croquembouche

Croquembouche maken (soesjestoren)

Een croquembouche maken is een leuke uitdaging, maar zeker het proberen waard. Deze mooie soesjestoren zie je vaak voorbij komen in Heel Holland Bakt. Het is niet alleen een eyecatcher op feestelijke gelegenheden, maar vooral een heerlijk en spectaculair dessert. De combinatie van luchtige soesjes gevuld met zachte, romige banketbakkersroom, bij elkaar gehouden door knapperige karamel is hemels. Met ons stappenplan gaat het jou ook lukken om een prachtige croquembouche op tafel te zetten.

Soesjestoren maken

Zelf een soesjestoren maken lijkt misschien ingewikkeld, maar het valt mee. De karamel zorgt voor een stevige ‘fundering’ tussen de soesjes. Je kunt daarnaast eindeloos variëren met de vulling. Wij kiezen in dit recept voor een vulling ban banketbakkersroom, maar je kunt ze ook vullen met slagroom of mascarpone. Ook op het decoreren van de soesjestoren kun je, je creativiteit loslaten. Versier de croquembouche met poedersuiker, karamel of chocola.

croquembouche
banketbakkersroom

De nieuwste recepten in je inbox?

Ja dat wil ik!

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ingrediënten soezenbeslag (70st)

  • 250 gr gezeefde bloem
  • 250 ml melk
  • 250 ml water
  • 250 gr roomboter
  • 10 eieren
  • Snuf zout

Banketbakkersroom

  • 1 ltr melk
  • 100 gr custard poeder
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren

Caramel

  • 750 gr suiker
  • 120 ml water

Materialen

  • 2 x spuitzak
  • Pion van karton (Maak een pion van een stuk karton en bekleed deze met bakpapier)
Kookmodus

Scherm aanhouden tijdens het koken

Zo maak je het

  1. Begin met het maken van de banketbakkersroom. Je maakt de room het eerste omdat hij dan goed af kan koelen en opstijven in de koelkast. Zet hem tot gebruik in de koelkast. Je kunt ook 4 x dit recept maken.

  2. Breng 9 dl melk met de helft van de suiker aan de kook. Roer het even door zodat alle suiker op kan lossen.

  3. Klop in een ruime kom, de eieren met de suiker, licht en luchtig.

  4. Meng het custardpoeder met de overgebleven melk (1 dl). Meng dit met het eiermengsel.

  5. Voeg de kokende melk toe aan de eieren en blijf in de tussentijd goed roeren.

  6. Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een zacht vuur al roerend dik worden.

  7. Giet het mengsel in een grote bak en dek het af met huishoudfolie.

  8. Laat het opstijven in de koelkast.

Zo maak je de soezen

  1. Vervolgens ga je de soezen maken. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden (hetelucht).

  2. Breng de boter met de melk en het water in een pan aan de kook.

  3. Voeg de gezeefde bloem en het zout toe en meng er met een garde een egaal deeg van.

  4. Het is een kookdeeg, dus roer net zo lang tot de bloem gaar is. Gebruik een houten lepel om te roeren en ga net zo lang door totdat het een ietwat droge bal wordt.

  5. Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Meng die er goed doorheen met de spatel. Doe dit snel, want de eieren mogen niet garen.

  6. Giet het soezenbeslag in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hoopjes van ongeveer 3 cm breed.

    soesjes maken

  7. Bak de soezen in ongeveer 20 – 25 minuten af in de oven. Doe de deur niet open, want dan zakken ze in.

  8. Haal ze uit de oven, prik de onderkant in met een prikker en zet ze even terug in de oven. Zo drogen ze van binnen. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

De soezen vullen

  1. Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en roer het even door elkaar met een vork. Stop de room in een spuitzak en gebruik een klein spuitmondje. Vul de soesjes met de room. (Gebruik de opening die je al gemaakt hebt)

    soezen vullen

Karamel maken

  1. Maak de karamel volgens dit recept. 

De soesjestoren bouwen

  1. Zet de pion op een vlakke ondergrond.

  2. Nu ga je voorzichtig te werk. Doop de soesjes voorzichtig in de karamel, wees hier heel voorzichtig mee, want de karamel is gloeiend heet. Zorg dat de onderkant en iets van de zijkanten bedekt is met de karamel.

  3. Leg de soesjes met de karamel kant tegen de onderkant van de pion. Zo werk je van onder naar boven totdat je soesjestoren helemaal gebouwd is.

    soezentoren maken

  4. Als de karamel tussentijds te hard wordt, verwarm je deze weer even kort op het vuur. Niet te lang want dan brandt de karamel aan.

  5. Eindig met een soesje bovenop. Laat de croquembouche even staan en haal hem dan voorzicht van de pion af. Dit hoeft niet perse, je kunt het karton er ook in laten zitten.

De soesjestoren decoreren

  1. Versier de croquembouche met karamel draden. Dit doe je door een vork in de karamel te dippen en deze rond de soezentoren te draaien. Je krijgt dan vanzelf draden.

    soesjestoren maken

  2. Serveer de croquembouche als nagerecht of lekker bij de koffie.

croquembouche

Tips

  • Maak de soezen en de banketbakkersroom een dag van te voren
  • Op de dag zelf hoef je dan alleen nog te vullen en te bouwen
  • Als je zin hebt kun je variëren met lekkere vullingen
  • Je kunt ook gewoon slagroom gebruiken.

Dit bericht kan affiliate links bevatten. Als je iets koopt via zo’n link, verdienen we een klein percentage.

Wat vind jij van dit recept?

4.3 (4 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

Pauline (oprichtster van Uit Paulines Keuken) is een groot liefhebber van koken, goede koffie, lokale marktjes bezoeken en het verzamelen van kookboeken. Haar passie voor eten vormt de rode draad in haar leven.
More About Us

Ook leuk:

Gratis ebook ontvangen?

Maak een GRATIS account aan en maak gebruik van leuke functies:

  • Download het gratis ebook vol herfstrecepten
  • Bewaar je favoriete recepten
  • Voeg je recepten toe aan collecties
  • Maak een weekmenu
  • Stel je persoonlijke voorkeuren in
Aanmelden

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in