt meerdere bakplaten tegelijkertijd boven elkaar in de oven te zetten, en op deze manier in één keer alle 3 de meringues laten drogen.
Mix voor de mascarponecrème de mascarpone, slagroom en 1 eetlepel (15 gram) suiker stijf.
Maak nu de pavlovataart. Leg één laag meringue op een bord of taartplateau. Verdeel er 1/3 van de mascarpone slagroom over, bestrooi met stukjes lange vingers en geraspte chocolade, leg de tweede meringue laag er op en herhaal de stappen. Leg de laatste laag meringue er op, top af met de mascarponecrème, de hele lange vingers, chocolade en lekker veel koffiesiroop.
Tip: de meringue-lagen kunnen snel breken, haal ze dus voorzichtig van het bakpapier.
Dit bericht is tot stand gekomen in samenwerking met L’OR. Lees hier onze disclaimer.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in