Meringue Botercreme

Meringue Botercreme

Er wordt mij vaak gevraagd wat voor vulling ik in mijn taarten gebruik. En wat er nu precies op een cupcake zit. Meestal gebruik ik Swiss meringue botercrème. Dit is een mengsel van eiwit, boter en suiker. Ok…, het is niet zo goed voor de lijn maar het is wel een ontzettend lekkere taartvulling. Deze botercrème wordt ook wel de 1-2-3 crème genoemd, dat komt omdat dit de verhoudingen zijn van de ingrediënten. Zelf gebruik ik altijd iets minder suiker, omdat ik het anders te zoet vind. Je ziet ook wel eens recepten voor botercreme die enkel uit boter en suiker bestaan, dat vind ik zelf minder lekker in een taart. Maar dit recept is echt lekker en niet moeilijk om te maken. En heb je wat over? Dan kan je het heel gemakkelijk invriezen.

Meringue Botercreme
Meringue Botercreme
feest pauline en annika

We zijn genomineerd!

We zijn genomineerd voor website van het jaar 2023! Help jij ons deze mooie titel binnen te slepen? Stem op ons en maak kans op mooie prijzen.

Stemmen

Ingrediënten voor 2 lagen vulling 20 cm taart of voor 12 cupcakes

  • 80 gr eiwit (liefst gepasteuriseerd)
  • 130 gr suiker (officieel is het 160 gr)
  • 240 gr roomboter (kamertemperatuur)
  • 1 tl vanille extract

Zo maak je het

  1. Verwarm de suiker en het eiwit au bain marie (dat wil zeggen in een kom die op een pan met kokend water staat). Zorg ervoor dat de kom het water niet raakt. Roer het mengsel gedurende 5 minuten totdat de suiker opgelost is, dit kan je voelen door een beetje eiwit tussen je duim en wijsvinger te wrijven, je mag geen korrels meer voelen.

  2. Zodra de suiker opgelost is, mix je dit mengsel voor ongeveer 10 minuten in je keukenmixer. De bedoeling is dat het mengsel hierdoor afkoelt en dat de eiwitten stijf worden. Je moet de kom op zijn kop kunnen houden.

  3. Vervolgens voeg je klontje voor klontje de boter toe. De boter mag niet te zacht zijn, anders smelt deze, maar moet wel op kamertemperatuur zijn. Voeg het vanille extract toe en mix het mengsel ongeveer 10 minuten. De boter en eiwitten moeten samen een romige massa worden. En klaar is je botercrème.

Eventueel kan je de botercrème nog een smaakje geven. Hier een aantal suggesties:

Chocolade crème
Voeg 50 gram gesmolten en afgekoelde witte of bruine chocolade toe.

Frambozen crème:
Voeg 100 gram gepureerde en gezeefde frambozen toe.

Mokka crème
Voeg een zakje oploskoffie toe, dat je mengt met een el water.

Citroen crème
Voeg een el lemoncurd toe of de rasp van een biologische citroen.

Meringue Botercreme
Meringue Botercreme

Wat vind jij van dit recept?

3.5 (303 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Franse recepten Saus, dressing, dips

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in