Italiaanse meringue

Italiaanse meringue

Heb jij al eens Italiaanse meringue gemaakt? Dit recept voor luchtig, zoet (en vooral stabiel) eiwitschuim is handig om onder de knie te hebben als thuisbakker.

Wat is Italiaanse meringue?

Voordat we beginnen, is het belangrijk om te weten wat Italiaanse meringue precies is. In tegenstelling tot de klassieke Franse meringue, die wordt gemaakt door eiwitten op te kloppen met suiker, wordt de Italiaanse variant bereid door een hete suikersiroop toe te voegen aan luchtig geklopte eiwitten. Je noemt het daarom ook wel kookschuim. Door de hete suikersiroop in een dunne straal erbij te doen, krijg je een gladde, stabiele meringue – die perfect is voor bijvoorbeeld botercrème, als een taart topping, of als basis voor macarons.

Essentiële tools voor Italiaanse meringue

Om aan de slag te gaan met Italiaanse meringue, heb je slechts een paar essentiële tools nodig. Een keukenmachine of handmixer is cruciaal om de eiwitten luchtig op te kloppen. Zorg voor een superschone vetvrije kom! Een sauspan en een suikerthermometer om de suikersiroop tot de juiste temperatuur te brengen, plus eventueel een spuitzak om je creaties later te versieren.

suikersiroop maken
Italiaanse meringue
Italiaanse meringue

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja, dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten voor 1 portie

  • 100 gr eiwit
  • 50 gr poedersuiker
  • 150 gr suiker
  • 50 ml water

Materiaal

Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van een suikersiroop. Die maak je door het water met de suiker te verwarmen tot 121 graden. Gebruik hiervoor een suikerthermometer.

  2. Klop in de tussentijd de eiwitten met de poedersuiker tot half stijve pieken.

  3. Druppel beetje bij beetje de suikersiroop bij de eiwitten en klop net zolang totdat er een stevig eiwitschuim ontstaat. Het schuim is klaar als het glanst, stevig is en de kom niet meer heet aanvoelt.

Italiaanse meringue
Italiaanse meringue

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

0 (0 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download gratis ebooks
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in