
Lasagne puttanesca
Lasagne is bij ons thuis altijd een hit. Zo’n ovenschaal vol lekkere laagjes, een romige saus en een heerlijk gegratineerde bovenkant – wat wil je nog meer? Maar soms wil je nét even iets anders dan de klassieke versie met gehakt. En daar komt deze lasagne puttanesca met tonijn om de hoek kijken.
Lasagne puttanesca met tonijn: nét even anders
Puttanesca is een Italiaanse saus die bekend staat om zijn pittige, zoute en hartige smaak. Gemaakt op basis van tomaten met olijven, kappertjes, ansjovis en een beetje chili. Superveel smaak, zonder dat je daar veel moeite voor hoeft te doen. Door er tonijn aan toe te voegen, maak je er in een handomdraai een stevige en voedzame lasagne van.
Deze lasagne is ideaal als je een keer iets anders wil, maar wel dat vertrouwde lasagne-gevoel zoekt. De tomatensaus pruttelt lekker op het fornuis terwijl je een simpele bechamelsaus maakt. Dan is het alleen nog een kwestie van laagjes bouwen en de oven het werk laten doen. Serveer ‘m met een groene salade en misschien een knapperig stukje brood om de saus mee op te dippen.



De nieuwste recepten in je inbox?
De nieuwste recepten in je inbox?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten & meer.
Ingrediënten voor 4-6 personen
- 15 lasagnebladen (gedroogd of vers)
- 100 gr bloem
- 1 ltr volle melk
- 100 gr roomboter
- 2 blikjes tonijn-stukken (uitgelekt)
- 1 blikje ansjovis
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 800 gr tomaten uit blik
- 50 gr zwarte olijven, zonder pit (of gebruik gemengde olijven)
- 2 el kappertjes
- 100 gr geraspte Parmezaanse kaas
- 1 tl gedroogde oregano
- 0,5 tl chilivlokken
- 20 gr rucola (als garnering)
- 1 takje basilicum (als garnering)
- olijfolie
- peper en zout
Scherm aanhouden tijdens het koken
Zo maak je het
Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) of 180 graden (hetelucht).
Haal de schil van de ui en knoflook en hak ze fijn. Verhit een scheutje olijfolie in een koekenpan en fruit de ui en knoflook op laag vuur tot ze zacht zijn. Voeg de oregano, chilivlokken en ansjovis toe en laat de ansjovis smelten in de pan. Voeg de tomaten uit blik toe, breng op smaak met peper en zout, en laat de saus 15 minuten pruttelen tot deze iets indikt. Hak de olijven grof en voeg deze samen met de kappertjes toe aan de saus.
Maak de bechamelsaus door de boter in een pan te smelten. Voeg in één keer alle bloem toe en roer 2 minuten op middelhoog vuur door tot een gladde roux ontstaat. Haal van het vuur en voeg de melk geleidelijk toe en blijf goed roeren tot een gladde saus ontstaat. Zet terug op laag vuur en kook in tot een dikke saus. Voeg 50 gram geraspte Parmezaanse kaas toe en breng goed op smaak met peper en zout.
Tip: bechamelsaus heeft zonder peper en zout weinig smaak, voeg daarom beetje voor beetje peper en zout toe en blijf proeven, tot je tevreden bent. Let op: de ansjovis, olijven, kappertjes en Parmezaanse kaas zijn natuurlijk ook al zout, dus maak het niet té.
Schep ⅔ van de béchamelsaus door de puttanescasaus, de rest bewaar je voor de bovenkant van de lasagne. Schep een laagje puttanescasaus op de bodem van een ovenschaal. Leg er lasagnevellen op zodat de saus volledig bedekt is, verdeel opnieuw een laag saus over de lasagnebladen, gevolgd door een beetje tonijn en een deel van de resterende Parmezaanse kaas.
Herhaal dit proces totdat je ongeveer 4-5 laagjes hebt. Schenk de resterende béchamelsaus over de bovenkant.
Let op: tussen de pastalaagjes hoef je niet zoveel saus te doen, gewoon 2-3 eetlepels, dat doen Italianen namelijk zelf ook niet. Hoe meer laagjes pasta je maakt, hoe steviger (en mooier snijdbaar) de lasagne wordt.
Bak de lasagne in het midden van de oven tot de bovenkant mooi goudbruin is en de lasagne bladen gaar zijn. Als je gedroogde lasagnevellen hebt gebruikt, duurt dit ongeveer 40 minuten. Heb je verse lasagnebladen gebruikt, check dan na 25 minuten al of je lasagne al klaar is.
Tip: zet de oven eventueel de laatste 5 minuten op de grillstand voor een extra mooie bruine bovenkant.
Laat de lasagne zeker 5-10 minuten rusten voor het aansnijden. Garneer met rucola en verse basilicum voor het serveren.
Variatietips
- Extra gezond? Gebruik volkoren lasagnebladen, en vervang de melk voor een magere melk met minder vet.
- Extra romig? Roer een deel van de bechamelsaus door de tomatensaus voor een zachtere, romigere structuur.
- Lekker knapperig? Bestrooi de bovenkant met een mengsel van Parmezaanse kaas en panko voor een extra krokante korst.
- Fris accent? Serveer de lasagne met een handje rucola en verse basilicum.
Bewaartip
Deze lasagne puttanesca smaakt de volgende dag misschien nog wel beter! Bewaar ‘m afgedekt in de koelkast en warm op in de oven op 160 graden, tot goed warm. Je kunt ‘m ook invriezen, handig als je een portie over hebt of vooruit wil koken.


Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.
Recepten bewaren?
Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:
- Download gratis ebooks
- Bewaar je favoriete recepten
- Voeg je recepten toe aan collecties
- Maak een weekmenu
- Stel je persoonlijke voorkeuren in