
Crème brûlée
Ik zit in een crème brûlée fase. Ik at laatst de meest lekkere ever bij Ron Gastrobar Paris. En daarna kon ik alleen nog maar aan dit romige toetje denken. Dus ik dook meteen de keuken in om het zelf te maken. Het is geen ingewikkeld dessert, maar je hebt wel een portie geduld nodig. De crème brûlée moet namelijk eerst stollen in de oven en daarna minimaal 3 uur afkoelen in de koelkast. Maar het is het wachten waard. Dat beloof ik je!
Ik ben er ook eindelijk uit wat het verschil is tussen crème brûlée en crema catalana. Die laatste at ik vorige week in Barcelona en die viel enorm tegen. Crème brûlée wordt meestal gemaakt met slagroom en wordt vervolgens au bain marie gegaard in de oven. Terwijl crema catalana wordt gemaakt met melk en ingedikt wordt op het vuur met behulp van een beetje maizena. Het is daardoor wat lichter. In de crema catalana zit naast vanille vaak ook nog een beetje steranijs en sinaasappel. Wat ze beide gemeen hebben is het knapperige suikerlaagje er bovenop. Die moet “krakken”, alleen dan is hij goed. Ik weet niet of ik gewoon een slechte crema catalana te pakken had of dat ik gewoon meer een crème brûlée lover ben. In ieder geval is dit recept heerlijk.
Ingrediënten voor 4 personen
5 eidooiers
80 gr suiker
500 ml slagroom
1 vanille peul
4 el rietsuiker
Materialen
Gasbrander
Zo maak je het
Verwarm de oven voor op 130 graden (hete lucht).
Verwijder het merg uit de vanille en doe dit samen met de room in een steelpannetje. Verwarm de slagroom op een zacht vuur. Het vanillestokje gooi je niet weg, maar steek je in de suikerpot.
Klop in de tussentijd de eidooiers met de suiker luchtig.
Giet de warme slagroom op de geklopte eidooiers en meng het snel door elkaar met een garde.
Verdeel het mengsel over 4 schaaltjes. Heb je liever een kleinere portie? dan kan je er 6 uithalen.
Zet de schaaltjes in een ovenschaal of op een bakplaat met opstaande rand. Plaats de schaal in de oven. Giet heet water in de schaal tot ongeveer driekwart van de bakjes. Op deze manier wordt het au bain marie gegaard.
Laat de crème brûlée in ongeveer 60 minuten stollen. Hij mag van binnen nog best een beetje wiebelig zijn.
Laat de crème brûlée minimaal 3 uur opstijven in de koelkast. Het liefst een hele nacht.
Verdeel een el rietsuiker over de crème brûlée en brand de suiker tot karamel met een gasbrander.
Serveer meteen.
PS van de eiwitten die je overhoudt kan je lekkere meringues maken

De lekkerste gourmet recepten
Schrijf je in voor onze (ontzettend leuke) nieuwsbrief en ontvang ons (gratis!) e-book met de lekkerste gourmet-recepten + handige tips en tricks, sausjes & toetjes. Alles voor een onvergetelijke gourmet-avond.
We hebben de recepten en tips voor je op een rijtje gezet in een e-book. Perfect voor de feestdagen of andere gezellige avondjes met vrienden of familie.
ik wil het gratis e-bookWas het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!
Word gratis MEMBER van Uit Paulines Keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.
Meld je aan