Flan

Flan

Kijk jij ook altijd als eerste naar de toetjes op de kaart? Wij wel! En deze Flan is nou precies zo’n dessert dat wij zeker niet over zouden slaan. Flan wordt ook wel crème caramel genoemd, niet te verwarren met crème brûlée trouwens, die heeft een krokant karamel laagje. En flan een zachte, als je de bakjes omkeert loopt de karamelsaus over de puddinkjes. Hiervoor moet je eerst een karamel maken. Dat klinkt altijd heel ingewikkeld, maar eigenlijk laat je suiker in een pan met een paar eetlepels water smelten tot een mooie bruine karamel. Roer niet in de pan, want dan gaan de suikers aan de zijkanten verbranden en heb je een hoop werk aan het schoonmaken van je pan. Gewoon de pan rustig heen en weer bewegen.

Flan maken

De basis maak je van slagroom, eieren en melk, als extra smaak voegden we citroenrasp toe. Om de flan uit het ovenschaaltje te krijgen haal je een warm mes langs de zijkanten en dan keer je hem zo om. Laat hij echt niet los dan kan je het schaaltje ook even kort in heet water zetten. Extra lekker met nougatine en citroenrasp.

Flan
Flan
Pauline en Annika

De nieuwste recepten in je inbox?

We verwelkomen je graag in de Uit Paulines Keuken familie. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week (helemaal gratis!) de allerlekkerste recepten, kooktips & meer van ons in je inbox.

Ja, dat wil ik!

Ingrediënten voor 4 personen

  • 200 + 75 gr suiker
  • 200 ml volle melk
  • 200 ml slagroom
  • 3 eieren
  • 1 tl vanille extract
  • 2 citroenen (alleen rasp)
  • 2 el water
  • 4 el nougatine
  • 1 snufje zout

Materiaal

  • 4 ovenvaste schaaltjes doorsnede 8-10cm

Zo maak je het

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden (boven- en onderwarmte), 160 graden (hetelucht). Leg een dubbelgevouwen theedoek in de braadslede en zet daar de ovenschaaltjes op. De bakjes blijven zo op hun plek staan wanneer de braadslede gevuld wordt met kokend heet water.
  2. Laat 200 gram suiker en 2 el water in een pan (met dikke bodem) smelten tot een karamel. Roer niet terwijl dit gebeurt. Wacht tot de karamel goudbruin is, verdeel de karamel voorzichtig over de bodem van de ovenschaaltjes (vet de schaaltjes niet in!).
  3. Breek de eieren in een mengkom en klop ze samen met 75 gram suiker, het vanille extract, rasp van 1 citroen, de slagroom en de melk tot een glad mengsel. Verdeel over de ovenschaaltjes komt (in elk schaaltje ongeveer 3-3,5 centimeter).
  4. Voeg genoeg kokendheet water toe aan de braadslede tot de bakjes tot de helft toe in het water staan. (schenk geen water in de bakjes). Zet de braadslede voorzichtig in de oven en bak de flan voor circa 45 minuten tot ze net beginnen te garen, maar nog wiebelig zijn.

  5. Haal de braadslede uit de oven en laat de schaaltjes nog 10 minuten nagaren. Haal ze daarna voorzichtig uit het warme water en laat ze volledig afkoelen. Dek de ovenschaaltjes af met plasticfolie en zet ze minimaal 4 uur of een nacht in de koelkast.
  6. Snijd de randjes van de flan rondom los met een heet mes, leg een schoteltje op de bovenkant en draai om. Rasp de laatste citroen er boven en garneer met nougatine.
    TIP vormpjes schoonmaken? Er blijft meestal een beetje karamel achter in de vormpjes. Kook wat water en schenk het in de vormpjes, laat een paar uur weken en je kunt de achtergebleven karamel er zo uit spoelen. En zo maak je ook je pan schoon!
Flan
Flan

Wat vind jij van dit recept?

4.1 (13 stemmen)
Pauline"

Geschreven door:

Pauline

More About Us

Was het lekker? Of heb je een vraag? Laat het vooral weten via Instagram of Facebook. Heb je dit gemaakt, deel het dan met de #UITPAULINESKEUKEN. Vinden we superleuk!

Tags

Franse recepten Italiaanse recepten Spaanse recepten Kerst Valentijn Nagerecht

Log in of maak een account aan

Om favorieten op te slaan moet je ingelogd zijn.

Registreer of log in

Wil je geen recept missen?

Meld je dan gratis aan voor onze nieuwsbrief.

Schrijf je in