Menu
DSC_0082-2-710x380.jpg

Stoofpeertjes als dessert

Stoofpeertjes zijn niet alleen lekker als bijgerecht, maar het is ook lekker om als dessert te serveren. Je kunt ze zowel koud als warm eten, het is net wat je zelf lekker vindt. Ik vind zelf een combinatie van warme stoofpeertjes met een bolletje ijs er bij echt verrukkelijk.

Deze stoofpeertjes heb ik langzaam laten stoven in de port. In plaats van suiker heb ik honing toegevoegd, dit geeft een heerlijke karamel achtige smaak aan de stoofpeertjes. Het hele huis zal lekker ruiken. Voor de saus heb ik heel simpel het kookvocht in laten koken en vervolgens gebonden, er zit zo ontzettend veel smaak aan het kookvocht, zonde om weg te gooien.

Met een lekkere bol kaneelijs er bij, heb je een spetterend en ook best gezond kerstdessert.

stoofpeertjes als dessert

Ingrediënten voor 4 personen
4 stoofperen
350 ml rode port
200 ml water
1 kaneelstokje
3 kruidnageltjes
Flinke scheut honing
2 tl maïzena + scheutje water

Zo maak je het
Schil de peertjes maar laat het steeltje zitten. Je kunt er voor kiezen om het klokhuis van te voren te verwijderen, ik heb dat niet gedaan. Ze zijn nadien zo zacht dat je het makkelijk kunt snijden.

stoofpeertjes als dessert

Leg de peertjes in een pan en voeg de rode port,  het water, het kaneelstokje, de kruidnageltjes en een flinke scheut honing toe.

Laat de stoofpeertjes op een zacht vuur minimaal 3 uur stoven.

Haal de peertjes uit de pan en dek even af met wat aluminium folie, zodat ze warm blijven.

Giet de helft van het kookvocht weg. Verwijder ook de kruidnageltjes en het kaneelstokje.

Maak een papje van de maïzena en het water en voeg dit bij het kookvocht.

Klop er met een garde een dikke stroperige saus van.

Serveer de peertjes met de warme saus en een flinke bol kaneelijs.

stoofpeertjes als dessert

Tips voor het kerstdiner

  • Maak de peertjes alvast een dag van te voren klaar. Bewaar ze in de koelkast in het kookvocht. De peertjes warm je dan de volgend dag in het vocht weer op.
  • De saus heb je snel genoeg gemaakt, dit kan je vlak voor het opdienen doen.
  • Alle alcohol verdampt tijdens het koken. Toch liever geen alcohol? Gebruik dan bessensap.
  • In plaats van kaneelijs, is pecannoten ijs of goed vanille ijs ook heerlijk.

Heb jij wel een stoofpeertjes als dessert gegeten?

fijnefeestdagen

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vind ik superleuk!

 

Word gratis MEMBER van Uit Pauline’s keuken en bewaar al je favoriete recepten en maak weekmenu’s in je persoonlijke account & profiteer van exclusieve aanbiedingen.

Meld je aan