Menu
DSC_0140-1-710x380.jpg

How To Croquembouche maken

Het maken van een croquembouche staat al heel lang op mijn food bucketlist! Een lijst waar allerlei uitdagingen op culinair gebied staan. In Masterchef en ook in Heel Holland Bakt zag ik deze impressive soesjestoren vaak voorbij komen. Het ziet er heel uitdagend uit en het kwam er steeds niet van om hem te maken.

Tot ik samen met Laura en Marjon (zonder blog) het idee kreeg om de croquembouche samen te maken. Is niet alleen heel gezellig en ook nog minder werk ook. Ik keek er heel erg naar uit om dit patisserie stuk te maken en het was ook echt zo ontzettend leuk om te doen. Ik moet je eerlijk bekennen dat het echt reuze meeviel. Door al het geklets waren we er 4 uur mee bezig, maar zonder dit gekakel was het in de helft van de tijd ook gelukt.

En ik ben echt super trots op het eindresultaat, de croquembouche was stevig, hij zakte niet in, maar vooral prachtig om te zien en super lekker. Deze kan ik van het lijstje afhalen. Binnenkort gaan we een nieuwe uitdaging aan, als je een leuk idee hebt, laat het gerust weten in de comments.

Ingrediënten
Soezenbeslag (70 soesjes)
250 gr gezeefde bloem
250 ml melk
250 ml water
250 gr roomboter
10 eieren
Snuf zout

Banketbakkersroom
1 ltr melk
100 gr custard poeder
150 gr suiker
2 eieren

Caramel
750 gr suiker
120 ml water

Materialen
Spuitzak 2 x
Pion van karton. Maak een pion van een stuk karton en bekleed deze met bakpapier.

Zo maak je het
De banketbakkersroom
banketbakkersroom Begin met het maken van de banketbakkersroom. Je maakt de room het eerste omdat hij dan goed af kan koelen en opstijven in de koelkast. Zet hem tot gebruik in de koelkast. Je kunt ook 4 x dit recept maken.

Breng 9 dl melk met de helft van de suiker aan de kook. Roer het even door zodat alle suiker op kan lossen.

Klop in een ruime kom, de eieren met de suiker, licht en luchtig.

Meng het custardpoeder met de overgebleven melk (1 dl). Meng dit met het eiermengsel.

Voeg de kokende melk toe aan de eieren en blijf in de tussentijd goed roeren.

Giet het mengsel terug in de pan en laat het op een zacht vuur al roerend dik worden.

Giet het mengsel in een grote bak en dek het af met huishoudfolie.

Laat het opstijven in de koelkast.

De soezen
soezen maken
Vervolgens ga je de soezen maken. Verwarm de oven alvast voor op 200 graden.

Breng de boter met de melk en het water in een pan aan de kook.

Voeg de gezeefde bloem en het zout toe en meng er met een garde een egaal deeg van.

Het is een kookdeeg, dus roer net zo lang tot de bloem gaar is. Gebruik een houten lepel om te roeren en ga net zo lang door totdat het een ietwat droge bal wordt.

Haal nu de pan van het vuur en voeg één voor één de eieren toe. Meng die er goed doorheen met de spatel. Doe dit snel, want de eieren mogen niet garen.
soesjes maken

Giet het soezenbeslag in een spuitzak. Bekleed een bakplaat met bakpapier en spuit hoopjes van ongeveer 3 cm breed.

Bak de soezen in ongeveer 20 – 25 minuten af in de oven. Doe de deur niet open, want dan zakken ze in.

Haal ze uit de oven, prik de onderkant in met een prikker en zet ze even terug in de oven. Zo drogen ze van binnen. Laat ze vervolgens afkoelen op een rooster.

Soezen vullen
soezen vullen

Haal de banketbakkersroom uit de koelkast en roer het even door elkaar met een vork. Stop de room in een spuitzak en gebruik een klein spuitmondje. Vul de soesjes met de room. (Gebruik de opening die je al gemaakt hebt)

Karamel maken
karamel maken

Maak nu de karamel volgens het recept.

De soesjestoren bouwen
Zet de pion op een vlakke ondergrond.

soezentoren maken
Nu ga je voorzichtig te werk. Doop de soesjes voorzichtig in de karamel, wees hier heel voorzichtig mee, want de karamel is gloeiend heet. Zorg dat de onderkant en iets van de zijkanten bedekt is met de karamel.

Leg de soesjes met de karamel kant tegen de onderkant van de pion. Zo werk je van onder naar boven totdat je soesjestoren helemaal gebouwd is.

Als de karamel tussentijds te hard wordt, verwarm je deze weer even kort op het vuur. Niet te lang want dan brandt de karamel aan.

Eindig met een soesje bovenop. Laat de croquembouche even staan en haal hem dan voorzicht van de pion af. Dit hoeft niet perse, je kunt het karton er ook in laten zitten.

Karamel spinsels
soezentoren maken

Versier de croquembouche met karamel draden. Dit doe je door een vork in de karamel te dippen en deze rond de soezentoren te draaien. Je krijgt dan vanzelf draden.

Dit was het project croquembouche maken, lekker als nagerecht of bij de koffie.

croquembouche

Kersttips

  • Maak de soezen en de banketbakkersroom een dag van te voren
  • Op de dag zelf hoef je dan alleen nog te vullen en te bouwen
  • Als je zin hebt kun je variëren met lekkere vullingen
  • Je kunt ook gewoon slagroom gebruiken.

fijnefeestdagen

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan