Zelf caramel maken

Zelf caramel maken

Zelf caramel maken is niet moeilijk maar je moet alleen heel goed opletten. De caramel kan heel snel aanbranden of nog erger de suiker kan gaan kristalisseren. Aan de hand van deze how to wil ik je laten zien hoe je zelf caramel kunt maken. De versie die ik hier laat zien, is een harde caramel, deze wordt keihard. Voor caramelsaus moet je even doorscrollen naar beneden, daar staat het complete recept.

salted caramel maken
Doe 100 gr suiker en 3 el water in een steelpannetje. Draai het pannetje even rond, zodat alle suiker bedekt is met water en zet het op een laag vuurtje.

Karamelsaus maken

De suiker gaat smelten en na ongeveer 2 -3 minuten ziet het er zo uit. Nu moet je niks doen, ook al denk je dat het fout gaat. Laat de pan gewoon op het vuur staan.

salted caramelsaus

Na ongeveer 5 begint de massa licht bruin te worden en iets te bubbelen. Nog steeds doe je niks. Het is slim om een kwastje met water te nemen en deze langs de randen van de pan te strijken. Zo voorkom je dat er kristallen ontstaan. Ongeveer een minuut later wordt het iets bruiner. Nu moet je de caramel roeren met een garde. Blijf de caramel continue roeren.

salted caramelsaus

Blijf roeren en wacht tot de caramel donker wordt. Haal nu de pan direct van het vuur, want nu kan het heel snel fout gaan. Als je de pan te lang laat staan, brandt hij aan.

Nu is je caramel klaar, het heeft een mooie bruine kleur en een  iets gebrande smaak. Pas op dat je niet met je vingers in de saus gaat want het is gloeiend heet.

Wat kan je er mee?
Giet het over geroosterde hazelnoten voor een praline.

Laat het afkoelen voor lekkere harde caramelsnoepjes.

Span er draden van door de karamel het met een houten pollepel snel heen en weer te bewegen boven een vel bakpapier.

salted caramelsaus

Caramelsaus maken
Zet het vuur laag en roer er 100 ml warme slagroom (eerst even kort verwarmen in een pannetje of in de magnetron) doorheen. Pas op want dit gaat heel erg bruisen. Laat de karamelsaus iets afkoelen en klop er 50 gr roomboter door. Zo krijg je een lekkere caramel saus. Deze kun je een paar dagen in de koelkast bewaren.

Salted caramel maken
Maak de caramelsaus zoals ik hierboven heb beschreven. Voeg op het laatst een half theelepeltje fleur du sel toe.

caramel maken

 

De lekkerste gourmet recepten

Schrijf je in voor onze (ontzettend leuke) nieuwsbrief en ontvang ons (gratis!) e-book met de lekkerste gourmet-recepten + handige tips en tricks, sausjes & toetjes. Alles voor een onvergetelijke gourmet-avond.

We hebben de recepten en tips voor je op een rijtje gezet in een e-book. Perfect voor de feestdagen of andere gezellige avondjes met vrienden of familie.

ik wil het gratis e-book

Wat vind jij van dit recept?

3.7 (66 stemmen)

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Basisrecepten Saus, dressing, dips

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registeer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in