Crème brûlée

Crème brûlée

Crème brûlée, what’s not to like? Bijna iedereen vindt dit romige vanille toetje wel lekker toch? Het is geen ingewikkeld dessert om te maken, maar je hebt wel een portie geduld nodig. De crème brûlée moet namelijk eerst stollen in de oven en daarna minimaal 3 uur koelen in de koelkast. Maar het is het wachten waard. Dat beloven we!

Crème brûlée VS crema catalana

Weet jij wat het verschil is tussen crème brûlée en crema catalana? Crème brûlée wordt gemaakt met slagroom en wordt vervolgens au bain marie gegaard in de oven. Crema catalana wordt gemaakt met melk en ingedikt op het vuur met behulp van een beetje maizena. Het is daardoor wat lichter. In de crema catalana zit naast vanille vaak ook nog een beetje steranijs en sinaasappel. Wat ze beide gemeen hebben is het knapperige suikerlaagje er bovenop. Die moet “krakken”, alleen dan is hij goed. Daarvoor heb je een brander nodig, die kan je in de betere kookwinkels kopen.

Crème brûlée
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

De nieuwste recepten in je inbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 5 eidooiers
  • 80 gr suiker
  • 500 ml slagroom
  • 1 vanillepeul
  • 4 el rietsuiker

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 130 graden (hetelucht).

  2. Verwijder het merg uit de vanille en doe dit samen met de slagroom in een steelpannetje. Verwarm de slagroom op een zacht vuur. Het vanillestokje gooi je niet weg, maar steek je in de suikerpot.

  3. Klop in de tussentijd de eidooiers met de suiker luchtig.

  4. Giet de warme slagroom op de geklopte eidooiers en meng het snel door elkaar met een garde.

  5. Verdeel het mengsel over 4 schaaltjes. Heb je liever een kleinere portie? dan kan je er 6 uithalen. Zet de schaaltjes in een ovenschaal of op een bakplaat met opstaande rand. Plaats de schaal in de oven. Giet heet water in de schaal tot ongeveer driekwart van de bakjes. Op deze manier wordt het au bain marie gegaard.

  6. Laat de crème brûlée in ongeveer 60 minuten stollen. Hij mag van binnen nog best een beetje wiebelig zijn.

  7. Laat de crème brûlée minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Het liefst een hele nacht.

  8. Verdeel een el rietsuiker over de crème brûlée en brand de suiker tot karamel met een gasbrander.

    Serveer meteen.

    PS van de eiwitten die je overhoudt kan je lekkere meringues maken

Crème brûlée
Crème brûlée

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (20 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.