Picanha uit de oven met paprika-salsa
Deze picanha uit de oven met paprika-salsa is een feestje van Braziliaanse smaken. Picanha, ook wel staartstuk genoemd, is een prachtig stuk rundvlees dat met name in Zuid-Amerika erg populair is. Bestel ‘m bij je slager of online, en rooster hem low and slow in de oven. Maar niet voordat je ‘m eerst marineert in een smaakvolle mix van paprikapoeder, cayennepeper, venkelzaad, knoflook, limoensap en olijfolie. Vervolgens wordt de picanha langzaam geroosterd in de oven totdat het vlees sappig en mals is, terwijl de vetlaag knapperig wordt.
Hoofdgerecht voor een grote groep
Daarbij serveren we een frisse paprikasalsa, van rode ui, paprika, tomaten, rode peper en een mix van kruiden. Geniet van de smaak van Brazilië in je eigen keuken, zodat je tafelgenoten massaal Obrigado! roepen (dat is Portugees voor bedankt!). Dit gerecht is ideaal om te serveren als je een grote groep gasten over de vloer krijgt. Je kunt er heel makkelijk dunne plakjes vanaf snijden en serveren met de lekkere salsa. Perfect voor de feestdagen.
Picanha kerntemperatuur
Om het vlees op precies de juiste garing te krijgen, maken we gebruik van een kernthermometer. Als de kerntemperatuur bereikt is, weet je zeker dat het vlees perfect gegaard is. De kerntemperatuur van picanha is 57 graden Celsius.
De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 6-8 personen
- 2 kg pincanha (met mooie egale vetlaag)
- 2 tl paprikapoeder
- 1 tl cayennepeper
- 3 tl venkelzaad
- 1 tl + 1 tl grof zeezout
- 1 teen knoflook
- 1 limoen
- olijfolie
Voor de salsa
- 1 rode ui
- 1 rode paprika
- 0.5 gele paprika
- 2 tomaten
- 1 rode peper
- 2 takjes platte peterselie
- 2 takjes koriander
- 1 takje basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 1 limoen
- Peper en zout
Materiaal
- ovenbestendige grote koekenpan
- kerntemperatuurmeter (optioneel)
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Stamp het venkelzaad in de vijzel. Pers de teen knoflook uit boven de vijzel. Voeg het zout toe en stamp tot een gladde pasta. Voeg de paprikapoeder en cayennepeper toe. Meng door elkaar en rasp de schil van de limoen boven de vijzel.
Dep de picanha droog met keukenpapier en snijd het vet kruislings in. Wrijf het vlees rondom in met de kruiden. Wrijf nog 1 tl extra zoutvlokken in het vet. Laat 1 uur rusten op kamertemperatuur en dep daarna goed droog met keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 100 graden (hetelucht).
Verhit in een ovenbestendige koekenpan 2 el olijfolie. Bak het vlees op de vetkant 10 minuten op halfhoog vuur goudbruin. Draai het vlees om en bak nog eens 2 minuten. Zet de pan in de oven. Bak het vlees 45 minuten of tot de kerntemperatuur van het vlees 57°C is (voor medium gebakken). Bedruip de picanha regelmatig (om de 15 minuten) met het bakvet.
Maak de salsa. Pers de limoen uit. Snijd de paprika’s en tomaten in stukjes van 0,5 centimeter. Hak de rode peper in dunne ringetjes en snipper de rode ui. Meng alles door elkaar. Hak de knoflook fijn en voeg samen met het limoensap toe. Breng de salsa verder op smaak met peper en zout.
Haal de pan met de picanha uit de oven. Neem het vlees uit de pan en laat het losjes afgedekt met aluminiumfolie op een warme plek ongeveer 10 minuten rusten.
Snijd het vlees in plakken, leg ze op een mooie schaal en schep de salsa er over. Hak de verse kruiden grof en strooi ze over het vlees.
Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Gratis ebook ontvangen?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in