Gecondenseerde melk cake

Gecondenseerde melk cake

We gaan vandaag voor een heerlijke gecondenseerde melk cake met citroen, een megalekkere traktatie bij de koffie of thee. Deze cake is romig en zacht van binnen, met een frisse citroensmaak en en krokante amandelen bovenop. Perfect voor een verjaardag, als er visite komt of gewoon als verwenmomentje tussendoor.

Dit is echt zo’n makkelijke cake die je maakt op een regenachtige middag. Terwijl de oven het zware werk doet, vult jouw huis zich langzaam met die zoete geur van warme cake. Om heel eerlijk te zijn: het is bijna onmogelijk om te wachten met aansnijden tot hij helemaal is afgekoeld…

Het fijne aan dit recept is dat het super simpel is, maar toch heel feestelijk oogt.

Pauline

Veelgestelde vragen over dit recept

Gecondenseerde melk cake
Gecondenseerde melk cake

Ingrediënten voor 16 plakjes

  • 250 gr bloem (+ extra voor bestuiven)
  • 10 gr bakpoeder
  • 275 gr roomboter (op kamertemperatuur)
  • 5 eieren
  • 75 gr kristalsuiker
  • 1 blikje gecondenseerde melk (van 400 gram)
  • 2 citroenen (rasp en 3 eetlepels sap)
  • 0,5 tl zout
  • 25 gr geschaafde amandelen
  • poedersuiker (voor garnering)

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven alvast voor op 180 graden (boven- en onderwarmte) of 160 graden (hetelucht). Vet een springvorm, tulbandvorm of cakevorm in met boter en bebloem de vorm. Schud het te veel aan bloem uit de vorm.

  2. Doe de boter en suiker in een kom en klop met een mixer in circa 5-8 minuten luchtig en wit. Voeg de gecondenseerde melk, zout, het citroensap en -rasp van 2 citroenen toe en klop nog circa 1-2 minuten goed door. Voeg dan één voor één de eieren toe en mix tussendoor opnieuw door.

  3. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom. Spatel tot een glad beslag.

  4. Giet het beslag in de vorm. Bak de cake in het midden van de oven in circa 45–50 minuten gaar. Dek eventueel de cake na 30 minuten af met een stuk aluminiumfolie (om te voorkomen dat de bovenkant te donker wordt). Test of de cake gaar is door er een satéprikker in te prikken; wanneer die er schoon uitkomt, is de cake gaar. Zo niet, zet de cake dan nog 5-10 minuten in de oven.

    Tip: dit recept maakten we in een tulband-springvorm, de baktijden voor een langwerpige cakevorm zullen iets anders zijn. Kijk daarom na circa 45 minuten even hoe het met de cake gaat.

  5. Rooster ondertussen het amandelschaafsel in een droge pan tot goudbruin, schud uit de pan op een bord en laat even afkoelen.

  6. Laat de gecondenseerde melk cake ongeveer 10 minuten afkoelen in de vorm. Stort hem daarna voorzichtig op een afkoelrooster en laat verder afkoelen. Bestrooi vlak voor het serveren met poedersuiker en het amandelschaafsel.

Variatietips

  • Vervang de citroen eens door sinaasappel of limoen voor een andere frisse twist.
  • Maak er een extra  feestelijke taart van door de cake horizontaal door te snijden en te vullen met lemon curd of mascarpone-crème.
  • Geen fan van amandel? Laat het weg of strooi er wat kokosrasp overheen voor een tropisch tintje.

Bewaartip

De cake blijft in een goed afgesloten doos/trommel of onder een stolp 3 tot 4 dagen lekker vers. Wil je hem langer bewaren? Snijd de cake in plakken en vries deze in. Zo kun je altijd een plakje uit de vriezer halen en laten ontdooien!

Gecondenseerde melk cake
Cake met gecondenseerde melk

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (12 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Recepten bewaren?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

 

Stuur me de recepten